Solāriji nav droši Latvijā

Solāriji nav droši Latvijā

08. Jul 2010, 17:46 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Liela daļa solāriju pakalpojumu sniegšanas uzņēmumu nav pārliecinājušies par starojuma līmeni, ko izdala solārijs, tādēļ patērētājiem ir ļoti liels risks saņemt pārāk augstu ultravioleto (UV) starojumu, apdegt vai pat saslimt ar ādas vēzi. Par to liecina Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) Eiropas Komisijas projekta Kopīgā solāriju tirgus uzraudzība ietvaros veikto pārbaužu rezultāti.

 

11 solāriju iekārtām tika veikti starojuma stipruma mērījumi, kas apliecināja, ka visās iekārtās UV starojuma stiprums vairākkārt pārsniedza 0,3 W/m2. Minētā norma atbilst ļoti spēcīgai saules gaismai – dabīgai pusdienlaika saulei pie ekvatora. Patērētājiem, saņemot tik stipru starojumu, būtiski palielinās apdegumu, straujas novecošanās un ādas vēža riski.

UZZIŅAI

 

PTAC aicināja solāriju pakalpojumu sniegšanas uzņēmumus brīvprātīgi veikt darbības, lai panāktu drošu pakalpojumu sniegšanu patērētājiem. Uzņēmumi, kuri ir veikuši brīvprātīgas darbības, aplūkojami šeit.

 

Centrs norāda: pašlaik, kad ārā kļūst aukstāks, kā arī kļūst ilgāks diennakts tumšais laiks, aizvien vairāk cilvēku izvēlas izmantot solāriju pakalpojumus. Saules starojums mērenās devās cilvēka organismam ir veselīgs, tomēr pārmērīga sauļošanās - stipru solāriju izmantošana -  var būt kaitīga. PTAC publicētie dati rāda, ka 2005.gadā Latvijā ar melanomu saslima 61 vīrietis un 112 sievietes, kopējais saslimstības rādītājs uz 100 000 iedzīvotājiem bija 7,5. 2008.gada dati liecina, ka Latvijā reģistrēti 1000 jauni saslimšanas gadījumi ar ādas vēzi, un tas ieņem stabilu trešo vietu starp visām Latvijā reģistrētajām ļaundabīgām saslimšanām.

 

Eiropas Komisija 2008.gadā uzsāka projektu Kopīgā solāriju tirgus uzraudzība, kurā piedalās 11 Eiropas valstis: Nīderlande, Beļģija, Vācija, Dānija, Šveice, Somija, Kipra, Ungārija, Čehija, Polija un Latvija.

 

Solāriju projekts tiek realizēts divos etapos. Solāriju projekta 1.etapā PTAC Latvijā veica 116 informatīvas pārbaudes uzņēmumos, kas sniedz solāriju pakalpojumus, realizē solāriju iekārtas vai veic to apkopi, lielu uzmanību pievēršot uzņēmēju informēšanai. Īpaša pakalpojumu sniedzēju uzmanība tika vērsta uz to, ka pakalpojumu sniedzējiem patērētājiem jāsniedz pilna informācija un brīdinājumi par sauļošanās ietekmi uz cilvēka veselību un ka visiem brīdinājumiem un informācijai jābūt arī rakstiskā formā un izvietotai tā, lai patērētājam tā būtu labi pieejama, redzama un izlasāma.

 

Solāriju projekta 2.etapā PTAC veica 66 pārbaudes, pārbaudot 68 solāriju iekārtas: 53 pārbaudes Rīgā un 13 Latvijas reģionos. Tika pārbaudītas 33 solāriju studijas, 18 skaistumkopšanas saloni, deviņas frizētavas, četri fitnesa centri, viens veselības centrs un viens atpūtas klubs. Tajā skaitā 11 solāriju iekārtām Rīgā Nīderlandes Pārtikas un patēriņa preču drošuma pārvaldes eksperts ar spektroradiometru veica UV starojuma stipruma mērījumus pie solāriju iekārtu maksimālās jaudas. Visām 11 iekārtām UV starojuma stiprums vairākkārt pārsniedza noteikto normu - 0,3 W/m2, konstatējot, ka pastāv liels apdegumu risks un ilgstošā laika posmā - augstāks risks saslimt ar ādas vēzi.

 

Pārējos 57 pārbaudītajos objektos, lai noteiktu solāriju iekārtu atbilstību drošuma prasībām, pārbaužu laikā tika pieprasīts dokumentāri pierādīt, ka uzņēmumi sniedz drošu pakalpojumu. 93% no visām pārbaudītajām solāriju iekārtām pēc pieejamās dokumentācijas nav iespējams konstatēt UV starojuma stiprumu.

 

"PTAC pārbaužu un Nīderlandes kolēģu testēšanas dati ir pārsteidzoši – tie parāda, ka šajā jomā Latvijā ir nopietnas problēmas," tā uzskata centra direktore Baiba Vītoliņa.

 

PTAC aicināja solāriju pakalpojumu sniegšanas uzņēmumus brīvprātīgi veikt darbības, lai panāktu drošu pakalpojumu sniegšanu patērētājiem. Tāpat projekta otrā etapa noslēgumā septembrī tika rīkots kopīgs PTAC un Latvijas Sauļošanās un solāriju asociācijas seminārs, kura laikā centrs informēja par solāriju darbību reglamentējošiem normatīvajiem aktiem Latvijā un Eiropas Savienībā.

 

Vērtējot solāriju pakalpojumu drošumu, tiek izmantots Patēriņa preču zinātniskās komitejas 2006.gada 20.jūnija ziņojums, kurā teikts, ka solāriju pakalpojums ir drošs, ja tā sniegšanai izmantotās UV iekārtas starojuma stiprums nepārsniedz 0,3 W/m2.

 

Jaunā ES norma 0,3 W/m2 atbilst ļoti spēcīgai saules gaismai – dabīgai pusdienlaika saulei pie ekvatora. Ierobežojot UV iekārtu starojuma stiprumu līdz 0,3 W/m2, tiek ierobežota UV starojuma negatīvā ietekme, tādējādi samazinot ādas apdegumu risku. Lai arī starojuma stiprums ir mazāks, joprojām ir iespējams sasniegt efektīvu un dabīgu iedegumu, turklāt iedegums veidojas pakāpeniskāk, tādēļ ir maigāks ādai, dziļāks un noturīgāks nekā iedegums, kas iegūts no "ātri sauļojošām lampām", norāda PTAC.

Diena

04. Nov 2009, 20:43

Es uz solāriju neeju jau 5 gadus,pirms tam gan gāju. Bet kādu reizi salonā,kurā gāju uz solāriju,frizēju matus un klausījos savas frizieres un viņas kolēģes dialogu: Mana friziere prasīja vai kolēģes brālis savas milzīgās ādas problēmas ir izārstējis ar solārija palīdzību??? Biju šokā par dzirdēto-no tā brīža uz solāriju vienkārši nespēju aiziet un arī tagad,kad ir vertikālie neeju,jo esmu pārliecināta par solŗiju kaitīgumu. Pa vasaru sauļojos saulītē un vismaz līdz decembrim man uzsauļotais brūnums vēl turas.