Padomi: bērns un veselīgs uzturs!

Padomi: bērns un veselīgs uzturs!

05. Sep 2011, 22:59 avene* avene*

Ne vienmēr bērni vēlas ēst veselīgu pārtiku. Kā māmiņai bez liekiem kašķiem panākt to, lai bērns sāktu ēst veselīgi (vai vismaz veselīgāk)? Lūk, daži padomi:

 

*) Ņem līdzi savus bērnus uz veikalu iepirkties. Kopīgi izvēlaties produktus, paskaidro – kas ir kas, kāpēc. Ļauj bērnam pašam izvēlēties augļus un dārzeņus. Savu viedokli par to, kurš ir svaigāks un mazāk bojāts centies izteikt saudzīgi, neuzspiežot. Ja bērns izvēlēsies tik un tā, ko vēlas, bet būs brīdināts, tad mājās pēc garšas sapratīs, kas ir kas. Ļaujiet viņam pašam veidot savu pieredzi!

 

*) Gatavo kopā ar bērnu! Ļauj bērnam iesaistīties. Nav svarīgi – viņš samaisa mērci, sajauc salātus, vai saliek uz šķīvja dārzeņus.

 

*) Dekorē ēdienus pēc iespējas dzīvespriecīgāk. Bērnus piesaista dažādas formas un košas krāsas. Augļu un dārzeņu krāsainība ir atbilstoša tieši tam, lai ar tiem veidotu interesantus dekorējumus un krāsu dažādību. Fantazē! Sadali apelsīnu gabaliņos, izkārto uz šķīvja sejiņas veidā. Tas ir apbrīnojami, cik daudz var izdarīt tikai ar izdomu vien!

 

*) Gatavo veselīgus kārumus. Nevis veikalos nopērkamos cepumus un šokolādes, bet gan augļi ar šokolādi, žāvēti āboli.

*) Centies ierobežot saldumus. Labāk bļoda ar mazmazītiņām konfektītēm, nekā liela šokolādes tāfelīte vai Snikera batoniņš.

 

*) Ja bērns saņem veselīgu uzturu, nevajag viņu ierobežot: tas vēlāk var izpausties psiholoģiskās problēmās kā bulīmija vai anoreksija.

 

*) Turi redzamā un pieejamā vietā veselīgu pārtiku. Bērni ēd to, kas pagadās pa rokai. Tad lai tas arī būtu augļu šķīvis uz galda, nevis noslēpts dziļi ledusskapī.

 

*) Nelieto terminus ”laba” vai „slikta” pārtika. Tā vietā paskaidro saistību starp kalciju bagātu uzturu ar viņa veselību, stiprajiem un skaistajiem zobiem. Vai kauliem, lai bērns varētu spēlēt futbolu, ja viņam tas patīk.

 

*) Paslavē bērnu, ja viņš pats izvēlas veselīgu pārtiku. Atzinība veicina pozitīvu attieksmi.

 

*) Nekad nelieto pārtiku kā uzslavu. Labāk piedāvā jautru skrējienu pa mežu, pastaigu vai izlēkāšanos pa batutu.

 

*) Vismaz vienu ēdienreizi dienā vajadzētu ēst visai ģimenei kopā pie galda. Tas uzlabo gan attiecības, gan arī pusaudži vieglāk pārdzīvo savu pārejas gadu posmu.

 

*) Ja bērnam nepatīk piedalīties ēst gatavošanas procesā, aiciniet viņu līdzi vismaz iepirkties, ēdienkartes plānošanā un nogaršot produktus, ēdienus – lai novērtē tos.

 

*) Mudini savu bērnu ēst lēnām, izbaudot un nesteidzoties. Tas ir svarīgi: lai bērnam nerastos ar laiku gremošanas sistēmas problēmas, kā arī viņš iemācītos patiesi izbaudīt ēdienu.

 

*) Parūpējies, lai tu zinātu par sava bērna ēdienreizēm un to veselīgumu arī ārpus mājas. Ja bērns kādreiz izvēlas ko ne tik veselīgu, nevajag par to sodīt, lieki bārt. Tā vietā piedāvā – vakar ēdi čipsus, tad šodien ēdīsim daudz augļu un ogu.

 

Vai Tavs bērns mēdz aizrauties ar neveselīgu pārtiku?

Kā Tu panāc to, ka bērns ēd veselīgi?