Kā uzsākt piebarošanu priekšlaikus dzimušam mazulim?

Kā uzsākt piebarošanu priekšlaikus dzimušam mazulim?

30. Nov 2010, 13:45 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kā pareizi sākt piebarošanu priekšlaikus dzimušam bērniņam? Konsultē pediatre un ģimenes ārste Gerda Lielause.

 

Māmiņa jautā:

Es vēlētos uzzināt, kā pareizi sākt piebarot priekšlaikus dzimušu bērniņu. Esmu nesaprašanā- viens ārsts saka, ka jāsāk piebarot,ņemot vērā esošo vecumu (pašreiz 6,5 mēneši), otrs- ņemot vērā koriģēto vecumu (4,5 mēneši). Pēc kura vecuma īsti ir jāvadās?

 

1

 

Atbild bērnu ārste Gerda Lielause:

 

Bērniņu uzsāk barot, ņemot vērā koriģēto vecumu. Piebarot sāk tieši tāpat kā laikā dzimušu bērniņu. Piebarojums tiek ieviests ne no kaut kāda vecuma sasniegumiem – vecums ir tikai viens no faktoriem, bet par gatavību var spriest pēc faktoru kopuma:

 

1. Bēbis ne jaunāks par 4 mēnešiem (pirms laika dzimušajiem par pamatu tiek ņemts koriģētais vecums)

 

2. Mazulim ir dubultojies dzimšanas svars. Neiznēsātiem bērniem – koeficients x2,5.

 

3. Bērniņam vairs nav izbīdītās mēles reflekss., tas nozīmē- iedod padzerties no karotītesun  tās saturs neatradīsies uz zoda (piebarojumu dodam TIKAI ar karotīti, lai siekalas to apstrādātu).

 

4. Mazulis māk sēdēt. Var noliekties ar ķermeni pretī karotītei un atpakaļ, atsakoties no ēdiena. Māk kontrolēt galvas pagriešanu – atteikuma gadījumā var aizgriezties vai noliekt galvu.

 

5. Ja nav krūts bērns (ēd piena maisījumu), tad ēd vairāk par litru dienā un nav paēdis. Ja ar krūti barots bērns, tad katrā ēdienreizē izēd abas krūtis un ļoti grib vēl.

 

6. Bērniņš var kaut ko satvert kulaciņā un apzināti iebāzt mutītē.

 

7. Un galvenais – bērns parāda MILZĪGU interesi par vecāku ēdienu un cenšas to paņemt. Daba pati dara zināmu, kad bērna organisms ir gatavs pieņemt piebarojumu. Katram bērnam periods, kad ir jau parādījušies šie visi gatavības faktori, pienāk individuāli. Vidēji starp 5-9 mēnešiem. Pat dvīņi var atšķirīgi dot pazīmes. Ir arī situācijas, kad visas pazīmes ir jau 4-os mēnešos, bet ir arī kad mazulis gaida līdz pat gada vecumam.

 

 

Tādēļ NESTEIDZIETIES ar piebarojumu. Labāk nedaudz  vēlāk, nekā pasteigties. Ja bērnam ir laba adekvāta barošana (krūts piens vai labs adaptēts maisījums) – viņš nebūs barības vielām apdalīts.