Kā atpazīt plaušu karsoni?

Kā atpazīt plaušu karsoni?

31. Aug 2010, 19:29 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kā pazīt bīstamo plaušu karsoni, un kad steidzami jāmeklē ārsta palīdzība?


Kādi ir pirmie bīstamie simptomi, kad steidzīgi jāmeklē ārsta palīdzība?



Lielākajai daļai cilvēku, kas pēdējās nedēļās miruši pēc saslimšanas ar pandēmisko gripu H1N1, kā galvenā, nāvi izraisošā komplikācija bijusi smaga pneimonija, liecina Latvijas Infektoloģijas centra dati. Turklāt diviem mirušajiem pirms saslimšanas ar pandēmisko gripu nebija hronisku slimību, taču tik un tā abiem pacientiem radās smags plaušu karsonis. Infektologi arī norāda, ka pat bez pandēmiskās gripas valstī pašreiz par 67% pieaugusi saslimstība ar pneimoniju.


Kā atpazīt plaušu karsoni jau pašā sākumā? Cik lielā mērā iespējams pašam sevi pasargāt, lai pneimonijā neiedzīvotos?


Smagi grūtniecēm


P.Stradiņa slimnīcas ārsts Viesturs Šiliņš stāsta, ka H1N1 gripas izraisītais plaušu karsonis gan pēc smaguma, gan pēc sākuma simptomiem atšķiras no "parastā" plaušu karsoņa. "Šai gripai piedevām vēl raksturīgs arī nelāgs plaušu bojājums, plaušas uzbriest, rodas tūska, ārstēšana antibiotikām slikti pakļaujas," skaidro V.Šiliņš. Ļoti smagi slimo gan cilvēki ar hroniskām slimībām, gan grūtnieces. Lai plaušu iekaisumā neiedzīvotos, pirmais ieteikums — miers un gulta! Tas ļaus organismam pašam sakoncentrēt spēkus un tikt ar vīrusu galā. Pirmajās dienās ir jāguļ, daudz jādzer un jātur temperatūra 38 grādu robežās — tāda tā (ne augstāka!) vislabāk palīdz organismam veidot dabisko imunitāti.


Arī "parastais" plaušu karsonis visbiežāk sākas vīrusu novājinātā organismā, taču to izraisa baktērijas. Tā pirmās pazīmes ir dzeltenas vai zaļganas krēpas klepojot, sāpes plaušās. Tas labi padodas antibiotiku terapijai, ko var noteikt tikai ārsts.


Kā ēd, dzer, čurā?



Bērnu slimnīcas ārste Dzintra Celmiņa stāsta, ka H1N1 gripas 2.vilnis patlaban beidzies. Tagad nodaļā sāk ienākt bērni ar paragripu un laringītu. Gripas nākamais vilnis tiek prognozēts janvārī. Dz.Celmiņa uzsver — pat ja bērnam ir temperatūra un viņš klepo, taču ēd, dzer un čurā kā parasti, tas nozīmē, ka bērns ir slims, bet ar slimību tiks galā pats. Pirmā pazīme, ka organismam draud briesmas, ir paātrināta elpošana (bērnam virs 12 mēnešiem — 40 reižu minūtē, no 2 līdz 11 mēnešiem — 50 reižu minūtē), ievelkas ribstarpas, bērns kļūst saguris, apātisks. Temperatūra, kas sāka krist, atkal kāpj.


Latvijas Pediatru asociācijas prezidents Enoks Biķis nosauc vēl vienu pazīmi: bērna ādiņa ap mutīti un zem deguna kļūst zilgana. Dakteris uzsver — klepus bērnam var arī nebūt. Par plaušu karsoni nevar spriest arī pēc temperatūras. Taču, ja vecāki pamana ātro elpošanu, sagurumu un zilgano ādiņu, E.Biķis iesaka uzreiz saukt ātro palīdzību. Plaušu karsoni pašārstējoties izārstēt nevar.



Solvita Smiļģe
Diena