Latvijā autiska rakstura traucējumi varētu būt pat ap 23 000 cilvēku

Latvijā autiska rakstura traucējumi varētu būt pat ap 23 000 cilvēku

16. Jan 2011, 15:40 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ņemot vērā, ka autiska spektra traucējumi skar aptuveni 1% pasaules iedzīvotāju, Latvijā šāda problēma varētu būt pat aptuveni 23 000 cilvēku, aģentūru LETA informēja Latvijas Autisma apvienības pārstāve Andžela Šteinberga.


Latvijā daudziem bērniem autisms netiek un nav diagnosticēts, tāpēc statistisku datu par šo problēmu nav. Taču, jo agrāk bērni saņems adekvātu palīdzību, jo lielākas būs viņu iespējas kaut daļēji izārstēties un nebūt pilnībā atkarīgiem no apkārtējo palīdzības arī vēlāk, kad viņi būs pieauguši, atzīmēja Autisma apvienības pārstāve.

Šteinberga pastāstīja, ka aprīlis pasaulē tiek atzīmēts kā Autisma mēnesis, tāpēc arī apvienība šai laikā vēlas iedzīvotājus aicināt pievērst uzmanību šai slimībai, kā arī vecākus, kuriem ir slimi bērni, un speciālistus iesaistīties apvienības darbībā.


Viņa arī pastāstīja, ka 14.aprīlī Autisma apvienība organizēs semināru, kura laikā tiks prezentēts Rīgas 2.vidusskolas 11.klases skolnieču Agneses Bremzes un Ligitas Perlbahas zinātniski pētnieciskais darbs "Komunikācijas specifiskās īpatnības cilvēkiem ar autiska spektra traucējumiem".

Autisms ir viens no sarežģītākajiem un komplicētākajiem psihiskās attīstības traucējumiem, kas ietekmē bērna vai pieaugušā sociālo mijiedarbību ar pasauli, ietekmē veidu, kā viņš komunicē, uztver apkārtējo pasauli un veido attiecības ar apkārtējiem. Autisma gadījumā atsevišķas psihiskās funkcijas attīstās palēnināti, savukārt citas - patoloģiski paātrināti.

Autisma pazīmes pirmo reizi aprakstīja Amerikāņu psihiatrs Leo Kanners 1943.gadā, savukārt 1944.gadā Hanss Aspergers atklāja ļoti tuvu saistītu sindromu, ko nosauca viņa vārdā - Aspergera sindroms.

Latvijas Autisma apvienība dibināta 2006.gada 1.oktobrī. Patlaban tajā ir deviņi biedri - vecāki, kuriem ir ar autismu slimi bērni, kā arī speciālisti. Apvienības mērķis ir cilvēku ar autiska spektra traucējumiem tiesību un interešu aizsardzība Latvijā