Vienkāršas rotaļlietas, kas veicinās mazuļa valodas attīstību

Vienkāršas rotaļlietas, kas veicinās mazuļa valodas attīstību

28. Nov 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pirmajā dzīves gadā mazulis ir ciešā kontaktā ar savu māmiņu, pieprasot pastāvīgu komunikāciju ar viņu. Un tā nebūt nav bērnišķīga kaprīze, bet gan svarīgs posms bērna attīstībā, tāpēc ir svarīgi, lai mamma necenstos izvairīties no savstarpējās komunikācijas ar mazo, tā vietā savu uzmanību pievēršot sadzīviskiem darbiem.

Mazulis jau agri vien sāk sekot līdzi māmiņas balsij, piefiksēt tās intonāciju un uz to reaģēt. Veltot pietiekami daudz uzmanības savam bērnam šajā attīstības posmā, varat ielikt sekmīgu pamatu turpmākajai mazuļa valodas attīstībai.

Lai veicinātu bērna valodas attīstību, ir svarīgi, lai viņam apkārtējā vidē atrastos pietiekami daudz "skanīgu objektu". Protams,  gana skanīga ir arī lielveikala burzma, kas mazuli var gan aizraut, gan nobiedēt, taču daudz labāk bērns mijiedarbojas ar sadzīves priekšmetiem, kas ikdienā ieskauj viņu un māmiņu.

Māmiņu Kluba Vecāku skolas fizioterapeite Klaudija Hēla mudina vecākus neizdot naudu par nevajadzīgām lietām, uzsverot, ka viss ģeniālais ir vienkāršs. Speciāliste iesaka skanošās rotaļlietas mammām izgatavot pašām, radot interesantus un skanošus priekšmetus pašu rokām!

Rotaļlietas, kas veicinās mazuļa runas attīstību

Grabulītis pudelē

Ņem nelielu plastmasas pudeli un iemet tajā dažus zirnīšus vai arī pupiņas. Atliek vien nostiprināt pudeles korķīti un jaunā rotaļlieta ir gatava! Parādi mazulim, kāda skaņa rodas, kad pudeli krata - te spēcīgāk, te vājāk. Šī vienkāršā un viegli pagatavojamā rotaļlieta ne tikai palīdzēs mazuļa dzirdes attīstībai, bet arī veicinās viņa prasmi satvert rokās priekšmetus, tos pakratīt.

Krāsainā bumbiņa ar zvaniņu

Sameklē mājās dažādus audumu atgriezumus un no tiem uzšuj bumbiņu vai arī kubu, piepildot to ar porolona gabaliņiem un vidū ievietojot zvārgulīti (nopērkami šūšanas piederumu veikalos). Jaunā rotaļlieta mazulim noteikti patiks, jo, šūta no audumu atgriezumiem, tā būs raiba (varbūt pat vari izmantot dažādu faktūru audumus), koša un, piedevām, arī radīs jaunas skaņas!

Zvārgulīšu aproce

No staipīga materiāla uzšuj mazulim aprocīti, pie tās piešujot zvārgulīšus. Vislabāk, ja aprocīte ir sastiprināma ar lipekļiem, lai to varētu mazajam pasaules pētniekam viegli uzlikt uz rociņas vai arī kājiņas. Tu būsi pārsteigta, cik ļoti mazajam patiks viņa jaunā rotaļlieta - mazais labprāt kustinās savu rociņu, lai tikai dzirdētu skanām zvārgulīšus!

Pirkstiņu rotaļas

Ikdienā esot ar bērnu neaizmirsti arī par pirkstiņu rotaļu lielo spēku - ļaujot mazulim taustīt dažādas faktūras, pacelt no grīdas dažādus priekšmetus, kas liek bērnam koncentrēties, lai interesējošo lietu satvertu, attīstīsies smalkā motorika, kas, savukārt, veicinās runas prasmes attīstību. Tāpat arī izrādi interesi un velti uzmanību brīžos, kad mazulis cenšas ar tevi sarunāties, kā arī atbildi viņam, atbildē izmantojot arī dažādas grimases.