Poliomielīts jeb bērnu trieka

Poliomielīts jeb bērnu trieka

13. Aug 2010, 23:31 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Turpinām iepazīties ar dažādām bērnu slimībām. Šoreiz runāsim par poliomielītu jeb bērnu trieku, kas slimošanas rezultātā var radīt citas problēmas, piemēram, paralīzi.

Kas ir poliomielīts?

 

Poliomielīts jeb bērnu trieka ir akūta vīrusu infekcijas slimība, kas skar tieši muguras smadzenes. Vieglas poliomielīta saslimšanas gadījumā slimība var noritēt ar parastai vīrusu infekcijai līdzīgu ainu. Nereti slimošanas rezultātā slimnieku skar meningīts, smaga un neatgriezeniska paralīze vai pat nāve.

 

Kas izraisa poliomielītu?

 

Šo briesmīgo neārstējamo slimību izraisa ārkārtīgi lipīgi enterovīrusi (savvaļas poliovīruss), kas cilvēka organismā iekļūst caur muti, tālāk vairojas zarnu traktā un caur to arī izdalās.

 

Galvenais infekcijas avots ir zems vides higiēnas līmenis.

 

Kā izpaužas poliomielīts?

 

Poliomielīta vīruss iekļūst ķermenī caur muti un vairojas rīklē un gremošanas traktā, tad ar asinīm izplatās pa ķermeni un nokļūst limfātiskajā un centrālajā nervu sistēmā. Slimības inkubācijas periods parasti ir apmēram 1 nedēļa, un klīniskā aina mainās atkarībā no simptomu smaguma. Organisma atbildes reakcija uz poliomielīta vīrusa infekciju ir ļoti dažāda un to klasificē atkarībā no klīnisko izpausmju smaguma.

 

Līdz 2% pacientu vīruss nonāk galvas un muguras smadzenēs un rada smagas neiroloģiskas izpausmes. Šādos gadījumos pacients ir nemierīgs un uzbudināts, raksturīgas ir galvassāpes un drudzis (38 - 39°C). Apmēram 1/3 pacientu, kas sasnieguši šo stadiju, izveseļojas 7 dienu laikā, taču atlikušajos gadījumos attīstās paralīze. Tā parasti parādās drudža laikā un neprogresē, līdz temperatūra kļūst normāla. Turklāt 1 – 2% gadījumu attīstās paralītiskais poliomielīts, kas ir vissmagākā slimības izpausme.

 

Paralītiska poliomielīta pazīmes ir asimetriska ļengana paralīze ar drudzi tās sākumā, paralīzes strauja progresija, seku paralīze pēc 60 dienām un jušanas nervu funkcijas saglabāšanās.

 

Vakcinācija

 

Lai arī bērnu trieka ir prakstiski izskausta no Zemes virsmas, kas noticis, tikai pateicoties aktīvai visu jaundzimušo potēšanai, vakcinācijas pārtraukšana var sagraut gadu desmitiem ilgo cīņu, jo palikuši vien „pēdējie metri”, lai pasaule no poliomielīta atvadītos uz visiem laikiem. Kontaktu ceļā ar šī slimība var uzliesmot no jauna, tāpēc vakcinācija būtu jāveic, līdz poliomielīts būs izskausts pavisam.

 

Bērnus, kurus gatavojamies vest līdzi ceļojumos uz Āzijas un Āfrikas valstīm, jāpotē obligāti, jo tajos reģionos briesmīgā slimība vēljoprojām nav izskausta. Pie tam, jāpotējas arī mums pašiem, jo infekcija un paralīze un neaprobežojas tikai ar bērniem.

 

Bērni līdz piecu gadu vecumam ir tikai lielākā riska grupa.

 

Saskaņā ar vakcinācijas kalendāru pirmā pote pret poliomielītu ar jaunākās paaudzes inaktivētu vakcīnu tiek veikta 3 mēnešu vecumā, otrā pote - 4,5 mēnešu vecumā, trešā pote - pusgada vecumā, kā arī paredzēta revakcinācija 18 mēnešu, 7 gadu un 14 gadu vecumā.

 

Vakcīna darbojas efektīvi, un Pasaules Veselības organizācija (PVO) uzskata, ka, ieguldot vēl mazliet naudas un politisko autoritāti, tā varētu kļūt par otro slimību, kas dažu gadu laikā būs pilnībā izskausta uz Zemes.