Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Iesnas un to ārstēšana

26. Nov 2010, 17:17 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Iesnas (rinīts) ir diezgan bieži sastopama slimība. Zīdaiņi un mazuļi ar iesnām var slimot līdz pat deviņām reizēm gada laikā; bērnudārza vecumā iesnas ir gandrīz pastāvīgi - līdz pat divpadsmit reizēm gadā, bet skolas vecuma bērniem iesnas ir apmēram sešas reizes gadā.

 

Vienlaikus ar iesnām gandrīz vienmēr rodas arī rīkles iekaisums (rinofaringīts). Visbiežāk iesnas izraisa vīrusi, kas izplatās ar siekalu pilieniem. Reizēm jau pāris stundas pēc aplipšanas, bet reizēm tikai pēc dažām dienām parādās slimības pirmās pazīmes:

 

• Šķavas
• Pilošs deguns
• Izdalījumi no deguna, kas sākumā ir ūdeņaini un caurspīdīgi, vēlāk kļūst gļotaini un dzeltenīgi.

 

Caur degunu ir grūti elpot, kas var būt iemesls tam, ka zīdainis sliktāk zīž. Maziem bērniem uz dažām dienām var būt arī paaugstināta ķermeņa temperatūra. Parasti iesnas vidēji ilgst 7-10 dienas. Ja iesnas nepāriet un turpinās ilgāk par mēnesi, ir jāmeklē cits iesnu cēlonis. Tas var būt deguna blakusdobumu iekaisums, deguna starpsienas deformācija vai arī alerģiska izpausme.

 

Kā rīkoties?

 

• Ja zīdainim ir paaugstināta temperatūra, viņu nevajadzētu ģērbt siltāk kā parasti, jo var rasties bīstama organisma pārkaršana.

 

• Zīdainim, kuram ir iesnas, ja vien viņam nav paaugstināta ķermeņa temperatūra, ir ieteicamas pastaigas svaigā gaisā.

 

Nelietojiet pilienus vai ziedes, kas satur kamparu vai mentolu, jo tie zīdainim var izraisīt krampjus un elpošanas traucējumus.

 

• Deguna attīrīšanai izmantojiet speciālu sūknīti gļotu atsūkšanai vai mazo klizmas baloniņu. Svarīgi deguntiņu ir iztīrīt pirms ēšanas un gulētiešanas, lai mazulis var brīvi elpot.

 

Istabā vajadzētu būt svaigam un mitrinātam gaisam, īpaši aktuāli, tas ir ziemas laikā. Vairākas reizes dienā vēdiniet istabas, varat izmantot gaisa mitrinātāju, vai uzlikt uz radiatoriem samitrinātus dvieļus.

 

• Lai mazulim būtu vieglāk elpot, var nedaudz pacelt gultas matracīša galvgali.

 

Kājiņām jābūt siltumā. Noderēs vilnas zeķītes, vai arī kāda sildoša ziede.

 

• Ja mamma mazuli zīda ar krūti, degunā var iepilināt dažas piles krūts piena.

 

• Bērniņiem, kuriem nav alerģijas degunā var pilināt siltu kumelīšu novārījumu.

 

• Ja bērnu ārsts ir izrakstījis deguna pilienus, lietojiet tos kā ir norādīts lietošanas pamācībā, vai arī pirms ēdienreizēm un gulētiešanas.

 

• Mazulim pēc 1 gada vecuma, var izmantot šādu, mājās pagatavojamu pilienu recepti: stipru, siltu kumelīšu novārījumu, nedaudz medus, pāris pilienu A vitamīna eļļā, un kādu pavisam nelielu pilīti ķiploku vai sīpolu sulas. To visu sajauc un pilina deguntiņā pa vienai pilītei.

 

Profilakse

 

Lai bērni neslimotu, svarīgi ir laikus norūdīties un cīņai pret ziemas vīrusiem gatavoties jau vasarā. Šeit būs daži padomi:

 

• Vasarā, ļaujiet mazulim pēc iespējas skraidīt ar basām kājām, peldēties un sauļoties.
• Vēsākā laikā netuntuļojiet mazo vairākos džemperos un cepurēs, jo tas rada pārkaršanu un mazulim ir grūti būt aktīvam.
• Ēdiet vitamīniem bagātos dārzeņus un augļus. C vitamīniem bagātas upenes un dzērvenes, sīpolus un ķiploku - rīvētā veidā pievienojot zupām, biezpienam un citiem ēdieniem. Atcerieties, ka bērni mūs vēro un ēd tieši to pašu, ko mīlam un lietojam mēs.
• Ļoti liela nozīme ir fiziskām aktivitātēm; garām pastaigām, izbraucieniem brīvā dabā un fiziskiem vingrojumiem. Tas pasargās ne tikai no iesnām, bet arī no citām vīrusu saslimšanām, stabilizēs imunitāti un novērsīs nepareizas stājas attīstību.
• Norūdiet bērnus, ik pa laikam nomazgājot rokas un muti aukstā ūdenī.


Kā pareizi izšņaukt degunu?

 

Bērni zīdaiņa vecumā nešņauc degunu, un to ir grūti iemācīt, tādēļ deguntiņš no izdalījumiem jāattīra mehāniski ar speciāla baloniņa palīdzību.

 

Maziem bērniņiem sapilinot kumelīšu šķīdumu, vannojot vai raudot, deguntiņš pats attīrās.
Degunu nevajadzētu šņaukt ar lielu spēku, bet gan viegliņām papūst, jo tieši tas veicina spiediena palielināšanos deguna blakusdobumos un infekcijas tālāku izplatību.

 

1

Delufen cena Mēness aptiekās  – 3,49 Ls

 

Piemērots arī zīdaiņiem

LaimīgāPriede LaimīgāPriede 30. Sep 2010, 00:21

Mums arī mājās visbiežāk ir delufen,tiesa gan Es pirku par 4ls,kas mani izbrīnīja,jo pirms neilga laika vēl bija tik 2lati ar santīmiem 😉