Pneimokoks: kas atrodas riska grupā?

Pneimokoks: kas atrodas riska grupā?

06. Jul 2011, 09:30 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Uz doto brīdi ir zināms apmēram 90 pneimokoka veidu. Tā esamība cilvēka ķermenī ir fizioloģiska norma. Tas ir teju 70% gadījumu novērots. Lielāko daļu šī procenta pārstāv mazuļi. Tiem bērniem, kas sāk apmeklēt bērnu dārzu, reģistrācijas skaits sasniedz teju 100% pieminētā mikroorganisma nēsāšanas gadījumu.



Ar milzīgo antimikrobu līdzekļu skaita izstrādi pneimokoks ir mutēts, un ir izstrādātas aizsargspējas pret lielāko daļu pneimokoka veidu. Piemēram, pie penicilās grupas uzņēmība ir līdz 5 %, bet citām zināmām grupām – 30%.

 

Bilde kļūst sarežģītāka ar to, ka slimība progresē strauji, reizēm pat 2-3 diennakšu laikā. Tādā īsā laika periodā ir neiespējami paņemt paraugu antimikrobu preparātiem, lai spriestu par to noturību, spēju cīnīties. Tas, zināmā mērā, sarežģī cīņu ar pneimokoka mikroorganismiem.

 

Ir arī atsevišķa cilvēku kategorija, kas ir vairāk pakļauti pneimokoka iedarbības riskam, tādiem cilvēkiem īpaši tiek rekomendēts vakcinēties pret šo infekcijas slimību.

 

Riska grupā ietilpst:

 

- tie, kas bieži slimo (novājināta imunitāte);

 

- tie, kas slimo ar astmu, cukura diabētu un citām hroniskām saslimšanām;

 

- cilvēki, kas vecāki par 60 gadiem.

 

Kopš 2010.gada 1.janvāra Nacionālajā Vakcinācijas Kalendārā , ko bērniem veic par valsts līdzekļiem, ir arī vakcīna pret pneimokoka infekciju. Bērnus vakcinē 2 mēnešu vecumā.

 

Ja vēlaties savam bērnam veikt šādu vakcīnu, parunājiet par to ar savu ārstu, lai viņš par Jūsu vēlmi būtu informēts un varētu pasūtīt vakcīnu, ja tas vēl līdz šim nav izdarīts.

 

Pirms vakcinācijas noteikti konsultējieties ar savu ārstējošo ārstu! Uzziniet par iespējamām vakcīnas blakus parādībām, kā arī to, kam šādu vakcīnu neiesaka veikt!