Našķi ēdiena vietā

Našķi ēdiena vietā

30. Nov 2010, 14:20 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Bērna stājas problēmas, plakanā pēda, biežas vīrusu infekcijas ir tikai dažas pazīmes, kas nereti liecina par nepietiekamu uzturu. Joprojām vecāki uzskata, ka bērna organisms pats ir gana gudrs, lai zinātu, kas tam nepieciešams.

Marite_poga

Konsultē Mārīte Poga, pediatre un alergoloģe

Bērnam nav apetītes!

Joprojām daudzi vecāki, vēršoties pēc palīdzības pie ārsta, sūdzas par to, ka viņu bērnam nav apetītes. Ārkārtīgi populārs ir teiciens: «Mans bērns neko neēd!» Tikai, kad ārsts uzdod niansētus jautājumus, atklājas, ka bērns faktiski ēd visu dienu, tikai normālu uzturu aizstājot ar našķiem. Bērnam ir ļoti svarīgi ievērot regulāras ēdienreizes.

Parasti laikā, kamēr bērns vēl ir zīdainis, vecāki to ievēro – bērns saņem mātes pienu vai tā aizstājēju – speciālo maisījumu, pēc dažām stundām – vārītus dārzeņus, speciālas putras.

Tiklīdz bērns iemācās pārvietoties savām kājām, viņš dažkārt sāk pārtikt no baranciņām, cepumiņiem, banāniem – dažādiem našķiem, kas atrodas viņam sasniedzamās vietās. Bērns pastāvīgi jūtas paēdis, tikai atšķirība ir tā, ka viņa organisms nav saņēmis pilnvērtīgu uzturu. Arī gastroenterologi secina, ka šādu bērnu kļūst arvien vairāk un tā sekas izpaužas kā aizcietējumi, aptaukošanās, saslimstība ar cukura diabētu.

«Bērniem līdz trīs gadu vecumam saldumi nebūtu jālieto vispār. Ja pēc pusdienām bērns vēlas kādu našķi, vislabāk viņam piedāvāt ābolu vai kādu citu augli,» uzsver pediatre Mārīte Poga.

Kā bērnu radināt pie veselīgām maltītēm?

Kad bērnam ar mātes pienu vai speciālo maisījumu ir kļuvis par maz, vispirms papildus jāpiedāvā vārīti dārzeņi. Jāsāk ar vienu dārzeni, piemēram, kartupeli, kam pēc nedēļas pievieno nākamo, piemēram, kabaci.

Pakāpeniski pievienojot jaunus produktus, var secināt, vai pret kādu no tiem mazulim nav alerģijas. Ja bērnam ir šķidra vēdera izeja, piebarošana jāsāk ar putrām, turklāt, sākot ar vienu graudu, piemēram, rīsu vai prosas putru, pakāpeniski pārejot uz dažādu graudu putrām.

«Speciālās bērnu putras būs pilnvērtīgākas, jo tajās ietverti visi bērnam nepieciešamie mikroelementi un minerālvielas, bet tas nenozīmē, ka putras vecāki nevarētu vārīt paši,» saka Mārīte Poga. Jāņem vērā – jo ēdiens šķidrāks, jo ātrāk tas uzsūcas un jo ātrāk mazulis atkal vēlas ēst. Ir bērni, kas vēl divu, triju gadu vecumā naktīs mostas. Dažkārt iemesls ir tieši izsalkuma sajūta. Šiem bērniem vakariņās ieteicams pasniegt putru, kas ir daudz sātīgāks ēdiens nekā speciālais piena maisījums, tas palīdzēs bērnam naktī labāk izgulēties.

Sākot bērnu piebarot ar speciālajām bērnu putrām, jāsāk ar tām, kas paredzētas četru mēnešu
veciem bērniem (arī tad, ja reāli bērns ir vecāks), jo tās ir šķidrākas. Bērnam pakāpeniski jāpierod pie biezāka ēdiena. Arī dārzeņi sākotnēji ir jāsakuļ, un tikai ar laiku bērns jāradina ēst
biezākas konsistences ēdienu.

Vai ļaut bērnam izvēlēties?

Pastāv uzskats, ka organisms ir gana gudrs, lai zinātu, kādi produkti tam nepieciešami. Ja bērns izsaka vēlmi karotēm ēst sviestu vai grauž zaļus kartupeļus, tas nozīmē, ka viņš intuitīvi atradis produktus, kas viņam nepieciešami. Tomēr lielākoties, ja bērnam būs izvēle starp dārzeņiem un saldumiem, viņš izvēlēsies pēdējos.

Tāpēc mājās jārada apstākļi, lai bērnam nerastos šāda izvēle. Turklāt, ja viņš nebūs radis ēst putras, dārzeņus, arī turpmākajā dzīvē visdrīzāk viņš no tiem atteiksies. Bērns kopš agras bērnības jāpieradina dzert tīru ūdeni. Ja mazulis slāpes būs remdējis vien ar sulām un saldinātiem dzērieniem, ir risks, ka arī turpmāk viņš izvēlēsies limonādes – tas savukārt draud ar aptaukošanos un alerģijām.

Svarīgie vitamīni

Dažādi vitamīni, īpaši D vitamīns un kalcijs, ir vitāli svarīgas vielas bērna organismam. Ja organismā trūkst kalcija, tad neuzsūcas vitamīns D. Tas savukārt rada priekšnoteikumus tam, lai veidotos plakanā pēda, mugurkaula deformācijas, skolioze, bērnam būtu novājināta imunitāte, kas visbiežāk izpaužas kā biežas saslimšanas.

Bērnam līdz desmit gadu vecumam nepieciešams saņemt apmēram 800 kalcija vienību, bet pusaudžiem – 1200 vienību dienā. Kalcija avoti ir graudaugi, gaļa, dārzeņi. Šie produkti jāiekļauj ikdienas ēdienkartē, taču joprojām ir ģimenes, kas uzturā nelieto putras, dārzeņus. Ja vecāki šos produktus savā ēdienkartē neiekļauj, ir naivi gaidīt, ka bērns tos vēlēsies lietot.

Tāpēc veselīga uztura paradumi jāveido jau agrā bērnībā. Tie mazulim palīdzēs augt veselam un stipram!