Pirmdzimtie ir daudz radošāki

Pirmdzimtie ir daudz radošāki

20. Oct 2010, 10:44 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Topošie vecāki ar nepacietību gaida mazuļa ierašanos pasaulē, cerot, ka mazulis būs visskaistākais un inteliģentākais mazulis pasaulē! Lai gan vecākiem nav tiešas kontroles pār mazuļa smadzenēm un izskatu, jaunākie pētījumi rāda, ka vecāki var ietekmēt pirmdzimtā bērna radošās spējas.

 

Pastāv trīs faktori, kas ietekmē pirmdzimto: bērnu/ māsu skaits; pretējā dzimuma māsu/ brāļu skaits un māsa/ brālis ar mazu gadu starpību, stāsta Markus Baijers.

 

„Ja ir starp bērniem ģimenē ir lielāka atšķirība, tad pirmdzimtie nemanot ieņem vecāka surogāta lomu,” stāsta Baijers. „Ja bērni jau no agra vecuma tiek mācīti pieskatīt jaunākos brāļus un māsas, tas visbiežāk noved pie uzvedības, kas raksturīga pieaugušajiem. Ja starp bērniem ir mazāka gadu starpība, tad pirmdzimtajiem ir rotaļu biedrs (jaunākā māsa vai brālis) un tas veicina bērnu radošumu.”

 

Ja pirmdzimtajam ir pretēja dzimuma māsas vai brāļi, tas attīsta augstāku radošuma līmeni, jo vecākie bērni parasti pārņem lomas, kas var nebūt stereotipiski saistītas ar vīrieša vai sievietes lomu. Piemēram, jaunākās māsas ietekme uz vecāko brāli bieži nozīmē, ka lielais brālis nebūs tik spēcīgi iesaistīts vīrieša lomas spēlēšanā.

 

Turklāt pirmdzimtais ir pakļauts plašākam uzvedības spektram, kas savukārt rada faktorus, kas varētu bagātināt bērna pieredzi.

 

Ja ideja ir oriģināla, tas nenozīmē, ka tā ir arī kreatīva. Idejai ir jābūt arī praktiskai vērtībai, lai tā tiktu uzskatīta par radošu.

 

Veicot pētījumu Baijers veica individuālo darbu ar vairāk kā 400 cilvēkiem, meklējot idejas, kā risināt problēmas. Pēc šī mēģinājuma katrs dalībnieks no komandas novērtēja otru personu komandā par to, cik radošs viņš ir bijis.

 

Turklāt katram cilvēkam tika lūgts aprakstīts ģimenes lielumu. Baijers atklāja, ka tika ņemti vērā tādi faktori kā vecums, dzimums un vecāku izglītības līmenis.

 

„Tiem pirmdzimtajiem dalībniekiem, kuriem bija māsas un brāļi, ar kuriem ir maza vecuma starpība un kas ir pretēja dzimuma pārstāvji, ir daudz radošākas idejas,” stāsta Baijers. „Tagad mēs zinām, kā pirmdzimtie tiek galā ar hipotētiskām problēmām, un tas būtu interesanti sekot viņu gaitām un mācīties, kāda veida karjeru šie cilvēki izvēlas.”

Avots: www.physorg.com