Zīdīšana – kā sagatavoties, kā sākt un kā uzlabot zīdīšanas procesu?

Zīdīšana – kā sagatavoties, kā sākt un kā uzlabot zīdīšanas procesu?

07. Jul 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ir skaidrs, ka zīdīšanai ilgtermiņā ir ļoti daudz ieguvumu, taču var rasties sajūta, ka tikpat daudz kas ir jāapgūst. Ikvienas jaunās māmiņas zīdīšanas pieredze būs unikāla, jo nav otras tādas mammas un mazuļa savienības kā jums, tomēr ņemiet vērā, ka ir dažādi sagatavošanās pasākumi, ko ir iespējams veikt, lai zīdīšana noritētu pēc iespējas veiksmīgāk.

Zīdīšanas ilgtermiņa ieguvumi ir zemāks kuņģa un zarnu trakta slimību, aptaukošanās, alerģiju, bērnu vēža un diabēta risks, kā arī tiek uzlabota mazuļa imūnsistēma. Lai to nodrošinātu, ir svarīgi, ka uzņemat pietiekami daudz uzturvielu, ko visefektīvāk panākt ar sabalansēta uztura palīdzību. Ja to nav iespējams nodrošināt, jākonsultējas ar savu veselības aprūpes speciālistu par piemērotiem perinatālajiem vitamīniem, ko papildus uzņemt zīdīšanas laikā.

Pastāv vairāki šķēršļi, ar ko sievietes saskaras zīdīšanas laikā, tostarp mastīts un neatbilstoša piena plūsmas aizture. Lai pārvarētu šos šķēršļus, ir svarīgi būt informētai un atšķirt faktus no izdomājumiem. Pirmsdzemdību nodarbībās detalizēti ir jāapskata zīdīšanas jautājumi un jāapzina tuvākās zīdīšanas atbalsta vietas. Zīdīšanas atbalstam ir dažādas formas un apjoms – laktācijas konsultanti un vecmātes, kā arī jūsu partneris.

·       Veselības aprūpes speciālists – izmantojiet regulārās pirmsdzemdību pārbaudes, lai uzdotu visus jautājumus par pārmaiņām, kādas piedzīvojat. Un atcerieties, ka muļķīgu jautājumu nav.

·       Pirmsdzemdību nodarbības – pirmsdzemdību kursi ir atgriezušies klātienē, tomēr daudzas organizācijas joprojām piedāvā tiešsaistes straumēšanas pakalpojumus, ļaujot izvēlēties jums visērtāko risinājumu. Ir izveidotas arī dažādas grupas sociālajos tīklos, kurās topošie vecāki var uzdot jautājumus un dalīties pieredzē.

·       Zīdīšanas konsultants – zīdīšanas konsultants ir persona, kas specializējas zīdīšanas jautājumos. Tas var būt ārsts, medmāsa, vecmāte vai cits veselības aprūpes speciālists, kurš var palīdzēt jums atrast piemērotākās zīdīšanas pozas, kā arī konsultēs piena plūsmas aizturēšanas vai atbrīvošanas jautājumos.

·       Citi jaunie vecāki – runājiet ar draugiem, ģimenes locekļiem un citiem jaunajiem vecākiem. Viņi ir daļa no atbalsta tīkla un var palīdzēt arī jums sagatavoties tam, kas jūs sagaida.

Lai zīdīšana noritētu vēl veiksmīgāk, ir svarīgi tai sagatavoties.

1.     Veiciet krūšu pārbaudi! Kādā no regulārajām pirmsdzemdību vizītēm palūdziet veselības aprūpes speciālistam veikt krūšu pārbaudi, lai redzētu, kā tās attīstās. Krūšu izmērs neietekmē to, vai būs iespējams mazuli zīdīt, tomēr grūtniecības laikā vajadzētu pamanīt pilnīguma vai krāsas izmaiņas. Veselības aprūpes speciālists informēs, ja pastāv aizdomas par plakaniem vai apvērstiem krūtsgaliem, un var konsultēt, kā tas var ietekmēt zīdīšanu. Ja šo informāciju uzzināsiet savlaicīgi, tas palīdzēs veikt korekcijas vai parūpēties par papildu atbalstu, kad bērns piedzims.

2.     Izveidojiet barošanas plānu! Tāpat kā dzemdības, arī zīdīšanu var plānot īstermiņā un ilgtermiņā. Tas var ietvert praktiskus jautājumus par pirmajiem kopīgajiem mirkļiem pēc piedzimšanas vai par to, kā pirmajās nedēļās veiksies ar nakts barošanu. Arī tas, kā zīdīsiet bērnu, laika gaitā dabiski mainīsies. Philips Avent piedāvā lietotni Baby+, kurā ir daudz videoklipu un pamācību zīdīšanas jautājumos.

3.     Maksimāli izbaudiet zelta stundu! Ja ir iespēja, ļaujiet izpausties mazuļa dabiskajiem zīšanas instinktiem, pavadot pirmo stundu (sauktu arī par zelta stundu) kopā, iepazīstot vienam otru un izjūtot pirmos pieskārienus.

4.     Izvēlieties piemērotu piena sūkni un pudelīti! Piena sūknis ir lielisks palīgs, lai uzturētu piena krājumus, kamēr apgūstat zīdīšanu. Arī pēc pirmajām nedēļām un mēnešiem jūs atklāsiet, ka piena sūknis var jums sniegt papildu brīvību. Tas nozīmē arī to, ka jūsu partneris var pārņemt pāris barošanas reizes, izmantojot zīdīšanai piemērotu pudelīti.

Pēc sagatavošanās zīdīšanai un atbalsta komandas atrašanas sākas svarīgais zīdīšanas posms. Tālāk aprakstīts, kas jāatceras, ja mācāties zīdīt jaundzimušo.

•         Galvenais nosacījums – ērtums. Viens no labākajiem veidiem, kā panākt, lai zīdīšana ir sekmīga, ir nodrošināt sev komfortu un mieru. Vispirms varat iekārtot sev vietu dīvānā, gultā vai atpūtas krēslā, izvietojot spilvenus, lai varētu ērti atbalstīties. Pēc dzemdībām atgriežoties mājās, varat pieiet radoši un ieviest savus zīdīšanas paņēmienus, pieskaņojot sev tīkamu gaismu, nomierinošu mūziku vai radot citus patīkamus apstākļus.

•         Turiet zīdaini tuvu sev. Nenoliecieties uz priekšu, bet gan paceliet zīdaini tuvu pie savām krūtīm. Bērna mutei jāatrodas iepretim krūtsgalam, galviņai pavirzītai uz priekšu, pleciem un gurniem vienā līnijā. Varat arī maigi paberzēt krūtsgalu pret zīdaiņa deguntiņu un muti, mudinot vieglāk satvert krūti.

•         Atbalstiet krūtis. Ar vienu roku atbalstot jaundzimušo, ar otru roku balstot krūti no apakšas. Mācoties zīdīt bērnu, dažas mātes labāk vēlas, lai rokas būtu brīvas, tādā gadījumā atbalstam var izmantot saritinātu dvieli.

Ja pamanāt, ka zīdainis nav pareizi satvēris krūtsgalu vai satvēriens ir sāpīgs, saudzīgi pielieciet pirkstu pie zīdaiņa mutes, kad tā ir atvērta, un noņemiet bērnu no krūts. Pēc tam mēģiniet vēlreiz. Bērna noņemšana no krūts, ja viņš nesatver krūtsgalu pareizi, palīdzēs novērst krūtsgalu bojājumus.

·       Ļaujiet bērnam ēst, kad vien viņš to vēlas. Pirmajos mēnešos bērni ēd vidēji 8‒12 reizes diennaktī. Veidojoties regulāram ritmam, iespējams novērot, ka barošanas biežums un ilgums samazinās. Tas izskaidrojams gan ar to, ka esat apguvuši zīdīšanas prasmes, gan ar to, ka bērns katrā barošanas reizē spēj izzīst vairāk piena. Atcerieties, ka ritms var pēkšņi mainīties, ko parasti izraisa straujāka augšana, satraukums par mātes prombūtni, zobu šķilšanās vai vienkāršas izmaiņas ierastajā ritmā. Tādēļ nevis pieturieties pie stingra režīma, bet gan barojiet bērnu, kad vien viņš ir izsalcis.

·       Atraudziņa. Atraugas palīdz bērnam atbrīvoties no liekā gaisa, ko viņš norijis barošanas laikā. Dažas māmiņas sagaida bērna atraudziņu, pirms piedāvā bērnam otru krūti, savukārt citas izvēlas sagaidīt bērna atraudziņu barošanas beigās. Lai palīdzētu tam notikt, turiet bērnu piespiestu pie sava pleca un maigi paberzējiet viņa muguriņu vai nosēdiniet bērnu klēpī, nedaudz saliekušos uz priekšu. Turiet vienu roku, balstot zem bērna zoda, un ar otru maigi paberzējiet viņa muguriņu.

Papildu atbalsts zīdīšanas laikā

Bērnam kļūstot vecākam, varētu pienākt reizes, kad jūs fiziski nebūsiet viņa tuvumā vai arī jūsu partneris vēlēsies vairāk iesaistīties barošanā. Tādā gadījumā varat atslaukt pienu un izmantot pudelīti ar krūtsgala formas knupīti, piedāvājot bērnam tādas pašas ērtības un atbalstu, kā tas notiek, barojot ar krūti. Philips Avent Natural pudelīte ar Natural Response knupīti darbojas līdzīgi krūtij un atbilst bērna dabiskajam zīdīšanas ritmam. Tāpat kā zīdot bērnu, pudelītes krūts formas knupītis ļauj pienam izplūst no unikālā knupja atvēruma tikai tad, kad to piespiež bērna mēlīte, signalizējot par aktīvu dzeršanu. Starp pauzēm bērns var mierīgi un ērti norīt pienu un elpot bez pilēšanas, gluži kā barojot bērnu ar krūti. Philips Avent Natural pudelīte ar Natural Response knupīti var palīdzēt bērnam viegli apvienot barošanu ar krūti un barošanu no pudelītes.

Nebaidieties lūgt padomu – arī tad, ja viss šķiet labi. Jūsu veselības aprūpes speciālists vai zīdīšanas konsultants var palīdzēt atbrīvoties no jebkurām uzmācīgām raizēm. Viņi var palīdzēt atrisināt arī radušās problēmas, piemēram, ar satvērienu vai piemērotu bērna novietošanu zīdīšanai. Ja jums rodas bažas par barošanu ar krūti, profesionāla padoma saņemšana var palīdzēt atrast pareizo ceļu, nodrošinot sekmīgu zīdīšanas gaitu.

Sagatavojis Philips Avent sadarbībā ar veselības aprūpes speciālistiem.