Bērnam strauji izkrīt mati

Bērnam strauji izkrīt mati

21. Feb 2011, 23:31 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ko darīt, ja bērnam strauji izkrīt mati? Konsultē pediatre Gerda Lielause.

Jautājums:

Man ir nepieciešams padoms.Manam dēlam (8 gadi) rudenī strauji sāka izkrist mati.Esam bijuši pie dažādiem ārstiem, bet pagaidām bez rezultātiem.Ārsti atzina,ka sēnīte tā nav.Esam izdzēruši zāļu kursu (arī attārpošanas līdzekļus), bet diemžēl mati negrib augt.Vismaz pārējie nekrīt laukā.Varbūt kāds zin efektīvu  tautas dziedniecības līdzekli? Varbūt kādā ģimenē arī ir bijusi šī problēma un padalītos pieredzē ar ārstēšanos.

 

1

 

Atbild bērnu ārste Gerda Lielause:


Augšana un matu izkrišana ir dabisks process, kas notiek ar visiem cilvēkiem bez izņēmuma. Izkrītot matiem, organisms maina vecos atmirušos audus pret jauniem. Tas ir normāli, ja dienā izkrīt 60-100 mati. Tādā gadījumā uztraukties nav vērts, jo izkritušā mata vietā izaugs jauns. Ja novirze no normas ir būtiska, tad būtu nepieciešams sākt domāt par īpašiem aprūpes pasākumiem, lai novērstu izkrišanu.
 

 

Galvenie cēloņi matu izkrišanai, šeit uzskaitīti gan bērnu, gan pieaugušo vecumā:

 

Matu izkrišana dzelzs trūkuma dēļ. Sievietēm tas notiek ikmēneša asins zuduma dēļ mēnešreižu laikā. Pie tam, pie dzelzs trūkuma noved daudzās diētas. Dzelzs trūkuma pazīmes: bāla āda, vājums, miegainība un bezspēks. Nododot asinsanalīzes, jūs uzreiz apstiprināsiet vai atspēkosiet matu izkrišanas cēloni. Ja analīzes apstiprina dzelzs trūkumu, vajag vairāk lietot produktus, kas satur dzelzi, vai speciālas piedevas.

 

Matu izkrišana un stress. Nedaudzi tikai par to aizdomājas, ka laikā, kad bieži nervozējat ar matiem var sākties problēmas. Pie nebiežiem stresiem matu izkrišana ātri atgriežas normas robežās, tā kā asins vadi diezgan ātri atjaunojas. Bet, ja tas notiek bieži, galvas asinsvadi sašaurinās tā, ka matu izkrišana pieņem jau hronisku raksturu.

 

Bieži matu izkrišana notiek arī dažādu slimību dēļ: piemēram tādu, kā vairogdziedzera traucējumi, anēmija, diabēts, plaušu iekaisums, veneriskās saslimšanas.

 

Matu izkrišana kā zāļu lietošanas sekas. Zināms, ka mūsdienās tādu medikamentu ir aptuveni simts. Tie ir pretapaugļošanās līdzekļi, tabletes pret paaugstinātu asinsspiedienu, antidepresanti, steroīdi un pat aspirīns. Pārbaudiet zāļu iespējamos blakusefektus, ja tur ir norādīta matu izkrišana, pakonsultējaties ar ārstu vai ir iespēja lietot citus medikamentus.

 

Matu izkrišanas cēlonis kā nerūpīga apiešanās ar tiem. Matu krāsošana, ķīmiskie ilgviļņi, matu ruļļi, fēns slikti iespaido matus, un ja jūs nevarat no tiem attiekties pavisam, tad vismaz uz kādu laiku ļaujiet matiem atpūsties. Tāpat nav ieteicams: pastāvīgi nēsāt parūkas, šinjonus, pieaudzējamos matus un ciešas bizes, celiņu vienā un tajā pašā vietā.

 

Matu izkrišana bieži rodas pēc diētisko piedevu lietošanas. Visbiežāk tas ir pamanīts ar piedevām, kuru sastāvā ir selēns, kā arī ārstnieciskajās tējiņās, kurās ir daudz smago metālu.

 

Bieži klimaksa, pusaudžu un grūtniecības perioda laikā matu izkrišana notiek vīriešu dzimumhormona, testosterona, pārbagātības -  dēļ. Tas ir pats sarežģītākais gadījums, un tā ārstēšanai pielieto hormonālo terapiju. Bet pirms hormonu pieņemšanas obligāti nepieciešama matu speciālista konsultācija - trihologom.

 

Vēl vienas matu izkrišanas cēlonis ir galvas asinsvadu asins apgādes nepietiekamība. Tas notiek biežas kafijas lietošanas dēļ, kura āri paplašina un tikpat ātri sašaurina asinsvadus. Bet, ja kafijai pievieno konjaku vai liķieri, negatīvā iedarbība uz matiem no kofeīnu un alkohola krasi paaugstinās.

Domāju, ka mazuli esat veduši pie dažādiem ādas un matu speciālistiem,betes  ieteiktu konsultēties arī pie bērnu endokrinologa, vēlreiz veikt asins analīzes, lai izslēgtu mazasinību.

 

{smallpic:1}

 

Uzdod savu jautājumu Māmiņu Kluba speciālistiem, rakstot uz kristine@maminuklubs.lv!