Kā sniegt mazulim ikdienā papildus enerģijas devu

Kā sniegt mazulim ikdienā papildus enerģijas devu

05. Nov 2010, 17:17 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Sākot bērnam dārziņa gaitas, ne tikai viņa, bet visas ģimenes dzīvē daudz kas mainās. Dienai nu ir noteikts ritms, notiek daudz kas jauns... Mazuļiem šādas pārmaiņas prasa daudz spēka. Saņemt nepieciešamo enerģijas devu bērnam var palīdzēt veselīgi ēšanas paradumi.

Brokastis – pamats labam dienas sākumam

Brokastīm ir noteicošā loma, lai uzpildītu enerģijas krājumus. Mums guļot, ķermenis strādā, lai nodrošinātu visu ķermeņa funkciju darbību. Tas viss patērē enerģiju, un, ja brokastu laikā netiek uzņemta papildus „dzinulis”, tad mēs to pavisam drīz sākam izjust: mēs jūtamies noguruši, iztukšoti un nespējam koncentrēties.

Atrisināt situāciju ir ļoti vienkārši – uzgriez modinātāju nedaudz ātrāk, tādejādi iegūstot laiku kopējām brokastīm. Tas, vai brokastīs tiek ēstas brokastu pārslas, sviestmaizes vai jogurts, ir gaumes jautājums. Ideālā gadījumā brokastu sastāvdaļa būtu arī augļi un sula.

Tiem bērniem, kuriem brokastīs kaklā spiežas jebkurš cietāks kumoss, noteikti jāizdzer vismaz  piens, kakao vai sulas glāze.

Līdzi - uzkodas somā

 Ja mazulis neēd vēl otrās brokastis bērnudārzā, tad ar mājās uzēsto viņam, lai sagaidītu pusdienas, noteikti nepietiks. Ja audzinātājas bērnam atļauj nodarbību starpā uzkost no mājām līdzpaņemto, izmanto to! Sasmērē bērnam līdzi sviestmaizes un sagriez gabaliņos dažādus augļus! Šāda maza starpēdienreize sniegs bērnam spēku spēlēties, dziedāt, mācīties un plosīties!

Nedod bērnam uz bērnudārzu līdzi saldumus, šokolādes batoniņus, cepumus utt., jo ir pierādīts, ja visi šie, pat bērniem speciāli domātie saldumi, ir pārāk saldi, pārāk trekni un arī – dārgi!

Svarīga ir ne tikai ēšana, bet arī dzeršana. Daudzos bērnudārzos bērni var katrā laikā padzerties ūdeni, tomēr, ja šāda iespēja Tava bērna dārziņā nav, dod mazulim līdzi pudeli ar dzeramo. Piemērotākais būs ūdens vai atšķaidīta sula. Regulāri bērnam atgādini, ka ik pa laikam ir jāpadzeras. Ja bērna ķermenis neuzņem pietiekoši daudz šķidruma, tas nevar normāli funkcionēt.

Pusdienas – ceļam galdā kaut ko veselīgu!

Kā izskatās veselīgas pusdienas? Noteikti uz šķīvja jāatrodas salātiem vai dārzeņiem, kā arī kā piedevas jāizvēlas rīsi, kartupeļi vai makaroni. Kaut gan gaļa ir svarīgs dzelzs avots, to nav nepieciešams ēst katru dienu, ja bērns ēd daudz pilngraudu ēdienu. Arī pilngraudu izstrādājumos ir augsts dzelzs saturs. Zivis jāēd 1-2 reizes nedēļā. Ar zivju ēdieniem bērni saņem jodu.

Ja Tu domā, ka, lai pagatavotu veselīgu maltīti, virtuvē jāpavada vairākas stundas, tad Tu maldies! Pat pusstundā var galdā celt daudz dažādu garšīgu ēdienu, piemēram, makaronus ar dārzeņu mērci, kartupeļus ar svaigo sieru ar zaļumiem, karbonādi ar vārītiem kartupeļiem un salātiem, zivju fileju ar sautētiem dārzeņiem un tā tālāk. Lai ietaupītu laiku, Tu vari izmantot ēdiena gatavošanā saldētos produktus, kā, piemēram, saldētus dārzeņus. Šad un tad vari atļauties „sagrēkot” arī ar pusfabrikātiem, tomēr šādā gadījumā ēdienu „jāuzlabo” ar salātiem vai augļiem desertā!

Ja Tev pusdienās nav laika gatavot, pārcel šo nodarbi uz vakaru un cel galdā pilngraudu maizes sviestmaizes un nedaudz augļu vai svaigu dārzeņu.

Vakariņas – kopīga dienas izskaņa

Vakariņās parasti visa ģimene ir mājās. Tieši tādēļ kopīgas vakariņas var būt skaists dienas noslēguma rituāls, kuru laikā katrs ģimenes loceklis pastāsta, kas ir dienā piedzīvots, bet bērni var nosakņoties naktsmieram.

Vakariņās var galdā celt dažādu šķirņu pilngraudu maizes šķirnes, sieru, biezpienu, desu vai vārītu gaļu, šķiņķi, kā arī salātus, svaigus, grieztus dārzeņus vai augļus.

Gatavojot sviestmaizes, ņem vērā, cik procentu tauku ir sviestā, margarīnā vai svaigajā sierā, ar ko apsmērē maizīti. Izvēlies produktus ar zemu tauku saturu un labāk ir viena siera vai desas šķēlīte mazāk, nekā vairāk. Tāpat izvēlies sieru ar mazāku tauku saturu!


Variē tos produktus, ko liec uz sviestmaizēm – tomāti, redīsi, gurķi, lociņi, biezpiens ar zaļumiem, vārīta ola ar krabju nūjiņām, zemenes – šādas sviestmaizes ir daudz interesantākas nekā tikai ierastā siermaize!

Vai drīkst našķēties?

Cilvēka mīlestība uz saldumiem ir iedzimta, tieši tādēļ to ir grūti nomākt. Eksperti tādēļ spekulē, ka saldumus nevajadzētu aizliegt vispār, bet gan ierobežot to patēriņu. Bez tam - kur gan ir teikts, ka saldumiem vienmēr jābūt neveselīgiem? Sezonas augļi ir cukursaldi vitamīnu pilni našķi. Dabiskais jogurts vai biezpiens ar svaigiem augļiem sniedz organismam nepieciešamo devu kalcija un vitamīnu. No augļu sulas gatavots saldējums vai augļu biezenis tev nav no mazajiem jāslēpj - tā patēriņš var būt neierobežots!

Cik daudz barības vielu nepieciešams uzņemt veseliem bērniem?

Tikai nesāc skaitīt bērna uztura kalorijas, vitamīnus un minerālvielas! Pērc aktuālos sezonas dārzeņus un augļus, dažādo savu pirkumu, tad arī Tava ģimene varēs baudīt dažādu un veselīgu maltīti. Ja vēl atcerēsies trīs svarīgākos veselīga uztura noteikumus, tad Tavi ģimenes locekļi būs veseli un mundri.

Tātad ēdiet:

  • bagātīgi – augļus, dārzeņus, mazkaloriju dzērienus (vislabāk ūdeni vai atšķaidītu sulu);
  • ar mēru – pienu, piena produktus, gaļu, zivis, olas, desu;
  • minimāli – treknas uzkodas, saldumus un taukvielas.

Izrādās, ka nav aizliegto pārtikas produktu, visu izsaka patēriņa apjomi!
 

Interesanti fakti!

- Ēšanas paradumi veidojās jau bērnībā – apmēram līdz 10. dzīves gadam. Pēc tam ēšanas paradumus ietekmē apkārtējā vide: tomēr nepareizus ieradumus iznīdēt vienmēr ir ļoti grūti.

- Bērnudārza vecuma bērniem lielākais piemērs ir vecāki. Ja bērni redz, ka gan Tu, gan tētis ēd veselīgu pārtiku, viņi agrāk vai vēlāk paši darīs tāpat.

- Ja neatlaidīgi, bet bez spiešanas piedāvāsi bērnam ēdienus, kas viņam negaršo, ar laiku padosies par visspītīgākie gardēži. Toties tie bērni, kurus spiež ēst kādu noteiktu pārtikas produktu, zaudē dabisko tieksmi pēc ēšanas.

- Tie bērni, kuri vecākiem palīdz izvēlēties un pagatavot veselīgas maltītes, arī paši daudz vairāk saprot veselīga uztura nozīmi, mācās to baudīt ar visiem jutekļiem.

- Bērni ar lieko svaru parasti nav sastopami tādās ģimenēs, kur tiek regulāri ēsts ģimenes lokā.

- No maziem tusnīšiem bieži vien izaug resni pieaugušie. Tie bērni, kuri jau laicīgi ir ēduši veselīgi, nemaz nekļūst resni.

- Liekā svara problēma neapdraud tos bērnus, kuri uzturā nepatērē daudz tauku un cukura, ēd katru dienu augļus un dārzeņus, katru dienu vismaz stundu pavada fiziskās aktivitātēs un mazāk par stundu skatās TV vai spēlē kompjūterspēles.

Māmiņu Klubs

 

Alvityl 11 vitamīnu komplekss no 3 gadu vecuma

Kad iesaka lietot Alvityl?

• Pēc dažādām infekcijas slimībām un citām saslimšanām
• Pie nesabalansēta uztura vai pēc caurejas
• Pie apetītes zuduma
• Pie noguruma
• Vecākiem cilvēkiem = pie malabsorbcijas
• Bērniem augšanas periodā
• Sportistiem

Alvityl bērniem no 1 gada vecuma

 

Kad iesaka lietot Alvityl?

- Imūnās sistēmas stiprināšanai

- Profilaktiski pret ziemas sezonas saslimšanām un saaukstēšanos