10 ieteikumi, kā atradināt no knupīša

10 ieteikumi, kā atradināt no knupīša

26. Nov 2010, 15:25 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Zīšanas reflekss mazuļiem izstrādājas jau pirms dzimšanas, kas nepieciešams, lai ēstu māmiņas pienu. Tomēr daudziem jaundzimušajiem vēlme zīst ir tik liela, ka ēdienreizēs vien to nevar apmierināt. Tas ir visbiežākais iemesls, kāpēc vecāki savām atvasēm piedāvā knupīti. Laiks pienācis atradināt no knupīša!

 

Ir bērni, kuri māneklīti pieņem jau no pirmās lietošanas reizes un tuvākā gada laikā tas kļūst par iemīļotāko draudziņu. Bet ir arī mazuļi, kuri kategoriski atsakās lietot knupīti. No vienas puses, tas ir pozitīvi, jo vecākiem nebūs jādomā, kā atradināt no knupīša lietošanas, taču – no otras puses, tas var radīt papildu problēmas, kad mazais nav nekādi nomierināms vai arī reizēs, kad bērnam rodas zīšanas nepieciešamība, viņš izmantos īkšķi, un to atšķirībā no knupīša nenoņemsi.

 

Kā redzi, knupīša lietošanai vai nelietošanai ir gan pozitīvās, gan negatīvās iezīmes. Šoreiz pievērsīsimies jautājumam – kā izcīnīt cīņu un atradināt mazuli no knupīša lietošanas?!

 

Kad vajadzētu atradināt mazuli no knupīša?

 

Lai gan nav noteikta vecuma, kad vajadzētu atradināt no knupīša, labākais vecums ir 18 mēneši. Kādu metodi izvēlēties, tas ir vecāku ziņā, tomēr visbiežāk tiek izvēlēta pakāpeniska atradināšana no knupīša.

 

Kāpēc atradināt no māneklīša?

 

  • Zobu sakodiens. Atkarībā no tā, cik ilgi bērns lieto knupīti, tas var beigties ar nelielu apakšžokļa deformāciju, kas izraisa nepareizu sakodienu.
  • Bremzēta valodas attīstība. Mānekļa atrašanās mutē visu laiku palēnina valodas attīstību, jo bērnam nav iespējas čalot un eksperimentēt ar skaņām.
  • Palielinās ausu infekciju risks. Pediatri uzskata, ka knupīša lietošana palielina ausu infekciju riskus par 50%.

 

Zobārsta viedoklis

 

Zobārsti visbiežāk pret māneklīša lietošanu neiebilst, ja:

  • Tas pilnībā tiek atmests triju gadu vecumā
  • Uz tā netiek likts nekad salds, lai bērnu nomierinātu vai iemidzinātu


 

Kā atradināt no knupīša lietošanas?

 

Izlemjot par labu atradināšanai no mānekļa lietošanas, pārliecinies, ka tas ir labākais laiks dzīvē un nevar notikt pēkšņas pārmaiņas bērna dzīvē. Ja ģimene pārvācas, bērniņš apgūst podiņmācību, ģimenē ienāk jaunākais brālītis vai māsiņa vai notiek citi pārdzīvojumi, ieteicams atradināšanu no knupīša nedaudz atlikt.

 

Māmiņu Klubs ir sagatavojis 10 padomus un trikus, kas palīdzēs Tavam mazulim pašam atteikties no māneklīša.

 

1.    Ātra atradināšana.

 

Tā var izklausīties ļoti vardarbīga metode, jo Tev jārēķinās ar raudāšanu gan no mazuļa puses, gan, iespējams, ar Tavu spēku izsīkumu. Vecākiem jābūt stipriem un jāturas pie sava lēmuma nedot knupīti. Vienkārši nedot to! Tas var prasīt līdz pat 2 nedēļām pielāgoties jaunajai situācijai un iemācīties iztikt bez māneklīša.

 

2.    Pakāpeniska atradināšana.

Ja bērniņš knupītim ir pieķēries tik ļoti, ka lieto to dienā un naktī, vislabākā metode būtu pakāpeniska atmešana. Lai lielāku bērnu pakāpeniski atradinātu no knupīša lietošanas dienā, var mēģināt sarunāt, ka knupītis dzīvo tikai gultiņā un no turienes viņu laukā ņemt nedrīkst. Tātad māneklītis tiek lietots tikai tad, kad guļ. Lai padarītu šo procesu vieglāk, noliec knupīti uz augstāka plaukta, kur bērns to nevar aizsniegt vai ieraudzīt. Jo mazāk knupītis rēgosies bērniņa acu priekšā un jo aizņemtāks būs mazulis ar citām rotaļlietām, jo ātrāk būs iespējams atradināties no knupīša lietošanas.

 

3.    Pamērcēšana kafijā.

 

Padari knupīti nebaudāmu. Viens no veidiem, kā to izdarīt ir pamērcēt stiprā kafijā. Mazulis tūlīt pat izspļaus to laukā, jo nebūs viņa iecienītā garša, bet gan stipras kafijas piegarša. Ja šāds produkts mazuli nespēj atbaidīt, izmanto kādu citu rūgtāku, bet nekaitīgu produktu bērniņam.

 

4.    Pirmsmiega ēšanas ieradumu mainīšana.

 

Bieži pirms miega mazuļi dzer pienu un tad dodas uz gultiņu. Esmu dzirdējusi, ka veiksmīgi atradināt no knupīša izdodas tad, ja pēc piena dzeršanas iedod apēst vēl nelielu cepumiņu. Košļāšanas darbība ir līdzīga kā māneklīša zīšana, tāpēc padara bērniņu miegainu. Tomēr atceries- līdz ko mazulis kļūst miegains, iztīri mazos zobiņus un aicini bērnu uz gultu!

 

5.    Māneklīša nogriešana.

 

Šī metodes pārsteidzoši iedarbojas uz dažiem mazuļiem. Nogriez mazu māneklīša gabaliņu un pastāsti savam mazulim, ka tas vairs nav lietojams. Sākumā bērns pretosies un mēģinās zīst sabojāto knupīti līdz atteiksies no tā.

 

Ir bērni, kuriem māneklītis nav nepieciešams zīšanai, bet tikai drošības sajūtai – jā, viņš ir manā mutē. Šī metode derēs vislabāk tieši šiem bērniem – katru dienu griez pa mānekļa gabaliņam nost līdz nekas vairs nebūs palicis pāri.

 

6.    Gatavošanās Lielajai dienai.

 

Ja mazulis ir jau apzinīgā vecumā, piemēram, 2 vai 3 gadi, lieti noderēs šī metode. Izvēlies kādu nozīmīgu dienu, piemēram, dzimšanas dienu, kad atmest knupīša lietošanu. Tad pastāsti mazulim, ka māneklītis vairs nedarbosies, kad viņam būs 3 gadi. Pēc šāda teksta izmanto stratēģiju nr.4 un naktī uz 3. dzimšanas dienu nogriez knupītim galu.

 

7.    Knupīša ziedošana.

 

Šī ir visbiežāk lietotā stratēģija, jo reizē veicina arī ziedošanas vēlmi. Ja Tavs bērns ir pietiekami vecs, Tu vari attīstīt ziedošanas paradumu citiem bērniem. Pastāsti bērniņam, ka pasaulē ir pavisam mazi jaundzimušie bēbīši, kuri bez knupīša nevar iztikt, tāpēc viņam ir jāziedo savs.

 

8.    Knupīša pazaudēšana.

 

Paslēp knupīti tā, lai bērns nevar to atrast. Ja viņš Tev nemitīgi jautā pēc māneklīša, dodies knupīša medībās. Izmanto šo kā pakāpenisko atradināšanu un ļauj reizēm viņam atrast knupīti, bet beigu beigās noslēp tā, ka mazais to nevar atrast. Kad viņš padosies, viņš samierināsies arī ar knupīša trūkumu.

 

9.    Iemainīšana pret rotaļlietu.

 

Pasakas bieži vien noder vecāku vēlmju īstenošanai. Šoreiz vari izmantot taktiku, ka vakarā mazais paslēpj knupīti zem spilvena un no rīta viņu sagaida jauna rotaļlieta. Izmantojot šo metodi, jāmāk sarunāt, ka knupītis netiks ņemts laukā no spilvena apakšas.

 

10.    Ļauj bērnam atmest!

 

Ja Tu ļausi bērnam iesaistīties lēmuma pieņemšanā, viņš var kļūt daudz piekāpīgāks, atsakoties no knupīša lietošanas. Piemēram, Tu vari palīdzēt viņam izlemt atteikties no knupīša lietošanas. Kad viņš piekrīt, kopīgi izmetiet knupīti. Vēl iespaidīgāk tas būtu tad, ja redzētu, ka lielā atkritumu izvešanas mašīna to aizved prom. Tad bērns saprastu, ka knupīti viņam vairs nedabūt. Ja pēc kāda laika mazulis tomēr jautā pēc māneklīša, atgādini, ka jūs kopīgi viņu izmetāt un nav iespējams to dabūt atpakaļ.



Lai kādu metodi Tu arī neizvēlētos, esi nelokāma!

 

Nedod mazulim knupīti pie jebkādas raudāšanas un lūgšanās! Ja Tu „salūzīsi” un knupīti tomēr iedosi, bērns būs apjucis, jo būs ticējis Tevis iepriekš stāstītajam, piemēram, par knupīša atdošanu bērniem.

 

Kā redzi, ja pieradināšanai pie knupīša nebija jāpielieto īpašas prasmes, tad atradināšana var sagādāt zināmas grūtības. Apbruņojies ar visām stratēģijām, mēģini tās variēt, sajaukt kopā un – lai izdodas!

27. Feb 2010, 12:49

Es īpasi nevaru sūdzēties, ka man tas sagādaja broblēmas bija jau dažas dienas grūtak, bet nekas jau uzreiz nenotiek ar. Pavisam minimali uzbēru maltos melnos piparus un devu dēlam cik ātri knupis bij mute tik atri bij laukā, tad teicu , ka pups koz un mums tādu nevajag metam laukā, un vis māksla rokā. Sākuma jau tā ka prsīja tad pats teica, kapups kož un nevajag un tad jau bija vis. Ar jau tik uz gulēšanu bij vajadzīgs ta jau sen neņema.

27. Feb 2010, 01:24

Dēlam 6 mēneši, sākumā vispār neņēma. Tagad vajag tikai iemigšanai. Mamma stāstīja, ka ar manu brāli sanācis tā, ka knupis aizkrita kaut kur, nevarēja atrast. Vienu nakti pabļāva un viss - vairs nevajadzēja. Nezinu gan, cik vecs viņš tad bija.

26. Feb 2010, 19:38

Atradināt no knupīša nebija nekāda liela problēma!!!

26. Feb 2010, 17:22

Mums knupis vajadzīgs tikai aizmigšanai. Bet tā kā ir jau tie 18 mēneši, tad laikam nāksies domāt par atmešanu. Kuru metodi lai izvēlas?

26. Feb 2010, 15:34

Mums atkal tagad pa dienu ir vairāk vajadzīgs knupīts nekā pa nakti!!Agrāk pa dienu visspār neprasīja,bet tagad vaig😀Un nakti vaig tikai līdz iemigšnai,pēc tam izspļauj arā!
Es domāju,ka pēc gada sākšu griezt knupi un tad redzēs kā viņa reaģēs😀