Roku mazgāšanas nozīme

Roku mazgāšanas nozīme

08. Jul 2010, 14:30 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Netīro roku slimība jeb A hepatīts uzņem epidēmijas apmērus, tāpēc vakar radio raidījumā runājām par bērnu higiēnas ievērošanu, kas bez vakcinācijas ļauj izvairīties no dzeltenās kaites.

 

Higiēnas pamatprasības ir pavisam vienkāršas, tomēr arī ikdienā ne vienmēr tas izdodas ievērot.

 

Bērniņš priekšstatus par higiēnu iegūst jau no pirmajiem dzīves mēnešiem caur māmiņas ikdienas darbībām un šī mācība par higiēnu ilgst visu mūžu. Pamatprasības higiēnai ir pavisam vienkāršas: roku mazgāšana pirms ēšanas, pēc tualetes apmeklējuma, pēc āra pastaigas, bērna regulāra mazgāšana un vannošana, personīgo trauku lietošana, bieža nagu griešana.

 

Jā, izrādās, ka ir ļoti svarīgi, lai katram mazulim būtu savi personiskie trauki un mamma ar saviem pirkstiem nelīstu iekšā pagaršot ēdienu ar to pašu karoti, ar kuru ēd mazulis, nelaizīt knupīti , jo mikrobu uz tā paliek vēl vairāk.

 

Ja mājās ir mājdzīvnieki, noteikti pēc kontakta ar dzīvniekiem vajadzētu nomazgāt rokas un nebāzt cepumu mutē ar netīrām rokām.

 

Roku mazgāšana

 

A hepatīts tiek saukts par netīro roku slimību, tāpēc lai izvairītos no tās, svarīgi prast pareizi mazgāt rokas. Visbiežāk bērni sāk paši mazgāt rokas, kad deguns vēl nesniedzas līdz izlietnei. Roku mazgāšanā noteikti jāizmanto silts ūdens un ziepes.

 

Ja mazulis bērnībā ir vannots, viņš atceras patīkamo baudu un viņš nav jāmāca nedaudz lielākā vecumā, tāpēc arī, dodoties uz bērnudārzu, nav nekādas problēmas. Piemēram, ja ir sasmērētas rokas, bērns nāk un rāda, ka ir netīras rokas un jānomazgā tās.

 

Pirmā reize roku mazgāšanai var nenotikt ar ziepēm- tas var būt kā apmācības process, kas radītu prieku. Auksts ūdens nepavisam nebūtu piemērots roku mazgāšanai, jo tā nav ikdienišķa lieta.

 

Ideālu ziepju nav. Kas der vienam, nederēs citam, turklāt katru gadu palielinās bērnu skaits, kas sirgst ar atopisko dermatītu nepareizas ādas kopšanas dēļ, bet principā ikdienas roku mazgāšanai ieteicamas ir šķidrās ziepes vai bērnu ziepes, kas ir maigākas konsistences. Ja vecāki nosliecas par antibakteriālām ziepēm, tad tās nevajadzētu lietot katru dienu, pretējā gadījumā tiks izjaukta normāla mikroflora. Organismam vajadzīgi arī mikrobi, lai stiprinātu imunitāti un lietas būtu līdzsvarā.

 

Roku mazgāšana kā rotaļa

 

Kā ikvienu ikdienišķu nodarbi, var veikt ar rotaļu metodi. Stāsti un rādi, kā pirkstiņi skrien pa piedurkni uz augšu, lai to uzlocītu. Kad tiek pie izlietnes, var mazgāt rokas, bet, lai process būtu interesantāks, ar kādu dziesmu vai skaitāmpantu. Svarīgi pēc mazgāšanas ir arī noslaucīt rokas, kas izkustina pirkstiņus, palīdz attīstīt sīko motoriku, valodiņu.

 

Krēms pēc roku mazgāšanas ir vēlams ne tikai lai rokas būtu mīkstas vai nebūtu vēja aprautas, bet arī tā ir rotaļa, kad katrs pirkstiņš tiek apmīļots, tiek izkustināti pirkstiņi.

 

A hepatīts

 

Bērni ar A hepatītu var saslimt visdažādākos ceļos, tomēr visbiežāk inficēties ir iespēja lielam bērnu skaitam, tādējādi ideāla vieta ir bērnudārzi un skolas. Infekcijas avots ir inficēts cilvēks, kam infekcija notiek bez simptomiem (vai slimības pazīmēm). A hepatīts izplatās kā zarnu infekcija (tā dēvētais fekāli orālais inficēšanās mehānisms): no cilvēka uz cilvēku tieša kontakta ceļā un ar sadzīves priekšmetiem (piemēram, traukiem, dvieļiem); dzerot piesārņotu ūdeni vai lietojot uzturā produktus, kas satur vīrusu;  dzimumakta laikā ar inficēto personu; peldoties ūdenskrātuvēs, kas piesārņotas ar notekūdeņiem un cilvēku fekālijām.

 

Der zināt, ka ar A hepatītu nevar inficēties no dzīvniekiem vai cilvēka, kas šķauda vai klepo, jo vīrushepatīta izplatības veids ir fekāli orālais.

 

Bērniem un pusaudžiem A hepatīts visbiežāk norit bez ārējām izpausmēm. Savukārt pieaugušajiem A hepatīts var noritēt smagi - ar paaugstinātu temperatūru, nelabu dūšu un dzelti. Ļoti smagos gadījumos A hepatīts var izraisīt aknu šūnu sabrukumu un aknu komu. Mediķi norāda, ka A hepatīta pārslimošana neatstāj smagas sekas, taču mēdz būt slimības, kas kombinācijā ar vīrushepatītu izraisa pat nāvi.

 

Tātad A hepatīta simptomi ir slikta dūša, nogurums, apetītes zudums, drudzis, sāpes labajā paribē,  tumšs urīns, dažas dienas pēc saslimšanas āda un acu baltumi kļūst dzelteni (dzelte).

 

Pirmsdzeltes periods ilgst 7 līdz 11 dienas, dzeltes periods – līdz 2 nedēļām. A hepatīta inkubācijas periods var ilgt pat 40 dienas. Ja parādās minētie simptomi, nekavējoties sazinieties ar ģimenes ārstu!

{pic:1}

Māmiņu Klubs izstrādājis arī „Veselības spēli”, kur interesantā un saprotamā veidā izskaidrots, kāpēc nepieciešama personīgā higiēna. Vairāk par spēli uzzini ŠEIT!

 

Jau iepriekš minējām, ka, lai izvairītos no saslimšanas ar A hepatītu, svarīga ir roku mazgāšana, tomēr vislabākais veids, kā sevi un savu ģimeni pasargāt, ir vakcinācija. Vairāk par vakcināciju pret A hepatītu uzzini ŠEIT!

04. Nov 2009, 20:46

Mēs savus bērnus vakcinējām jau pag.gadā,bet tā kā vienam cilvēkam abas potes izmaksā apmēram 70Ls,tad paši neesam vakcinējušies-šo dārgo prieku atļāvāmies tikai bērniem.
Bet mēs esam rezervējuši ''Veselības spēli''-rīt nesīsim uz bērnu dārzu-tad arī varēs visiem mazuļiem mācīt par personīgo higiēnu.