Lauku ģimenes ārstu asociācija: Grūtniecēm pret gripu jāpotējas 2. vai 3.trimestrī

Lauku ģimenes ārstu asociācija: Grūtniecēm pret gripu jāpotējas 2. vai 3.trimestrī

16. Nov 2011, 10:22 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Jau piektdien Veselības ministrija izplatīja paziņojumu par pašreizējo situāciju valstī saistībā ar saslimšanu ar gripu, aicinot īpaši vakcinēties topošās māmiņas. Māmiņu Klubs jautāja Dr. Līgas Kozlovskas, Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas vadītājas viedokli par topošo māmiņu vakcināciju pret gripu.

 

Kā zināms, pandēmiskās gripas vīruss topošajām māmiņām draud ar smagām sekām, jo grūtniecības laikā imunitāte ir novājināta un iespējamās komplikācijas ir daudz bīstamākas nekā tad, ja sieviete nav stāvoklī. Piemēram, augšējo elpošanas ceļu saslimšanas var komplicēties plaušu karsonī tā radot draudus ne tikai topošajai māmiņai, bet arī gaidāmajam mazulim.

 

 

Pagājušajā gadā Latvijā, salīdzinot ar Eiropas valstīm, saslimušo skaits uz 100’000 iedzīvotājiem sasniedza augstākos saslimstības rādītājus pasaulē ieņemot otro vietu. Pagājušajā gadā no cūku gripas Latvijā mira arī divas topošās māmiņas.

 

 

„Pēc Veselības ministrijas un Imunizācijas padomes rekomendācijām šogad jāveic gripas vakcinācija arī grūtniecēm,” stāsta Līga Kozlovska. „Tomēr būtu jāatceras, ka topošo māmiņu vakcinācija pret gripu būtu jāveic 2. vai 3. trimestrī, nevis pirmajās grūtniecības nedēļās.”

 

 

Parasti topošās māmiņas baidās ne tik daudz no gripas, cik no vakcīnas iespējamajām blakus parādībām un to, kā vakcīna var ietekmēt gaidāmo mazuli. „Patiesībā sakot, manā praksē blakusparādības tieši pēc vakcinācijas nav bijušas. Pēc būtības gripas vakcīnai blaknes grūtniecei varētu būt tieši tādas pašas kā jebkuram citam- lokāla reakcija jeb apsārtums, retos gadījumos neliela temperatūra,”  atzīst Latvijas lauku ģimenes ārstu asociācijas vadītāja. „Ja salīdzina, kādas vakcīnas bija pirms gadiem 10, tad pašreizējās gripas vakcīnas ir gana tīras un gana drošas, jo iepriekš lokālas un sistēmiskas reakcijas bija daudz biežākas. Un galu galā- jebkuras zāles un arī pārtikas produkts var būt alergēns un izraisīt alerģisku reakciju.”

 

 

Nozīmējot vakcināciju, ārstam vienmēr ir jāievāc slimības vēsture un jāapjautājas pacientam par iespējamām alerģijām un reakcijām uz vakcīnām, kas savukārt ļauj izvairīties no iespējamām blakusparādībām. Ja cilvēkam, tai skaitā grūtniecēm, ir šis paaugstinātais risks, tad viņš netiek potēts.

 

Ja topošā māmiņa ir nolēmusi vakcinēties pret gripu, kurp doties? Kā jau iepriekš minēts, vakcinācija pret gripu topošajām māmiņām būtu jāveic 2. vai 3.trimestrī pēc valstī noteiktas vakcinācijas kārtības. Vislabāk un pareizāk būtu doties pie ģimenes ārsta, kuram pēc MK Grūtniecības uzraudzības programmas noteikumiem ir paredzēts sazināties ar sievietes ginekologu.

 

 

Šāda veida saziņai grūtniecības laikā vajadzētu notikt divas reizes, kad ģimenes ārsts novērtē topošo māmiņu pēc sava skatījuma, savukārt ginekologs novērtē topošo māmiņu pēc ginekologa skatījuma, veicinot savstarpēju sadarbību. „Tāpat tas ļautu izvairīties no situācijas, kad ģimenes ārsts tikai sapotē topošo māmiņu, nezinot ginekologa viedokli, kāds ir topošās māmiņas veselības stāvoklis grūtniecības uzraudzības laikā,” uzskata Līga Kozlovska.

 

Ja notiek savstarpēja koordinācija un topošās māmiņas uzraudzība, tad vakcinācija ir atļauta arī topošajām māmiņām un tas nenodarīs ļaunumu ne topošajai māmiņai, ne gaidāmajam mazulim!

 

Māmiņu Klubs

Foto: www.iaptieka.lv