Dabas vides estētikas studija- daba pilsētā

Dabas vides estētikas studija- daba pilsētā

21. Apr 2010, 10:41 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Diāna Timofejeva, Dabas Vides estētikas studijas vadītāja stāsta par dabas materiālu izmantošanas nozīmi bērna attīstībā.

 

Kas ir Dabas Vides estētikas studija?

 

Kā atzīst Diāna, cilvēki, kad pirmo reizi izdzird šo vārdu savienojumu, vienmēr rodas jautājums – kas tas ir. Tomēr, ja skatāmies katru vārdu atsevišķi, šīs lietas ir saprotamas. Daba. Vide. Estētika.

 

Kā atrodams estētikas studijas mājas lapā www.dabasvestnieciba.lv , var uzzināt, ka  dabas vides estētikas apguve nodrošina un sekmē:

  • Saskarsmes pieredzi – tieša, daudzdimensionāla saskarsme ar dabas materiāliem aktivizē bērna maņas;  stimulē pirkstu sīko muskulatūru, tādejādi labvēlīgi ietekmējot arī smadzeņu darbību.
  • Radošās izpausmes pieredzi – daudzveidīgie darbiņi un plašais materiālu klāsts rosina iztēli, un ļauj katram cilvēciņam  realizēt tieši viņam piemītošo radošo potenciālu.
  • Zināšanu pieredzi – Dabas vides, tās estētisko izpausmju; likumību; strukturālo aspektu iepazīšana un izzināšana, spēj ilgstoši uzturēt bērnā zinātkāri, paaugstināt mācību motivāciju.
  • Darbības pieredzi – dažādu kompozīciju; struktūrdarbu praktiska veidošana palīdz veidot vispārīgās un speciālās  prasmes.
  • Attieksmju pieredzi – „dziļā” komunikācija ar Dabas vidi un pozitīvajā gaisotnē gūtās zināšanas, formē emocionāli vērtējošo pašpieredzi un palīdz veidot pasaules kop veseluma skatījumu.
  • Rekreācijas pieredzi – Dabas vides estētikas rotaļu dimensija paredz brīvā laika lietderīgas pavadīšanas iespējas.

 

Dabas  vides estētika palīdz gan lieliem, gan maziem ieraudzīt skaistumu mazā ziediņā, vienā smilšu graudā, rasas lāsē.

 

Dabas vides estētikas studijas vadītāja Diāna Timofejeva to ir nosaukusi par mācību sistēmu, kas ļauj būt ciešākā kontaktā ar dabu. Ir iespējams strādāt noslēgtā telpā, kaut 17. stāvā, bet strādāt ar dabas materiāliem, iemācīties dabas skaistumu un iegūt pozitīvo enerģiju, ko izmantot savā labā.

 

Skarbi, ber reizēm mazi bērni ir daudz attapīgāki un viņi māca savus vecākus. Bērni mūs audzina, lai mēs saprastu, ka arī mums ir jāmācās un jāattīstās visu mūžu.

 

Smilšu terapija

 

Estētikas studijas vadītāja lepni atzīst, ka viņas nosapņotā ideja pirms pāris gadiem par silto smilšu kasti ir vienīgā Eiropā. Kaste ir 1m x 2m liela un smiltis tajā tiek sildītas ar siltu ūdeni. Kā tas ir? Ir neliela istaba, kurā izveidota ar ūdeni sildāma grīda, uz kuras virsū ir smiltis. Smiltis visu laiku tiek turētas 36- 37 grādu temperatūrā zem noslēgta vāka. Kad vāks tiek pacelts, temperatūra ir augstāka smiltīs, bet tā pakāpeniski samazinās.

 

Diāna uzsver, ka smiltis ik pēc noteikta laika tiek mainītas (tās tiek vestas no jūras un pēc lietošanas atpakaļ uz jūru), tāpēc vecākiem nevajadzētu uztraukties par higiēnas normām.

 

Kā ģērbties? Bērns smilšu kastē ir ar plikām kājām un parasti arī īsās biksītēs. Mazuļi, kuri vēl lieto autiņbiksītes, uz smilšu kasti dodas ar autiņbiksītēm.

 

Kas notiek smilšu kastē? Nodarbībām smilšu kastē ir izveidots zināmu vingrinājumu rituāls. Noteiktas kustības, noteikts stāvoklis, kas bērnā pamudina iekšējos veselības un možuma resursus, līdz ar to harmonizēšanas process ir līganāks un mierīgāks. Turklāt, pats svarīgākais ir tas, ka bērns darbojas saskaņā ar savām sajūtām, neko neuzspiežot.

 

Cik tas ir noderīgi? Lai gan šo smilšu kasti Diāna nevar saukt par ārstniecisku vai terapeitisku, zinātniski ir pierādīts un pamatots, ka darbošanās ar smiltīm palīdz bērniem gan attīstīties, gan atveseļoties no dažādām kaitēm.

 

 

Noklausies radio raidījumu par Dabas vides estētikas studijas nodarbībām ŠEIT!