Jo mazāks bērns, jo rotavīruss bīstamāks

Jo mazāks bērns, jo rotavīruss bīstamāks

03. Nov 2011, 11:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Bērni ar rotavīrusu slimo arvien vairāk. Arī stacionēšanās gadījumu skaits pieaudzis – pērn pat par 300%, stāsta Dr. Dace Zavadska, bērnu infektoloģe.

 

Tomēr rotavīruss nav jauna kaite, agrāk to sauca par vēdera gripu vai zarnu infekciju. Saslimstības pieaugums, iespējams, izskaidrojams ar izmaiņām mūsu socializācijā. Ar maziem bērniem biežāk ejam ciemos, uz lielveikaliem, pavadām laiku dažādos bērnu centros un skoliņās. Arī pieaugušie slimo, biežāk – sievietes, jo ir ciešākā kontaktā ar bērnu. Rotavīruss ir ļoti lipīgs. Tas ir viens no retajiem zarnu infekcijas vīrusiem, kas lido pa gaisu, stāsta ārste. Vīruss ļoti ilgi, vairāk nekā desmit dienu, saglabājas uz virsmām. Tas nozīmē, ka slimību var izplatīt tālāk ar mantām, var saslimt, pat pieskaroties inficētam durvju rokturim. Rotavīruss vidēji izdalās 10–14 dienas kopš pirmajiem simptomiem. Proti, bērnam sim-ptomi jau ir izzuduši, bet viņš turpina vīrusu izdalīt, tā inficējot citus.

 

Mājās vai slimnīcā?

Klasiski rotavīrusa saslimšana sākas ar vemšanu. Tai pievienojas šķidra vēdera izeja un temperatūra, ja iepriekš nav bijusi. Jo mazāks bērniņš, jo izteiktāki ir sim-ptomi un lielāks atūdeņošanās risks, stāsta D. Zavadska. Protams, simptomi var variēties – vienam ir vemšana, citam tikai caureja... Dažos gadījumos novērotas arī nelielas elpceļu saslimšanas – klepus un iesnas.

 

Kā rīkoties? Ja bērnam ir bijusi vemšana, tad nevajadzētu uzreiz mēģināt dot zāles, ūdeni vai ko citu – tas kairinās kuņģi un radīs atkārtotu vemšanu. Mazo slimnieku vismaz uz brīdi vajag likt mierā. Ja vemšana apstājas, tad maziem malkiem sasirgušajam jāsāk dot ūdeni. Ja ir temperatūra, var dot zāles, kas to mazina. Nekādas specifiskas ārstēšanas nav, taču ļoti jāvairās no organisma atūdeņošanās. Mazākiem bērniem tā notiek ātrāk un ir bīstamāka veselībai, tāpēc vecākiem mazulis jānovēro īpaši. Ja vemšana apstājas un neturpinās un bērns labprāt uzņem šķidrumu, var ārstēties mājas apstākļos. Bet, ja vemšanu nevar apstādināt, vienīgā iespēja ir doties uz slimnīcu.

 

Pote visai bērnībai

 

Rotavīruss ir visbiežākā saslimšana bērniem līdz piecu gadu vecumam. Vīruss izraisa aptuveni 40% no visām hospitalizācijām, kas saistītas ar caureju. Mūsu valstī mirstības ar rotavīrusu nav, stāsta Pasaules Veselības organizācijas pārstāve Latvijā Aiga Rūrāne, bet trešās pasaules valstīs ir. Vakcinācija ir pats labākais veids, kā mazināt infekciju izplatību un varbūt to pat likvidēt. Eiropā valsts apmaksāta vakcīna pret rotavīrusu patlaban ieviesta Somijā, Luksemburgā, Austrijā, Beļģijā, dažos reģionos Vācijā. Vakcinējot mazuļus, valstij izdotos arīdzan ietaupīt – uz vecāku slimības lapām, uz gultasvietām stacionārā, min abas ekspertes.

 

Ir divu veidu vakcīnas. Vienai pilnam vakcinācijas kursam vajadzīgas divas devas, otrai – trīs. Šīs potes ir iekļautas Latvijas vakcinācijas kalendārā, bet līdz 2014. gadam ir par maksu. Veselības speciālistes gan ir pārliecinātas, ka šai potei jābūt pieejamai katram, kas to vēlas saņemt, jo risks saslimt ir ļoti augsts. Daudzi vecāki, kas savus bērnus vakcinējuši, jūtas gandarīti, jo bērni nav nonākuši slimnīcā.

 

Vakcīna ir orāla, viegli uzņemama. Jāuzmanās vien, lai bērniņš, kas tikko ēdis, sevišķi krūts bērns, ar atraudziņu to neizlaiž ārā. Pat ja vakcinēts mazulis saslims, viņš nenonāks līdz stacionāram, jo slimība noritēs vieglā formā. Ļoti iespējams, bērns ar rotavīrusu saskarsies, bet simptomi neattīstīsies. Pote pasargā visu bērnību. Jāatceras gan, ka ir daudz dažādu citu zarnu vīrusu, kas var izraisīt līdzīgus simptomus, bet bieži vien visas vemšanas un caurejas tiek norakstītas uz rotavīrusu, kas ir maldīgi, teic D. Zavadska.

***

ASV pieredze – mazāk saslimušo

Dr. Zaiga Alksne-Filipsa, ASV dzīvojoša pediatre, ASV Pediatrijas asociācijas locekle, Latvijas Ārstu biedrībasgoda biedre

ASV rotavīrusa vakcināciju bērnu imunizācijas kalendārā iekļāvušas jau vairākus gadus. Varu teikt, ka es kā pediatre to atbalstu, jo vakcīna ne tikai ļāvusi samazināt bērnu saslimšanas skaitu par 80%, bet ir arī perorāla, t. i., bērns vakcināciju saņem pilienu veidā caur muti. Tas mazam bērnam nesagādā psiholoģisku traumu, jo nav daudzo dūrienu. ASV bērnu vakcināciju pret rotavīrusu veic 2, 4 un 6 mēnešu vecumā. Vecāki to pieņēmuši ļoti labi, aktīvi izmanto, šī vakcinācija ir pieprasīta, un tā ir valsts segta.

Inga Patmalniece, Diena.lv