Pusaudžu meiteņu veselība

Pusaudžu meiteņu veselība

05. Sep 2010, 18:07 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Par veselību jādomā jau no bērnības, bet meiteņu veselībai īpaša uzmanība jāpievērš tieši pusaudžu gados.


Dzemdes kakla vēža vakcīna

 

Sabiedrības veselības departamenta direktora vietniece Inga Šmate stāsta, ka laikā no 2006. līdz 2008. gadam vidēji 200 sieviešu saslima ar dzemdes kakla vēzi, no kurām 50 gadījumi beidzās letāli. I.Šmate piebilst, ka miršanas gadījumi bija saistīti ar pārāk vēlu griešanos pie ārsta un profilaktisko apskašu neveikšanu. Viennozīmīgi, profilakse vienmēr ir lētākais līdzeklis, nevis „ielaist” slimību un cīnīties ar sekām.

 

Plānots, ka no nākamā gada, 2010.gada  1.septembra meitenes 12 gadu vecumā tiks vakcinētas pret dzemdes kakla vēzi. Tas nozīmē, ka nākamā gada nogalē meitenes varēs doties pie ģimenes ārsta, lai vienotos par šo vakcināciju. Tāpat kā citas vakcīnas, arī šī vakcīna būs brīvprātīga un vecāki varēs izlemt- vakcinēt vai nevakcinēt meitu.

 

„Vakcīna meitenei jāsaņem pirms dzimumdzīves uzsākšanas,” iemeslu, kāpēc tieši 12 gadīgas meitenes tiks vakcinētas, paskaidro Inga Šmate. Jāpiemitina, ka siltajās zemēs šis vecums ir arī ap 9 gadiem, jo teorētiski šajās zemēs meitenes agrāk sāk dzīvot dzimumdzīvi.

 

Vecākiem būtu kas jāatceras- valsts apmaksāta programma attiecas vien uz 12 gadīgām meitenēm, tāpēc, ja vecāki nebūs izmantojuši iespēju vakcinēt meitu 12 gadu vecumā par valsts līdzekļiem, tad jau 13 gadu vecumā tas būs jāfinansē pašiem.

 

Kā stāsta ginekoloģe Zane Krastiņa, tas ir loģiski, ka vakcīna tiek veikta pirms dzimumdzīves uzsākšanas, jo, inficējoties ar cilvēka papilomas vīrusu, var arī nebūt citas fiziskas pazīmes un tāpēc sieviete nevar zināt, ka viņa ir inficējusies, rezultātā gadu gaidā rodas vēzis.

 

Māmiņu Kluba veiktās aptaujas rezultāti vēsta, ka 74% māmiņu piekristu vakcinēt savu meitu, ja šī vakcīna būtu apmaksāta un bez maksas.

 

Imunitāte uz mūžu?

 

„Lai gan pētījumu vēl tikai tiek veikti, jau 7.gadā pēc pētījumu uzsākšanas jāsecina, ka antivielu līmenis ir augsts, tāpēc visticamāk tiks paziņots, ka vakcīnas ir uz mūžu,” stāsta ginekoloģe Zane Krastiņa.

 

Pirmā vizīte pie ginekologa

 

Ja meitenei mēnešreizes sākas laicīgi un viss notiek regulāri, tad pirmajai vizītei pie ginekologa būtu jābūt tad, kad plāno uzsākt dzīvot dzimumdzīvi. Vēl viens aspekts ir novēlotas mēnešreizes. Ja līdz 16 gadiem mēnešreizes tā arī nav sākušās, tad arī būtu jāgriežas pie ārsta. Mēnešreizes parasti sākas 2 gadus pēc tam, kad sākušas attīstīties krūtis un sācis augt apmatojums uz dzimumorgāniem un padusēm.

 

Kā stāsta Zane Krastiņa: „90% problēmu sākas tad, kad meitene sāk dzīvot dzimumdzīvi.”

 

Lai meitai rastos labas atmiņas par pirmo vizīti pie ginekologa, mamma var aiziet līdzi vai vismaz sameklēt un ieteikt ārstu, pie kura vērsties. Ja mammai ir pozitīva pieredze ar savu ginekologu, tad arī tas noderēs.

 

Lai gan ir arī ginekologi, kas specializējušies bērnu un pusaudžu jautājumos, tomēr 16 gados meitene jau ir jauna sieviete, tā kā arī var doties pie parastā ginekologa.

 

Sarunas par kontracepciju

 

Ikvienas meitenes dzīvē pienāk brīdis, kad uzzināt par kontracepciju. Kā stāsta Papardes zieda organizācijas pārstāve Madara Aldiņa, šajā organizācijā biežāk griežas meitenes, kuru mātes neprot un ir pat bail runāt par šiem jautājumiem. Veiksmīgs risinājums kautrīgiem vecākiem būtu grāmatas iegāde, kur stāstīts par šiem jautājumiem vienkāršā valodā. Kad ir notikusi saruna starp māmiņu un meitu un meita ir gatava dzīvot dzimumdzīvi, tad vienmēr vajadzētu ņemt līdzi prezervatīvu, kas sniegtu drošības sajūtu gan māmiņai, ka viņa ir darījusi visu, lai pasargātu meitu, gan meitai, kura zinās, kā rīkoties konkrētās situācijās.

 

Pamataudzināšana un zināšanu iegūšana par kontracepciju notiek skolā un ģimenē. Ja vecāki mājās vai skolotāji skolā par to nerunā, jaunietēm ir vajadzīga organizācija, kur griezties, lai pārvarētu samulsumu un apjukumu.

 

Ginekoloģe Zane Krastiņa stāsta dažādus gadījumus no savas prakses un iesaka nepakļauties uz draudzeņu stāstiem par to, ka pārtrauktais dzimumakts ir droša kontracepcijas metode, jo tas tā tiešām nav. Lai gan stāvoklī sieviete var palikt 3 dienas mēnesī, mēs nezinām, kuras būs šīs dienas. Pārtrauktais dzimumakts un grūtniecības neiestāšanās ir vienkārši veiksmi.

 

Visdrošākais kontracepcijas līdzeklis jauniešiem būtu prezervatīvs, tomēr atkal būtu jāzina, kā pareizi to lietot. Statistika liecina, ka 50% cilvēku tikai lieto prezervatīvu. Noteikti būtu jāseko līdzi arī derīguma termiņam. Zane Krastiņa papildina, ka prezervatīvs būtu jāuzvelk seksa sākumā, jo jau pirms tam var būt sēklas šķidruma noplūde un inficēšanās ar STS slimībām.

 

Kur vērsties pēc atbalsta?

 

Informācija ir daudz un dažāda, taču dzīvē parunāt ar kādu speciālistu nereti maksā naudu. Tomēr, ja Tev ir kādi jautājumi, droši raksti uz sos@papardeszieds.lv par attiecību un kontracepciju līdzekļiem vai nāc uz Papardes zieda biroju Grēcinieku ielā. Vairāk uzzini www.papardeszieds.lv un www.zieds.lv !

 

Esi atklāta pret savu meitu un palīdzi viņai būt izglītotai par dzimumdzīves jautājumiem!

 

Noklausies vēlreiz raidījumu ŠEIT!

rita123 rita123 11. Dec 2009, 14:50

Es noteikti potēšu meitiņu😀