Dodamies pie logopēda!

Dodamies pie logopēda!

27. Aug 2010, 11:33 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vai tu vari pateikt – Raibais runcis Rīgā brauca vai šaursliežu dzelzceļš? Viens no būtiskākajiem jautājumiem, par kuru aizdomājamies mēs visi vecāki, ir – kad mūsu bērnam būtu jāsāk runāt?

 

Izrādās mazuļa gagināšana un lallināšana dažu mēnešu vecumā arī ir runāšana, tāpēc ir jāpievērš uzmanība vai bērns to dara. Jau 3 gadu vecumā bērna krājumā ir jābūt vismaz pusotram tūkstotim vārdu, kurus pielietojot viņš veido teikumus.

 

Logopēde Sandra Štrause stāsta, ka pirmais vecums, kad vajadzētu sākt ausīties un objektīvi novērtēt, kā mazulis runā, ir 3 gados, jo bieži vecāki ar savu aklo mīlestību nemaz nedzird un ir pieraduši pie tā kā viņi runā, tāpēc trīs un piecu gadu vecumā vajadzētu parādīties speciālistam. Turklāt, ja bērnam ir skaņu izrunas traucējumi, tad tos vajadzētu novērst līdz skolas vecumam.

 

Ar bērnu ir jārunā jau no pirmās viņa dzīves dienas, taču ļoti jāseko līdzi kā mēs runājam, jo mūsu valoda ir tas, ko bērns sākotnēji dzird visvairāk. Tāpēc logopēdi iesaka vecākiem nerunāt bēbīšu valodā un pamazināmās formās, jo tas tik ļoti iegulstas runā, ka to ir diezgan grūti dabūt laukā.

 

Vingrinājumi

 

Nodarbībā pie logopēda tiks vingrināta ne tikai bērna mēle, bet arī mazie pirkstiņi, jo pirkstu veiklībai ir visciešākā saikne ar runāšanu. Var likt bērniņam vērt krelles no dažāda izmēra koka vai plastmasas pērlēm, mācīt satvert ar pirkstiņiem sīkas lietas.

 

Pirkstu sīkās muskulatūras centri un nervu centri atrodas galvā blakus runāšanas centriem, tāpēc, jo vairāk mēs kairinām pirkstu sīkās muskulatūras centrus, jo mēs vairāk kairinām runas centrus, līdz ar to ātrāk var izlabot šo skaņu izrunu.

 

Ir iespējams labot jebkuru bērna runas nepilnību, ja tas ir skaņu izrunas traucējums, nevis smadzeņu disfunkcija, taču kā jau viss šai dzīvē, tas prasīs zināmu laiku. Piemēram, lai bērns iemācītos izrunāt „R” skaņu, nepieciešams vismaz 6 mēneši, taču tas var būt arī ilgāk.

 

Ja bērniņam ir nepieciešama logopēda palīdzība, ir jārēķinās, ka vismaz divas reizes nedēļā būs jāiet uz nodarbību, lai gan ir gadījumi, kad pietiek arī ar vienu nodarbību nedēļā, tikai ar noteikumu, ka māmiņa un tētis mājās ar bērnu nodarbojas individuāli, veic vingrinājumus, kurus logopēds uzdevis kā mājas darbu.

 

Ir pat speciāli gredzentiņi, ar kuriem masējot pirkstiņus, tiek veikts spēcīgāks kairinājums nekā, izmantojot kastaņus vai pogas, līdz ar to runas centri attīstās ātrāk.

 

Elpošanas nozīmīgums

 

Mēs, protams, vēlamies, lai bērns skaidri izrunātu savu sakāmo, tāpēc ir jālūko, lai bērns elpotu pareizi. Bērnam ir jāmāca gan ievilkt gaisu, gan to izpūst. Lielisks vingrinājums ir ziepju burbuļu pūšana vai spēles ar kokteiļu salmiņiem.

 

Sandra Štrause stāsta, ka jo labāk mēs ieelpojam, jo labāk mēs izelpojam, jo labāk mēs izelpojam, jo labāk mēs runājam. Tas attiecas arī uz pieaugušajiem. Bērniem ir tipiski elpot ar pleciem, bet 4 gados jau būtu jāsāk mācīt krūšu elpošana, lai plaušās būtu vairāk gaisa un tas tiktu vairāk apasiņots. Kāpēc? Jo līdz ar to arī runas centri saņem vairāk skābekli un arī runāšana ir labāka.

 

Tas, cik ātri mazajam sākas raisīties valodiņa ir atkarīgs no tā, cik daudz mēs ar savu bērnu nodarbojamies – rosinām viņā vēlmi runāt. Protams, ģenētikai arī ir sava nozīme, ir jāuzzina, kādā vecumā mēs paši sākām runāt, lai varētu izskaidrot, kāpēc mazais to dara ļoti agrīnā vecumā vai gluži pretēji – samērā vēlu. Viens no mūsu galvenajiem uzdevumiem, lai bērniņš pareizi runātu, ir radīt viņam mierīgus dzīves apstākļus, jo bērna emocionālais stāvoklis ietekmē viņa runas attīstību.

 

Vai Tu ar savu bērnu esi bijusi pie logopēda?

Kristīne Damškalne, www.maminuklubs.lv