Kā atrast laiku divvientulībai?

Kā atrast laiku divvientulībai?

21. Dec 2010, 14:12 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vecāku loma ir ļoti svarīga un atbildīga, bet vecāku savienību veido sieviete un vīrietis. Vai pildot vecāku lomu, neaizmirstam, ka esam arī pāris? Kā atrast laiku divvientulībai? Konsultē ģimenes psihoterapeits Sandis Dūšelis un četru bērnu māmiņa Diāna Grosa, kura pilda arī psihologa lomu savā ģimenē.

1

Sandis Dūšelis

Vai krāsainai dzīvei pietiek ar to, ka esam vecāki? Ne vienmēr un tas pat nav vajadzīgs. Vecāku loma ir būtiska un vecāki mēs paliksim visu mūžu, bet pienāks diena, kad bērni pametīs vecāku ligzdiņu un tad atkal paliks sieviete un vīrietis. Sandis Dūšelis stāsta, ka tas bieži vien ir tas laiks, kad pāris saprot, ka kādā periodā viņi viens otru ir pazaudējuši, viņi sākuši mulst viens no otra. Iemesls šādai nedrošībai ir tikai un vienīgi saiknes pazušana, nepietiekamais laiks, kas pavadīts kopā, aizvainojuma uzkrāšana. Kad beidzot pāris paliek divatā, viņi šo laiku vairs nemāk pavadīt kopā.

 

Ko darīt, lai šāda situācija neizveidotos?

 

Esot vecākiem ir jāmeklē iespēja pavadīt kvalitatīvu laiku arī divatā un, jā, arī pašiem ar sevi. Kopīgas pastaigas, teātra apmeklējumi un satikšanās ar draugiem, tās izklaides, kurās jūs atbrīvojaties un spējat atpūsties. Uzsvars ir tieši uz kvalitatīvu laika pavadīšanu. Sandis Dūšelis iesaka atturēties no TV skatīšanās, kas būtībā cilvēku prātus tikai notrulina, īpaši TV ziņu negatīvisms. Jā, mums jāzina, kas notiek valstī, bet vai ar to jābeidz pirms miega un ar to jāceļas?!

 

Svarīgi ir arī sevi mīlēt. Daudzus no mums darbs dzen nogurumā, citus nebeidzami mājas darbi un citas ikdienas darbības, bet vai tas brīžiem ir tā vērts? Varbūt der apstāties un pateikt- es mīlu sevi un es gribu laiku arī sev. Brīdī, kad jūs būsiet šos vārdus izrunājuši, tas jau būs solis uz priekšu.

 

Kas notiek, ja pāris neizrunājas, bet uzkrāj aizvainojumu?

 

Sandis ar nožēlu secina, ka latviešu tipiskākā problēma ir aizvainojuma sajūta par visu, kas mums ir apkārt, sākot ar vēsturi beidzot ar sievas vai vīra rīcību. Tieši tāpēc svarīgākais ir izrunāties, neturēt sevī aizvainojumu. Tiklīdz šī aizvainojuma krūka būs pilna, tā saplīsīs un visas negācijas tiks palaistas brīvībā. Efekts būs līdzvērtīgs sprādzienam. Lai izvairītos no tā, ir jārunā. Brīžos, kad ir ļoti grūti, varbūt der atcerēties, kāpēc mēs kļuvām par pāri, kādas bija sajūtas? Ja būs pārāk daudz neizrunātā, pāris nemācēs arī izbaudīt divvientulību un reizēs, kad brīvais laiks būs- dosies ceļojumā nevis divatā, bet drošībai uzaicinās arī draugus- tā drošāk, arī sarunu temati nodrošināti.

 

Vai var reanimēt attiecības?

 

Ko darīt, ja aizvainojuma krūka ir saplīsusi, vai ir iespēja vēl visu labot? Jo lielāks aizvainojums, jo grūtāk būs atgūt tās skaistās attiecības. Prātīgākais ir reanimēt attiecības pašam sevī, saprast vai es spēju piedot un tikai tad skatīties, ko otrs izlēmis, kā viņš risina šo situāciju. Ja mainīsies viens no pāra, gluži nemanot pārmaiņās būs ierauta arī pāra otra puse. Jāatceras, ka stereotips, ka ģimene ir mūžīga un laimīga savienība, kā slavina filmās, ir nepareizs. Ģimene tas vispirms ir darbs ar sevi un mācīšanās būt kopā, pastāvēt un dzīvot krāsaini!

 

Nav jādzīvo pēc kaut kādām formulām un pieņēmumiem, jādzīvo pēc sajūtām. Ja pāris spēs saglabāt savas attiecības, tad arī citās jomās, tādās kā sekss, viss būs kārtībā 

 

Kā atrast brīvo laiku?

 

Iespējams visas lietas izrunājat, bet vienīgais, kas jums pietrūkst ir laiks. Māmiņas Diānas viena no atklāsmēm, ko viņa guvusi bērnu audzināšanas procesā, ir kvalitatīva darba ieguldīšana savos bērnos un viņu izglītošanā. Pavisam labi laiku var iegūt, iemācot bērniem spēlēties. Brīdī, kad bērns saka- es negribu spēlēties ar lellēm, ko es ar viņām darīšu, vajag nevis atraukt- izdomā, bet mesties ceļos un parādīt, kā gūt prieku no spēlēšanās. Bērni ātri mācās un nākošajā reizē jau varēs rotaļāties vieni. Lūk, arī iegūts laiks!

 

Otra iespēja ir piesaistīt resursus no malas- vecmammas, draudzenes, krustmātes utt. Protams, visam jābūt ar mēru, nevajag piesaistīt vecmammas septiņas reizes nedēļā, bet ik pa laikam- kāpēc ne! Vecmammu un bērnu savienība ir fantastiska, viņi viens no otra ļoti daudz var iemācīties, pirmkārt jau, mīlestību vienam pret otru. Tas būs arī kvalitatīvi pavadīts laiks viņiem.

 

Izrunāsimies savā starpā un mācīsimies kvalitatīvi atpūsties, tad arī brīvais laiks mums būs!

19. Mar 2010, 11:19

Man šķita, ka pēc dzemdībām viss būs forši - attiecības būs mūsu starpā tādas, kādas bija, bet tā nav. Tagad jāstrādā ar tām vēl vairāk, jo ir jāstrādā, jāpelna nauda un jāmaksā rēķini, jāaudizna bērns, jāpaspēj pašai sevi sakopt, ēst pagatvot, vakarā gribās atpūsties vientulībā, un tā pamazām tam otram vietas nav... bet abi esam apņēmušies to labot un jau drīzumā izstrādāsim plānu, kā atgūt savas attiecības, kurās tiešām esam vīrs un sieva, nevis mamma un tētis.