Bērns kož. Ko darīt?

Bērns kož. Ko darīt?

03. Mar 2012, 19:52 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Košana  - sākumā tā ir vienkārši spēle, kam ir eksperimentāls raksturs, jo bērni taču nesaprot, ka ar to viņi kādam nodara sāpes.  Kā rīkoties situācijā, ja bērns kož? Skaidro psiholoģe Diāna Zande.

 

Bērns jau daudz reižu ir kodis mantiņām, speciāliem zobu riņķīšiem, izmēģinājis savus zobus uz gultiņas redelēm, mīkstajām mantiņām un viņš nav dzirdējis nevienu sūdzību, ka tas kādam sāpētu. Bet, kad bērns pirmo reizi satiekas ar cilvēka reakciju, tā bieži vien ir tāda, kas iedzen viņā vēlmi turpināt savas darbības, lai izsauktu atkal jaunu reakciju. Sevišķi, ja pirmo reizi, kad kādam no vecākiem bērns iekož, vecāki smejas.

 

Bērns ir ieraudzījis smieklīgo mammas sejas izteiksmi, kad iekodis tai plecā, ieraudzījis viņas izbiedēto skatienu un izdzirdējis jautro izsaucienu „Au!”, tāpat viņš ir dzirdējis arī tēti stāstām vecmāmiņai, ka bērns viņus uzjautrinājis ar savu iekošanu, un, līdz ar to, sapratis, ka tā darīt nav nekas slikts.

 

Lai cik dīvaini būtu, arī dusmīgs „Au!” vai stingrs sakāmais var pastiprināt vēlmi veidoties košanas ieradumam, tāpēc, ka bērnam tas ir kas interesants, un tāda reakcija izsauc viņā neatkarības izjūtas. Viņš var pats KAUT KO izraisīt.

 

„Ja Jūs kodīsit pretī, varat situāciju tikai pasliktināt: tas ir ne tikai cietsirdīgi, bet arī dos bērnam pamatu uzskatīt, ka tāda rīcība ir pilnībā pieļaujama, jo to demonstrē pat vecāki,” skaidro psiholoģe.

 

Vislabākais veids ir mierīgi atcelt bērnu no koduma vietas un pateikt, ka kost nedrīkst, bet pēc tam ātri novērst viņa uzmanību, pievēršot kaut kam citam. Dariet to katru reizi, kad bērns Jums iekož un galu galā viņš sapratīs, ko no viņa vēlas!

 

Kā Tu rīkojies situācijās, kad Tavs bērns Tev kož?