Zīdaiņu ādas problēmas

Zīdaiņu ādas problēmas

06. Sep 2019, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Katra māmiņa rūpīgi apskata, izpēta savu mazo, jaundzimušo bērniņu un gandrīz katra māmiņa atrod pamatu uztraukumam. Te mazulim āda lobās, te uz deguna kāda pumpiņa, te izsitumi jau pirmajā dzīves dienā. Bet jāsaka - par laimi, pārsvarā gadījumu, uztraukumam nemaz nav pamata. Bet ar kādām reālām jaundzimušā ādas problēmām māmiņa var saskarties?

Problēma №1 – jaundzimušo eritēma

Visbiežāk māmiņas saskaras ar tādu jaundzimušo ādas problēmu kā toksiskā eritēma. Lai arī nosaukums šķiet sarežģīts, tas ir labvēlīgs ādas stāvoklis, kas neprasa īpašu ārstēšanu, un šis stāvoklis pāriet pats līdz mazuļa trešajai dzīves nedēļai.

Jaundzimušo toksiskā eritēma ir savdabīga, alerģijai līdzīga reakcija, kas var parādīties dēļ gaisa maiņas, pirmās vēdera izejas utt. Izsitumi pārsvarā parādās pirmajā dzīves dienā, tie izskatās kā mazas, baltas punktiņveidīgas pumpiņas, ap kurām ir sarkans vai rozā laukumiņš. Izsitumi var būt kā izkaisīti - pa vienam, un tie var aizņemt arī vienu kopīgu ādas laukumiņi. Pārsvarā atrodas uz krūtīm, retāk uz sejas, vēdera.

Bez tam, bērnam var tikt novērota arī fizioloģiskā eritēma, kas parādās pirmajās dzīves stundās kā ādas apsārtums. Tāds var būt līdz 3.-7.dzīves dienai, un pēc tam bērniņam āda var sākt lobīties.

Problēma №2 – baltās pūtītes jeb hormonu pumpiņas

Pūtītes, ko ar šausmām uz jaundzimušā ādas pamana vairums māmiņu ir miliums (baltās pūtītes). Šie balti-dzeltenie mezgliņi ir apmēram 1-2mm lieli un pumpiņu izskatā paceļas mazliet virs bērna ādas virsmas, visbiežāk tādas var atrast uz bērna pieres, deguna rajonā, uz zoda, retāk citās ķermeņa vietās. Tādas pūtītes izveidojas 60-80% gadījumu kā atbildes reakcija uz lielo mātes hormonu vairumu, kas izdalās pirms dzemdībām. Pēc 1-3 nedēļām, kad bērniņam sākas aktīvs vannošanās laiks, pūtītes pašas izzūd.

Problēma №3 – reakcija uz temperatūras maiņu

Tā kā jaundzimušā organismam ir minimāla termoregulācijas spēja, temperatūras režīma traucējumi arī var būt jaundzimušā ādas problēmu iemesls.

Tas ir līdzīgi kā mammai pašai no aukstuma var uzmesties zosāda, bērnam tie var būt labdabīgi pleķīši uz ādas, kas saistīti ar temperatūras reakcijas izmaiņām - gan pārkaršanas, gan atdzišanas dēļ. 

Cita jaundzimušo ādas problēma ir saistīta tieši ar ādas pārkaršanu. Tā ir sviedrene. Sviedrene ir sīki izsitumi, kas parasti ir koši sarkanā krāsā, vai arī mazi, gaiši izsitumi, kas pildīti ar šķidrumu. Tādi izsitumi parādās vietās, kur bērna āda visbiežāk svīst: zem drēbēm, autiņbiksīšu zonā, bet gadās arī, ka tādi ir uz sejas, pakaklē. Bieži tāda ir bērniem, kas siekalojas.

Konkrēto ādas problēmu var atrisināt pavisam vienkāršā veidā: ģērbt bērnu atbilstoši, tā, lai viņš nepārkarstu, biežāk ļaut viņam dzīvoties bez autiņbiksītēm, uzturēt telpā normālu temperatūru, kas nepārsniegtu 20 C grādus, katru dienu bērnam veikt gaisa peldes, kā arī bieži apmazgāt. Un svarīgākais - bērnu nevajag ieziest ar eļļām, krēmiem, kas ādai neļauj elpot. Autiņbiksītes jāmaina apmēram ik pēc 3 stundām. 

Populāra problēma – piena krevele uz galvas

Diezgan bieži jaunās māmiņas uztraucas par to, ka uz jaundzimušā galvas matainās daļas parādās "piena krevele" - taukaina ādas kārtiņa, kas lobās.

Vieglākos gadījumos pietiek vien ar maigu apiešanos pret bērna matiņiem: tie jāmazgā vien reizi nedēļā ar bērnu ziepēm vai atbilstošu šampūnu. Bieža matiņu mazgāšana var izraisīt sausas ādas parādīšanos un situācijas pasliktināšanos.

Ja krevelīte nenāk nost ilgstoši, var izmantot augu eļļu vai speciālu līdzekli, kas paredzēts piena krevelītes mīkstināšanai. Uz piena kreveles plānā kārtiņā jāuzziež augu eļļa vai aptiekā nopērkams līdzeklis, jāpatur 10-15 minūtes un matiņi ar mīkstu zīdaiņiem paredzētu ķemmīti jāizķemmē, pēc tam mati jāizmazgā ar bērnu ziepēm vai šampūnu. Dažreiz procedūru nākas atkārtot.

Izsitumi autiņbiksīšu zonā

Šī ir problēma, ar ko sastopas vairums māmiņu. Tādi izsitumi parādās gan dēļ pārkaršanas, gan arī dēļ ādas saskares ar urīnu, izkārnījumiem, kā arī dēļ ciešām, raupjām autiņbiksītēm. Izsitumi parasti ir sarkanā krāsā. Pārsvarā tādi parādās bērniem ar lielāku ķermeņa masu, alerģiskiem bērniem vai arī, ja bērna uzturā ir kādas izmaiņas.

Lai tiktu galā ar šo ādas problēmu, jāievēro atbilstošas temperatūras režīms telpās, bieži bērns jāmasgā, jāmitrina bērna āda, ja tā ir sausa, vai tieši otrādi, ja tā ir izsutusi, jāļauj tai ilgāk palikt sausai. Rūpīgi jāapstrādā bērna ādas krokas, jāizvairās no mitro salvešu lietošanas un sintētisku apģērbu vilkšanas bērnam. 

Palīdzēt var speciāli aizsargkrēmi, krēmi, kas satur cinku. Ja izsutums nepāriet, jākonsultējas ar pediatru, kas palīdzēs, iesakot krēmu vai ziedi ar pretiekaisuma efektu.

Nopietna jaundzimušo ādas problēma - autiņu dermatīts

Ilgstošs bērna ādas izsutums, var izraisīt iekaisumu. Tādā gadījumā var parādīties sēnīšu infekcija, iekaisums pastiprinās, parādās lieli, sarkani apaļi vai ovāli laukumi ar pacēlumiem vai arī izsitumiem, kas izskatās pēc baltām pumpiņām: attīstas kandidoze vai autiņu dermatīts.

Ja šī ādas problēma saasinās, tai pievienojas sēnīšu infekcija, un tad ir jālieto krēmi, kas palīdz cīnīties ar kandidozi. Krēms jālieto 2 reizes dienā 1-2 nedēļas. Dažreiz var pat tikt nozīmētas antibiotikas, tāpēc noteikti jākonsultējas ar ārstu, lai uzsāktu piemērotu ārstēšanu!

Svarīgi! Izmantojiet ārstniecisko kosmētiku tikai tajās vietās, kur ir dermatīts. Veselos ādas laukumus ar šādiem līdzekļiem nav ieteicams apstrādāt!

Bakteriālo infekciju izraisītas ādas problēmas

Bīstamas ādas problēmas var izraisīt bakteriālās infekcijas. Sarkani laukumi, izsitumi, pūslīši, kas aizņem lielu bērna ādas laukumu var būt pat streptokokka vai stafilokokka infekcijas pazīme.

Šādas infekcijas mazuļiem ir ļoti bīstamas, tāpēc noteikti savlaicīgi jāvēršas pēc konsultācijas pie pediatra!