Kā bērnu ietekmē laika maiņa?

Kā bērnu ietekmē laika maiņa?

30. Jan 2012, 16:04 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Sestdien visā Latvijā pulksteņu rādītāji tiks pagriezti stundu uz priekšu. Kā laika maiņu izjūt bērni un, ko darīt, lai tavs mazais justos labāk, skaidro Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas vadītāja Līga Kozlovska.  

 

„Tāpat kā daudzus pieaugušos, laika maiņa ietekmē arī bērnus. Sevišķi tos, kuriem ir somatoformā veģetatīvā disfunkcija un citi nervu sistēmas traucējumi. Laika maiņas periodā, šie bērniņi ir daudz jūtīgāki, viņu nervu sistēmā notiek izmaiņas un viņi kļūst nemierīgāki.

 

Vēl, pulksteņu rādītāju pagriešana par stundu uz priekšu, ietekmē bērnus, kuri, atnākot pavasarim, nav saņēmuši pietiekami daudz vitamīnu un arī tos, kuru uzturs ikdienā nav pilnvērtīgs.

 

Kādas ir sekas?

 

Neapšaubāmi, bērni ar dažādiem nervu sistēmas traucējumiem paši par sevi ir uztrauktāki un nervozāki, ar biežiem miega traucējumiem un biežām galvassāpēm. Un laika maiņa to tikai pastiprina vēl vairāk.   

 

Kā ārsts, kurš savos mazajos un lielajos pacientos redz negatīvas veselības izmaiņas, uzskatu, ka laika maiņa ir nelabvēlīga – tās ietekmē, pašsajūta un veselība pasliktinās daudz vairāk nekā parasti.

 

Labākai bērna pašsajūtai


Lai vieglāk pārvarētu laika maiņas radīto pašsajūtas vai veselības pasliktināšanos, bērnam noteikti jānodrošina pilnvērtīgs uzturs un, cik vien ģimene var atļauties, viņa organisms jāapgādā ar nepieciešamajiem vitamīniem, kas tieši pavasarī ir īpaši svarīgi. Pašsajūtu noteikti var uzlabot arī ar pastaigām svaigā gaisā, bet pats galvenais, jāievēro, lai bērns izgulētos! Diemžēl bieži vien, visi šie faktori kopā, nemaz tik labi „nestrādā”, tie netiek ievēroti.

 

Kad notikusi laika maiņa un pulkstenis ir pagriezts par stundu uz priekšu, labi, ja bērnu iespējams nolikt gulēt tajā pašā laikā, kādā viņš devies pie miera iepriekš, tātad – stundu agrāk. Diemžēl bieži vien bērns dodas gulēt vienpadsmitos, divpadsmitos un citreiz pat vienos, jo šāds ir izveidojies ģimenes dzīves režīms. Tādā gadījumā, šī viena stunda, bērna veselību ietekmēs ļoti spēcīgi un negatīvi.

 

Vēl, cik viens tas iespējams, pirms gulētiešanas bērnam nevajadzētu ļaut ilgi atrasties pie datora, vai skatīties televizoru. Protams, to būtu vēlams ievērot ik vakaru, tomēr jo īpaši svarīgi, tas ir tieši laika maiņas periodā, kad šīs darbības bērna veselību un miegu var ietekmēt pastiprinātāk.

 

Savukārt, lai uzlabotu miegu, pirms gulētiešanas bērniņam vari dot kādu nomierinošu tēju, piemēram, piparmētru vai māteres tēju. Šo „rituālu” vari turpināt ik vakaru, apmēram, divas nedēļas pēc laika maiņas.”   

 

 Līva Zaksa

Kā tu savam bērniņam palīdzi pārvarēt laika maiņu?

Kristīne Māmiņuklubs.lv Kristīne Māmiņuklubs.lv 25. Mar 2011, 11:43

Jā, ilzel, es piekrītu- mana meita arī šajā rītā laba rīta vēlējumus teica jau 6os no rīta!

LaimīgāPriede LaimīgāPriede 25. Mar 2011, 11:00

nekā nemainīja laika maiņa, tik vai tagad pēc pulksteņiem nebūs kā Ilzel raksta,ka ceļamies 7.00 tad laikam būs 8.00 ( uz,ko ceru 😃 )
Bet vakarā gulēt laikam liksim tai pat laikā. Rudenī arī nekas nemainījās.

25. Mar 2011, 09:04

rudenī, kad pārgriezām, bija šausmas sākumā 😃 pašai pirmo reizi tik krasi tas izjutās, bērns arī ne savā ādā. Pēc kādām 2 nedēļām tik daudzmaz apradām 😀

cerams, ka šoreiz nebūs tik traki! 😀