Bēbīša mēneši. 8. dzīves mēnesis.

Bēbīša mēneši. 8. dzīves mēnesis.

02. Dec 2010, 11:35 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Māmiņu Klubs veido mazuļa attīstības kopsavilkumu pa mēnešiem. Šodien par mazuļa 8. dzīves mēnesi. Ko Tavs mazulis prot 8. dzīves mēnesī?

 

 1. mēnesis

2. mēnesis

3. mēnesis

4. mēnesis

5. mēnesis

6. mēnesis

7. mēnesis

 

Fiziskā attīstība


Zīdainis drošā roku balstā atvērtām plaukstām pārsvarā guļ uz vēderiņa un šādi balstoties, uzsāk līst vai rāpot, tā piekļūstot tālākām lietām.

 

Bēbītis māk velties gan no muguras uz vēdera, gan atpakaļ, kas brīžiem izskatās kā rotēšana. Šajā laikā nereti Tavs lolojums sāk sēdēt patstāvīgi bez atbalsta, taču tas vēl nav apvienojams ar aktivitātēm, atrodoties sēdus, piemēram, sēdēt un noliekties pēc rotaļlietas. Bērna muguriņa un kājiņas sežot ir iztaisnotas vai arī viena kājiņa saliekta, otra iztaisnota. Bērns izjūt savu ķermeni, līdzsvara reakcija sēdus ir stabila.

 

Atbalsti viņu, ja nu gadās sāpīgāk piezemēties, bet vienmēr ļauj mēģināt vēl, jo tas noteikti izdosies!

 

Pirkstiņi ir kļuvuši tik veikli, ka nu sīkākos priekšmetus bērns cenšas satvert ar īkšķi un rādītājpirkstu, neliekot lietā visu plaukstu.

 

Līšana un rāpošana

 

Starp 8 un 10 mēnešiem bērni iemācās rāpot, taču nereti bēbītis vispirms lien un tikai pēc tam rāpo. Lai pareizi rāpotu, bērnam ir jābūt pietiekami spēcīgam, lai uzstutētos četrrāpus un mācētu atcelt roku un kāju no grīdas, kustoties uz priekšu. Nereti pirmie rāpošanas mēģinājumi ir atpakaļgaitā un var paiet nedēļa vai nedaudz vairāk līdz bēbītis iemācīsies rāpot uz priekšu. Uzslavē bērniņu – vienalga, vai pašreiz viņš pārvietojas lienot vai rāpojot!

 

Pats uz savām kājām

 

Pavisam drīz sēdēšana jau būs ierasta lieta bērniņam, un viņš vēlēsies kaut ko jaunu un tikpat aizraujošu. Vienmēr meklējot jaunus izaicinājumus, viņš mēģinās slieties kājās, lai paplašinātos redzesloks un tiktu ievērotas lietas ne tikai uz grīdas, bet arī augstāk. Taču, ak, vai, bērniņš ir diezgan nestabils vertikālā stāvoklī un arī piezemēšanās nesanāk tik mīksta kā gribētos. Ļauj viņam mēģināt vēl un palīdzi piezemēties uz dupša, nedaudz pieturot.

 

Sociālās un emocionālās prasmes

 

Mazulītis ir ļoti sirsnīgs un mīļš – viņš Tevi apskaus, kad sajutīs atbalstu; pacels rokas, kad gribēs, lai Tu pacel; apmīļos rotaļlietas. Šajā mēnesī ir izteikta patika pret citiem bērniem, taču joprojām garastāvoklis ir visai svārstīgs. Vienā brīdī bēbītis var būt sabiedrisks, bet citā mirklī jau sabijies vai kautrīgs.

 

Jaunu cilvēku satikšana

 

Arvien iekļaujoties ģimenes sociālajā vidē, bērns veidojas kā personība. Dažādās situācijās viņš reaģē ar galviņas pagriešanu, skaidri parādot vārdu „Nē!”.

 

Kad Tu satiec citus cilvēkus, kurus bērniņš labi nepazīst, iespējams, viņš paslēps savu galvu pie Tevis vai pat sāks raudāt. Svešu cilvēku pienākšana tuvāk ir viens no pirmajiem pagrieziena punktiem emocionālajā pasaulē. Bērniņš uztraucas par sev nepazīstama cilvēka klātbūtni un tas ir tikai normāli līdz pat 2 un vairāk gadu vecumam. Mazais vēlas kontaktēties tikai ar mammu vai kādu citu tik tuvu cilvēku, ko pauž ar savu valodiņu un izturēšanos.

 

Piespiežot bēbīti būt draudzīgam pret cilvēku, kas viņam nepatīk, iedragā viņa uzticēšanos Tev. Drīzāk paslavē viņu, ja bēbītis ir pasmaidījis šim cilvēkam! Lielisks veids, kā labāk sadraudzēties svešiem cilvēkiem ar Tavu mazulīti, ir lēni un mierīgi sākt sarunu un iepazīšanos, nevis uzreiz mesties bučot, mīļot vai auklēt.

 

Šķiršanās nemiers

 

Jau iepriekšējā mēnesī varēji novērot, ka bērniņš kļūst nobažījies, kad taisies doties vai dodies laukā no mājas bez viņa. Tas ir normāls stāvoklis veselīgā emocionālā attīstībā. Nomierini bēbīti ar fizisko uzmanību, apmīļojot, paglāstot, sabučojot viņu, kā arī stāstot, ka vecāki vienmēr atnāk atpakaļ.

 

Valodas un intelektuālās prasmes


Tavs bēbītis pavisam labi māk komunicēt izmantojot ķermeņa valodu un sejas izteiksmes. Joprojām laiks, ko bērns var veltīt vienai rotaļai, ir pavisam īss, taču tas viņu neaptur, lai izpētītu visu jauno un paņemtu to rokās.

 

Ķermeņa kustības un izpausmes


Bērniņa spēja saprast valodu attīstās daudz ātrāk nekā viņa spēja runāt. Redzot pazīstamus priekšmetus un dzirdot, kā apkārtējie tos sauc, arī mazulītis to iemācās un atpazīst. Piemēram, jautājot viņam, kur ir lampa, bēbītis priecīgs rāda uz lampu. Lai gan tas var šķist nepareizi, taču bērniņš atpazīst šo dzīvnieku un ir radušās zināmas sakarības. Drīz vien radīsies arī precīzi šo lietu apzīmējumi!

 

Ko gan šajā brīdī Tavs bēbītis domā? Pavēro viņa ķermeņa valodu un Tu visu sapratīsi! Ja viņš berzē actiņas, tātad nāk miedziņš; ja viņš atver un aizver plaukstu, tad bērniņš kaut ko grib.

 

Pirmie vārdi?


Šajā laikā bērniņš atpazīst savu vārdu un saprot arī citu vārdu nozīmi, cenšoties uz tiem arī atbildēt. Zilbju veidošana noved pie īstiem vārdiem un bēbītis sāk veidot īsus apzinātus vārdus, piemēram, mamma, teta u.c.

 

Šajā laikā mazais sāk reaģēt uz vienkāršiem aicinājumiem, piemēram, „Parādi, cik liels Tu esi!” vai „Pagriezies”.

 

Došanās atklājumos


Tiklīdz bēbītis ir apzinājies, ka viņš pats var kustēties pa istabu sevis izvēlētā virzienā, vienalga – lienot vai rāpojot, mazais būs visur – pie kumodes atvilktnēm, skapīšiem un pat atkritumu tvertnes! Viņš vēlas uzzināt vairāk par priekšmetu formu, izmēru un tekstūru. Tāpēc jāpiedomā par drošību un tīrību dzīvojamā telpā.

 

Es zinu, kas tur ir!


Ar katru dienu bērniņa izpratne par lietu izpratni pieaug. Tagad viņš redz, kā lietas ir saistītas viena ar otru, piemēram, mazā kastīte der lielajā kastē. Vēl vairāk – bērns mācās, ka lietas pastāv pat tad, kad tās nav redzamas. Ja pirms pāris mēnešiem spēlēji paslēpes ar daļēji noslēptu rotaļlietu, ko mazais atrada, tad tagad vari mēģināt paslēpt lietas pilnībā. Viņš pacels lakatiņu un atradīs to!

 

Aktivitātes, lai attīstītu prasmes


  • Kopīgi rotaļājoties ar mazo, jāsāk mācīt viņam pašas vienkāršākās darbības un to nosaukumi, piemēram, tas ir lācis. Kur ir lācim deguns?
  • Dziedi dziesmiņas, bērniņš dziedās un lalinās līdzi!
  • Ļauj bēbītim ņemt no šķīvja ēdienu ar rokām, piemēram, ābolu, maizes šķēlīti, kartupeli. Šī spēle sagatavo viņu patstāvīgai ēšanai. Izlej uz barošanas galdiņa nedaudz jogurta vai kefīra – bērns to izsmērēs pa galdu un apskatīs, ko tur ir izveidojis.
  • Ļauj spēlēties ar dažādiem sadzīviskiem priekšmetiem, kurus sitot rodas īpaša skaņa vai pat troksnis – dažādu materiālu bļodas, karotes un katli būs ļoti noderīgi.

Raksta autore: Kristīne Damškalne

Raksts tapis sadarbībā ar Rīgas Dzemdību namu un neonataloģi Vandu Vīksnu

 

1

NATURAL FIT

  • Labi pieguļ, jo ir speciāli veidotas mazuļu ērtībām
  • Elastīgas sānu maliņas!
  • Izcila uzsūktspēja!
  • Disneja varoņu attēli!
  • Vairākkārt attaisāmi un aiztaisāmi klipši!
  • Speciāli piemeklēti materiāli mazuļu labsajūtai!

 

HUGGIES® Natural Fit autiņbiksītēs mazulis jutīsies ērti, dabiski un bezrūpīgi!

Šīm autiņbiksītēm piemīt izcilas īpašības!

 

Apskati veikalu sarakstu, kur iegādāties Huggie®s Natural Fit autiņbiksītes!

 

04. Mar 2010, 21:47

Derētu kāds rakstiņš par bērniem, kuri attīstās strauji un kādas sekas tas atstāj uz bērna veselību. Mans bebis 6,5 mēnešu vecumā nupat ir apsēdies no slīpa pusguļus stāvokļa, vairāk neļauju tā darīt. Man bail par viņa kauliņiem, rāpo jau arī, uz priekšu šļūcot.