Mazulis kož. Kāpēc tā?

Mazulis kož. Kāpēc tā?

06. Feb 2012, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Bērniem ir dažādi ieradumi, kas tomēr, skaties kā gribi, laika gaitā pāriet. Viens no šādiem ieradumiem ir arī košana. Par to, atbildot uz kādas māmiņas jautājumu, vairāk pastāstīs psiholoģe Diāna Zande. 

 

JAUTĀJUMS

 

Mans dēls (11 mēneši), man kož! Pienāk klāt un kož, vienalga vai tā būtu kāja vai roka, vai vēders, viss, kur viņš vien var tikt klāt! Ir jau 7 zobi, tāpēc šis "pasākums" nav patīkams! Kad saku "au, mammītei sāp", šis smejas un mēģina vēl kur ieķerties!

 

Atbild psiholoģe Diāna Zande:

 

Košana mazuļiem ir gan jauns atklājums, gan rada patīkamas izjūtas, gan mamma iesaucas "Au", un tā ir jauna rotaļa un - mazulis šobrīd pasauli izjūt ar visu ķermeni, tajā skaitā, zobiem. Daudzi mazuļi arī buču dod, iesaistot košanu.

 

Daži bērni ļoti spēcīgi samīļo savus vecākus, brāļus, draugus un - ne tikai apskauj, bet arī iekož. viņa mērķis nav darīt Jums sāpes, vienkārši - tā bērni izjūt ciešāku kontaktu. Ar laiku tas pāries. Svarīgi ir - uz kodienu reaģēt mierīgi!

 

Tiklīdz mamma vai tētis palecas pie kodiena, bērnam veidojas ieradums šo jauko spēli atkārtot. Ja uz kodienu atbildēsiet mierīgi, bet stingri , pasakot - Lūdzu, nekod (svarīgi nesabiedēt bērnu arī ar negatīvu reakciju), vai novērsīsiet viņa uzmanību, vai vēlāk jau mācīsiet, ka kost var kožamajā spilvenā (tas nav guļamais spilvens), šī jaunā nodarbošanās ar laiku mazināsies. Ja uz katru kodienu "palēksieties", tas var sekmēt šī ieraduma attīstību.

 

Daudz mīļojiet savu mazuli - jūtot patīkamu un maigu ķermeņa tuvību, mazulis vairāk atslābst un nereti košana "aizmirstas".

 

Kādos gadījumos Tavs mazulis mēdz kost?

UZDOD SAVU JAUTĀJUMU PSIHOLOGAM!

 

Aicinām piedalīties pētījumā par sajūtām, kļūstot par vecākiem! 

 

Lai būtu iespējams veikt kvalitatīvu darbu, nepieciešams ļoti  liels skaits ģimeņu, kuras ir ar mieru piedalīties aptaujā, kura notiks trijos etapos – pirmais – grūtniecības trešajā trimestrī, otrais – 3 mēnešus, bet trešais – 6 mēnešus pēc dzemdībām. Aptaujas ir konfidenciālas, individuālie dati netiks izpausti, tie tiks analizēti tikai apkopotā veidā. Jūsu epasti netiks izmantoti nekādā citā veidā, kā tikai šī pētījuma anketu nosūtīšanai. Katra aptauja ietver vidēji 60 – 70 jautājumu, un atbildēt var 10 – 15 minūšu laikā. Ja Jūsu ģimene (ABI partneri) piekrītat piedalīties visos pētījuma etapos un šobrīd rit grūtniecības 3. trimestris, lūdzu, rakstiet man dizande@inbox.lv  , lai es Jums varētu nosūtīt 1. aptauju komplektu un pastāstīt par tālākajiem mūsu sadarbības soļiem.