Bērni- lielākā bagātība!

Bērni- lielākā bagātība!

31. Jan 2011, 11:55 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Patiesa bagātība ir bērni. Tur nav ko noliegt. Vairāk par bērnu ienākšanu ģimenē Ģimeņu Kluba radio raidījumā sarunājās Evaņģēliski luteriskās baznīcas mācītājs Krists Kalniņš, daudzbērnu māmiņa Diāna Grosa un SEB bankas sociālekonomiskas eksperts Edmunds Rudzītis.

 

 

Sākot sarunu, Diāna atzīstas, ka jau bērnībā visiem ir teikusi: „Man būs 7 bērni, tāpēc tagad, kad man jau ir 4, tas nav nekāds brīnums.” Diāna uzskata, ka bērns nav prece, lai gan ikdienā arvien vairāk tā šķist, jo mēs esam aizgājuši pārāk tālu ar visu plānošanu. Mēs brīžiem aizmirstam, ka esam mirstīgi cilvēki un ne vienmēr notiek kā plānots,kaut vai vulkāna gadījums- cik daudz biznesa tikšanos nenotika! „Bērns ir Dieva brīnums,” atzīst Diāna. „Mums būtu jādomā mazāk racionāli.”

 

Sarunai piebiedrojas arī Evaņģēliski luteriskās baznīcas mācītājs Krists Kalniņš, kuram pašam arī ir 4 bērni: „Man bija liels pārsteigums, kad dzīvoju ASV, un sapratu, ka tur audzināt vairāk par 2 bērniem ir sarežģīti. Jo mēs taču bērniem vienmēr vēlamies sniegt maksimāli daudz. Bet tur, ja gribi sniegt ko vairāk par parastu izglītību, tas maksā ārkārtīgi daudz! Piemēram, Latvijā neviens nemaksā 5000 par medicīnas apdrošināšanu ģimenei.”

 

Mūsdienu emancipētajā sabiedrībā primārās vajadzības tiek uzstādītas augstāk un viss it kā tiek salikts pa plauktiņiem- vispirms augstskola, tad karjera, pietiekami daudz naudas un tikai tad bērnu. Tas ir egoisms, kas liek sakārtot lietas, kā vēlies, bet beigās tāpat var sanākt čuššš. Diāna arī no savas pieredzes zina gadījumos, kad šādā „sakārtotā” vidē bērniņš neienāk tikai tāpēc, ka nu ir jau par vēlu vai arī vēlme pēc bērna ir tik liela, ka organisms rada pretreakciju un nekas nenotiek.

 

„Katrs cilvēks, kurš turējis rokās mazuli un piedzīvojis, ka viņš kļūst par vecāku, zina, ka bērns ir kaut kas neaptverams. Vai ir alternatīva bērnam? Nedomāju. Mīlestības attiecības,ko jūt vecāki pret bērnu, nav tādas kā mīlestība pret partneri. Vecāki ļoti daudz iegulda bērnā- garīgi, emocionāli, materiāli,” par bērna vērtību saka mācītājs Krists.

 

Nenoliedzami, tas, kāda attieksme ģimenē ir pret bērniem, ir ieaudzināts ģimenē. Vai ģimenē svarīga ir bijusi glauna mašīna, pēdējā modeļa tālrunis, bet vecāki, kas vienmēr ierakušies darbos. Vai varbūt ģimenes modelis ir būvēts uz pavisam citiem principiem- dzīvot pieticībā, bet kopā ar lielāko laimi- bērniem!

 

Iespējams, tagad tāds laiks, kad bērni dzimst mazāk, bet SEB bankas sociālekonomiskas eksperts Edmunds Rudzītis bilst, ka tā ir nedrošības sajūta par nākotni. Cilvēkiem trūkst pārliecības, kādi ienākumi būs pēc pusgada, gada vai ilgāka laika perioda, jo, kā redzams pēc situācijas valstī, samazinās gan ienākumi, gan daudzi paliek bez darba.

 

Tā kā Latvija noveco, tad pēc gadiem 20 strādājošajiem būs jāuztur ļoti daudz pensionāru. „Protams, ģimenes plānošanā ietekmi atstāj tas, ka Latvijā nav ilgtermiņa nodokļu politikas, bet tai ir jābūt, lai cilvēkiem būtu vēlme radīt bērnus,” atzīst Edmunds Rudzītis.

 

SKDS pētījuma dati 2008.gadā vēsta, ka visbiežāk ģimenes Latvijā vēlas 2 bērnus, tomēr joprojām ir situācija, ka valstī piedzimst mazāk kā nomirst un reāli nav šie 2 bērni uz ģimeni. Lai nācija izdzīvotu, mirušo un piedzimušo attiecībai vajadzētu būt 2,1%, bet Eiropā šis skaitlis ir 1,3, kas nozīmē, ka Eiropa strauji noveco. Vēl kas ir interesanti- iebraucējiem Eiropā no citām valstīm, dzimstības koeficients ir vairāk kā 8, kas nozīmē, ka pēc pāris desmitiem gadu Eiropa izskatīsies pavisam citāda.

 

Ja vecāki bērniņu patiešām gribēs, tad viņš arī būs!

 

Varbūt tiešām ir vērts PĀRSTĀT nemitīgi plānot, bet paskatīties uz visu mierīgi no malas un mesties jaunā avantūrā, kas saucas bērniņa radīšana?! Bērni taču ir TĀĀĀDA laime!