Atradināšana no īkšķīša zīšanas

Atradināšana no īkšķīša zīšanas

08. Mar 2012, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kāda māmiņa norūpējusies par meitiņas atradināšanu no īkšķīša zīšanas. Komentāru šajā jautājumā sniedz psiholoģe Diāna Zande. 

JAUTĀJUMS

Manai meitiņai ir 10 mēneši. Īkšķīti sāka zīst apm. no 3-4 mēnešu vecuma. Pirkstiņa zīšana notiek: a) pirms gulētiešanas un naktī pamostoties b) kad gribas ēst (pagaidām vēl baroju arī pa dienu ar krūti papildus piebarojumam), c) kad ir satraukusies vai (kā man šķiet) paliek garlaicīgi. 

Knupīti no mazotnes diemžēl neiemācījām, tagad dodam - dažu reizi arī pazīž knupi, lielākoties pa dienu. Naktī gan knupi pagaidām neņem - raud un spirinās pretī, ja mēģina iedot naktī.

Vēlos atradināt meitiņu no šī ieraduma, tādēļ man radušies šādi jautājumi par to, ko drīkst un ko ne:
1) vai atradinot pareizi ir sākt atradināt pamazām vai šādā vecumā ir labāk censties neļaut vispār vairs zīst pirkstiņu? Es pašlaik daru tā, ka mācu gan pa dienu, gan pa nakti aizmigt bez pirkstiņa. Paņemu klēpī un šūpoju - lielākoties izdodas tā aizmigt, pirmās dienas tik bija tā grūtāk. 
2) lielākais jautājums man ir ar naktīm - vai drīkst un ir labi vilkt pa nakti parasto kokvilnas cimdiņu (tādu kā zīdainīšiem, lai sevi nesaskrāpē). Vai tas kādā veidā var būtiski negatīvi ietekmēt bērniņu? Naktī meita mostas 2-3 reizes, dažkārt arī biežāk. Agrāk pamostoties baroju ar krūti (laikam tā bija mana kļūda), tagad cenšos aizmidzināt tāpat, kas tik viegli pagaidām nesanāk.
3) vai tā varētu būt, ka pārtraucot zīdīt ar krūti, arī pirkstiņa zīšana mazināsies - vai arī tas jau ir ir meitiņas ieradums, kas nav atkarīgs no zīdīšanas.

Atbild psiholoģe Diāna Zande:

Jā, mazulim pirksta vai kaut kā cita zīšana ir svarīga, lai nomierinātos un tā kā pirkstiņš allaž ir klāt, nereti mazuli no tā ir grūti atradināt. Tas, kā māmiņa apraksta veidu, kā palīdzat meitiņai tikt pāri pirksta zīšanai ir ļoti sekmīgi!

Galvenais šajā procesā ir saprast, ka mazulim tiešām ir vajadzīgs kāds mierinājums un krūts, pirksts vai māneklis bērnam ir svarīgs.

Faktiski nav laika, kad to būtu darīt vislabāk, ja šobrīd jau māmiņa ir procesā, tad tas arī ir īstais laiks. Kokvilnas cimdiņu pa nakti var vilkt, bet nekādā gadījumā nevar smērēt virsū sinepes vai citas vielas (kāds var ieteikt šādu rīcību kā labu).

Jā, nereti krūti beidzot zīst, arī citi zīšanas veidi mazinās, bet ne pirksts! Katrā gadījumā, šobrīd no pirkstiņa ir vieglāk atradināt nekā 2 gados. No māneklīša parasti atradina vēlāk - 1,5 - 2 gados.

Gribu māmiņu iedrošināt - viņa ir uz pareizā ceļa!

UZDOD SAVU JAUTĀJUMU PSIHOLOGAM!

 Aicinām piedalīties pētījumā par sajūtām, kļūstot par vecākiem! 

 Lai būtu iespējams veikt kvalitatīvu darbu, nepieciešams ļoti  liels skaits ģimeņu, kuras ir ar mieru piedalīties aptaujā, kura notiks trijos etapos – pirmais – grūtniecības trešajā trimestrī, otrais – 3 mēnešus, bet trešais – 6 mēnešus pēc dzemdībām. Aptaujas ir konfidenciālas, individuālie dati netiks izpausti, tie tiks analizēti tikai apkopotā veidā. Jūsu epasti netiks izmantoti nekādā citā veidā, kā tikai šī pētījuma anketu nosūtīšanai. Katra aptauja ietver vidēji 60 – 70 jautājumu, un atbildēt var 10 – 15 minūšu laikā. Ja Jūsu ģimene (ABI partneri) piekrītat piedalīties visos pētījuma etapos un šobrīd rit grūtniecības 3. trimestris, lūdzu, rakstiet man dizande@inbox.lv  , lai es Jums varētu nosūtīt 1. aptauju komplektu un pastāstīt par tālākajiem mūsu sadarbības soļiem.