Pneimokoka infekcija: kas vecākiem par to būtu jāzina

Pneimokoka infekcija: kas vecākiem par to būtu jāzina

05. Sep 2010, 00:36 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Viena no plānotajām vakcīnām, ko ieviest vakcinācijas kalendārā, ir vakcīna pret pneimokoku. Kas īsti ir pneimokoks? Lasi un uzzini vairāk!

 

Kas ir pneimokoks?

Pneimokoks ir ir Gram pozitīva baktērija, kura pēc formas atgādina graudu un ir sakārtojusies grupiņās pa divi (diplokoks).

Pneimokoks ir galvenā slimība, kas izraisa bakteriālo meningītu. Katru gadu pneimokoks izraisa daudz un dažādas saslimšanas bērniem, kuri ir jaunāki par 5 gadiem, piemēram, meningītu, asins infekcijas un vidusauss iekaisumus. Jābilst, ka bērniem, kuri ir jaunāki par 2 gadiem, ir lielāks risks inficēties ar šo slimību.

 

Vakcinācija

 

Latvijā ir pieejami divi pneimokoku vakcīnu veidi: konjugētā adsorbēta vakcīna un polisaharīdu vakcīna.

 

Konjugēta vakcīna paredzēta bērniem vecumā no 2 mēnešiem līdz 5 gadiem. Šo vakcīnu izmanto aktīvai imunizācijai pret slimībām (tai skaitā sepsi, meningītu, pneimoniju, bakterēmiju un akūtu vidusauss iekaisumu), ko izraisa Streptococcus pneumoniae serotipi (baktēriju vai vīrusu veids ar specifiskām īpašībām, ko var noteikt, izmantojot antivielas) 4, 6B, 9V, 14, 18C, 19F, 23F.

 

2003.gadā Pasaules Veselības  organizācija aicināja iekļaut  konjugētu pneimokoku vakcīnu  katras valsts imunizācijas kalendārā. No nākamā gada arī Latvijā šī vakcīna būs iekļauta vakcinācijas kalendārā.

 

Polisaharīdu vakcīnu ir paredzēts izmantot personām, kas pieder pie riska grupas un ir vecākas par 2 gadiem. Vecumā no 2 līdz 4 gadiem polisaharīdu vakcīnu var izmantot bērniem, kuri pieder pie riska grupas, ja ir ievadīta pēdējā konjugētā pneimokoku vakcīna un kopš tās ievadīšanas ir pagājuši vismaz 2 mēneši.

 

Kāpēc manam bērnam vajadzētu saņemt šo vakcīnu?

 

Pneimokoka konjugētā vakcīna var novērst pneimokoka saslimšanu. Pneimokoka baktērija izplatās no cilvēka uz cilvēku cieša kontakta ar gļotādu sekrētiem, gan pilienu infekcijas veidā. Ne dzīvnieki, ne kukaiņi šo baktēriju neizplata.. Pēc saslimšanas pneimokoka infekcijas ir grūti ārstējamas, jo slimība ir kļuvusi izturīga pret dažiem medikamentiem, kas līdz šim tikuši izmantoti ārstēšanai. Tas padara aizsardzību pret saslimšanu vēl svarīgāku.

 

Kādas slimības izraisa pneimokoks?

Visbiežāk sastopamās neinvazīvās slimības, ko izraisa Streptococcus pneumoniae, ir vidusauss, deguna blakusdobumu un plaušu iekaisumi. Var attīstīties arī šādas invazīvas slimības: meningīts, pneimonija ar bakterēmiju, bakterēmija un sepse. Retos gadījumos pneimokoki var izraisīt endokardītu, osteomielītu, perikardītu un mīksto audu infekcijas.

 

Kam vajadzētu saņemt pneimokoka konjugēto vakcīnu un kad?

 

„Pasaules Veselības organizācijas un citu ekspertu veiktie pētījumi pierāda, ka, vakcinējoties pret pneimokoku infekciju, imunitāte izveidojas vairāk nekā 90% veselu bērnu,” stāsta Ilze Vingre, Latvijas Infektoloģijas centra ārste, medicīnas zinātņu doktore.

 

Vakcinēšana pret pneimokoku iespējama jau no 2 mēnešu vecuma. Šo vakcīnu iesaka bērniem, kuriem ir:

 

-         anēmija;
-         bojāta liesa vai liesas nav;
-         HIV/AIDS;
-         Citas infekcijas, kas ietekmē imūnsistēmu, piemēram, diabēts vai vēzis;
-         Jālieto medikamenti, kas ietekmē imūnsistēmu, piemēram, steroīdus vai ķīmijterapiju.

 

Tāpat vakcināciju iesaka bērniem, kuri apmeklē bērnudārzus vai rotaļu grupas.

 

Ilze Vingre uzsver, ka jaunās vakcīnas pret pneimokoku infekciju ir efektīvākas, tehnoloģiski uzlabotas un veicina specifisko antivielu veidošanos. Ja bērns vai vecāks cilvēks tomēr saslimst, slimības gaita ir ievērojami vieglāka.

 

Vai ir bērni, kuriem nevajadzētu saņemt pneimokoka konjugēto vakcīnu vai vajadzētu saņemt, kad kļūst vecāks?

 

Pneimokoka vakcīnu nevajadzētu saņemt bērniem, kuriem ir dažādas dzīvībai bīstamas alerģiskas reakcijas uz iepriekšējās vakcīnas devu. Bērniem, kuri ir vieglas saslimšanas, piemēram, saaukstēšanās, var tikt vakcinēti uzreiz.

 

Kādas ir iespējamās vakcīnas blakusparādības?

 

Pneimokoka konjugētā vakcīna var izraisīt vien vieglas blakusparādības, piemēram, jūtīgums vakcīnas vietā, neliela temperatūra, viegls uzbudinājums, vemšana, nogurums un slikta apetīte.

 

Vakcīna var izraisīt arī alerģisku reakciju, tomēr iespējamība, tas var radīt nopietnus draudus veselībai, ir ļoti mazas. Ja Tev ir šaubas, sazinies ar savu ģimenes ārstu!


Kādas ir iespējamās alerģiskās reakcijas?

 

Ja bērnam būs alerģija pret vakcīnu, tad tas notiks dažās minūtēs vai dažās stundās pēc vakcīnas saņemšanas. Pazīmes nopietnai alerģiskai reakcijai iekļauj:

-         grūtības elpot;

-         sēkšana;

-         nātrene;

-         vājums;

-         strauji sirdspuksti;

-         reibonis;

-         uztūkums.

 

Ko darīt, ja manam bērnam ir reakcija pret pneimokoka vakcīnu?

 

-         Zvani savam ārstam vai uzreiz dodies pie ārsta.

-         Pastāsti ārstam, kas ir noticis, kad tas notika un kad vakcīna tika veikta.

 

Fakti:

 

- Pēc PVO datiem 1.vietā bērnu līdz 5 gadu vecumam mirstībai pasaulē ir nāve no pneimokoku infekcijas

 

- Jau 2007.gada sākumā PVO iesaka iekļaut konjugēto pneimokoku vakcīnu visu valstu  imunizācijas kalendāros kā prioritāru.

 

- Kopumā- 42 valstīs vakcīna pret pneimokoku ir iekļauta valsts apmaksātajās programmās (uz šobrīdi)

 

- 2010.gadā papildus tiks iekļauts šādās valstīs: Polija, Bulgārija, Čehija, Rumānija, Austrija, Somija.

 

Avoti: familydoctor.org un www.pneimokoks.lv