Darbs ārzemēs, ģimene- citā valstī. Kā veidot attiecības?

Darbs ārzemēs, ģimene- citā valstī. Kā veidot attiecības?

02. Jan 2011, 22:17 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Lai kā arī negribētos par to runāt, bet ekonomiskā situācija Latvijā, tomēr ietekmē mūsu dzīvi. Un ne vienmēr izdodas atrast darbu tepat uz vietas, līdz ar to jāizšķiras par labu darbam ārzemēs.

 

1

Kā viena ģimenes locekļa aizbraukšana ietekmē attiecības ģimenē? Pieredzē un padomos dalās psihiatrs Gunārs Trimda.

 

Aizbraucot, protams, vecāki apzinās, ka viss nebūs tā kā bijis līdz šim un arī bērns to jūt. Viņš kļūst niķīgāks, dusmīgāks, jo jūt, ka ikdienas dzīvē kaut kā pietrūkst- nav mīļotās mammas vai tēta.

 

Mamma vai tētis, kurš palicis mājās, nereti uztver to par savu vainu, pārdomā- ko es daru nepareizi, bet visticamāk, ka palicēja vaina ir minimāla. Bērna uzvedību maina tieši fakts, ka ģimene gaida atgriežamies savu otru pusi, lai tālāk dzīvotu jau kā pilnvērtīga ģimene. Turklāt bērns līdz trīs gadu vecumam vistiešākā mērā ir mammas emociju spogulis. Ja mamma ir bēdīga un skumīga, arī bērns šīs emocijas sevī pārdzīvos.

 

Psihiatrs Gunārs Trimda dod vadlīnijas, kuras jāievēro, ja kāds no vecākiem devies uz ārzemēm. Šie punkti palīdzēs saglabāt attiecības un neaizmirst vienam par otru.

 

 

Izskaidrošana. Svarīgi ir bērnam paskaidrot, kāpēc tētis vai māmiņa dodas peļņā ārzemēs. Nevajag domāt, ka bērns nesapratīs, ja lietosiet viņam saprotamus vārdus, viņš jūs uzklausīs un mēģinās saprast. Droši var pieminēt to, ka valstī ir krīze, tāpēc vecākiem ir mazāk naudiņas. Lai ģimene varētu pilnvērtīgi dzīvot, māmiņa vai tētis uz kādu laiciņu dosies prom. Ja bērnam būs informācija, viņš jutīsies mazāk satraukts. Mums pieaugušajiem arī sirds ir mierīgāka, ja zinām, kāpēc atsevišķas lietas notiek.

 

Ģimenes vīrietis. Ja ir izvēle, kuram ģimenes loceklim doties prom, tad labāk, ja tas ir ģimenes vīrietis. Lai kā arī tēti to negribētu atzīt, mammas klātbūtne bērnam ir svarīgāka.

 

Nepazaudēt kontaktu. Vislabāk, ja kontaktu uztur ne tikai ar telefona zvaniem vai caur Skype, bet arī reālu vēstuļu veidā, jo tā ir personiskāka informācija, rakstot vēstuli cilvēks vairāk pielicis pūles un emocijas. Tā var būt arī kāda atklātnīte.

 

Vīrišķā un sievišķā loma. Ja mājās palikusi mamma, tad mammai vajadzētu pildīt arī tēta lomu- būt nedaudz stingrākai, savukārt, ja mājās palicis tētis, viņam mēģināt, atrast arī maigo pusi. Bērnam ir vajadzīgas abas šīs īpašības- gan mīļums, gan zināma disciplīna.

 

Vīrišķais atbalsts. Ja tētis ir devies prom, tad mammai vajadzētu rast iespēju, kur bērnam gūt to vīrišķīgo atbalstu. Tās var būt vakariņas ar krusttēvu vai kādu draugu-vīrieti, tās var būt arī kādas sporta nodarbības. Bērnam ir jājūt vīrišķais spēks.

 

Audzināšanas principi. Ir gadījumi, kad aizbrauc abi vecāki un bērns tiek atstāts vecvecākiem vai krustvecākiem. Svarīgi šādās reizēs pirms aizbraukšanas pārrunāt svarīgākās audzināšanas vadlīnijas, jo vecāki kaut kad atgriezīsies un viņiem būs jāturpina audzināšanas loma.

 

Pašpietiekamība. Sievietei vai vīrietim, kurš paliek ir noderīgi mācīties būt pašpietiekamam. Vismaz reizi divās nedēļās rast iespēju atpūsties un izklaidēties, tas var būt kāds koncerta apmeklējums vai teātra izrāde. Laiks tikai un vienīgi sev. Tas arī neļaus zaudēt personīgo ES.

 

Apciemojumi. Apciemot savu ģimeni pēc iespējas biežāk, protams, cik nu tas atļauj, lai arī vieglāk ir tikties tikai retas reizi, daudz noderīgākas ir biežākas tikšanās. Mūsdienās nereti lidmašīnas biļete maksā lētāk nekā taksometrs līdz Jūrmalai.

 

 

Arī tad, ja vecāki ir palikuši Latvijā, bet ir spiesti strādāt divos vai vairākos darbos, nedrīkst aizmirst veltīt laiku bērniem. Bērniem ir ļoti svarīga mammas un tēta uzmanība, atbalsts un sapratne bērna centieniem. Gunārs Trimda arī min kādu piemēru, kur slavena rakstniece iesākusi un turpinājusi savu karjeru, jo redzējusi mirdzumu tēta acīs, tas licis noticēt viņas spēkiem.

 

Citas attiecības

 

Mēdz teikt, ka attālums var attiecības padarīt bālākas un jūtas izzust. Ko darīt, ja kādam no pāra veidojas jaunas attiecības?

 

Gunārs Trimda iesaka izrunāt šīs lietas jau pašos pamatos, tiklīdz kāds jūt, ka attālinās un netiek atmesta ideja par jaunām attiecībām. Viņš piebilst, ka lielākoties pāru šķiršanās ir saistītas ar kādiem senākiem notikumiem un aizbraukšana ir tikai kā veicinātājs vai dažreiz pat risinājums jau ilgstošām pārdomām.

 

 

Svarīgākais, kas jāatceras- IR JĀRUNĀ!