Bērna ādai „draudzīgie” materiāli

Bērna ādai „draudzīgie” materiāli

09. Feb 2012, 10:34 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Bērna āda ir īpaši jutīga, tādēļ svarīgi iegādāties tai piemērotu apģērbu. Kādus materiālus vislabāk izvēlēties, bet no kādiem labāk izvairīties, stāsta dermatoloģe Džuljeta Ulmane.

 

„Vispiemērotākie materiāli bērna apģērbam ir lins un kokvilna, ļoti patīkams un veselīgs ir arī zīds savienojumā ar kokvilnu.

 

Ja runājam par siltāka materiāla jaciņām, var izvēlēties kokvilnu. Daudziem bērniem nepatīkama var šķist vilna, jo tas ir kodīgs materiāls, tādēļ tās vietā labāk iegādāties siltu angoras paveida jaciņu.

 

Kopumā, bērna ādai „draudzīgākie” materiāli ir kašmirs, kokvilna un angora!

 

Diegi

Svarīgi ne tikai tas, no kāda materiāla bērna apģērbs izgatavots, bet arī tas, kā tas ir apstrādāts, ar kādiem diegiem sašūts. Vislabāk, ja izmantoti zīda vai kokvilnas diegi. Protams, to ir grūti ieraudzīt un atšķirt, un arī uz apģērba birkas šādu informāciju nevar atrast – parasti ir norādīts tas, no kāda materiāla izgatavota pati drēbīte, bet ne materiāls, ar kuru tā apstrādāta. Tādēļ pirms iegādāties, bērna apģērbu vajag pataustīt un saprast, vai tajā ir rupjāki mezgliņi, un, vai, pieskatoties pie ādas, bērnam varētu rasties kairinājums. Ja pastāv šāds risks, labāk izvēlēties apģērbu ar cita materiāla diegiem vai rūpīgāk nošūtām vīlēm.

 

Dekoratīvie elementi

Bērna apģērbā var būt iestrādātas arī dažādas mežģīnes – kokvilnas, lina, sintētikas vai lina. Lielākoties, pirmās drēbītes, kurās mazulis tiek vests mājās no dzemdību nama, vecāki izvēlas greznākas – bieži vien tieši ar mežģīņu rotājumiem. Šajā gadījumā noteikti jāskatās, lai tās ir uzšūtas apģērba virspusē (tad tās neradīs nekādu kairinājumu). Savukārt, ja mežģīnes iešūtas pašā apģērbā un pieskaras mazuļa ādai, tad gan tās var radīt kairinājumu.

 

Ādai nevēlami audumi

Galvenais, lai bērna ikdienas apģērbā nebūtu dažāda veida sintētiskie materiāli! Jāskatās, lai tas nesastāv, piemēram, no poliestera vai elastāna.  

Līdz gada vecumam bērniņa apģērbā nav vēlama arī 100% vilna, kas varētu radīt kairinājumu. Ja tā iestrādāta virsdrēbēs, kas nepieskaras bērna ādai, tad gan šis materiāls neradīs nekādu kaitējumu.

 

Virsdrēbes

Protams, ir atšķirība starp drēbītēm, kuras bērniņš valkā ikdienā, un virsdrēbēm. Virsdrēbes varētu būt pašūtas arī no sintētiskiem materiāliem, kas ir ūdens necaurlaidīgi. Kvalitatīvas ir, piemēram, zviedru izcelsmes virsdrēbes, kas ir siltas, bet ne biezas. Visi kombinezoni ir no sintētiskiem materiāliem, tomēr tajos ir izmantota īpaša tehnoloģija – iestrādāti speciāli caurumiņi, kas neļauj bērniņam pārkarsēties.

Savukārt, apģērbiem, kas pieskaras bērna ādai, noteikti jābūt bez jebkādiem sintētiskiem piemaisījumiem!”

 

Kāda materiāla apģērbu tu izvēlies savam bērniņam?