Vai tā var būt, ka jaunajai māmiņai NAV piena?

Vai tā var būt, ka jaunajai māmiņai NAV piena?

10. Sep 2013, 11:22 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ēdināšana ar krūti ir viens no svarīgākajiem faktoriem, kas veicina mazuļa normālu attīstību un augšanu: māmiņas piens ir ideāli sabalansēts un satur visas mazulim nepieciešamās barības vielas, fermentus, vitamīnus un minerālvielas. Tieši tāpēc tas labvēlīgi ietekmē arī mazuļa imunitātes veidošanos, iekšējo orgānu darbību, skeleta attīstību un zobu veidošanos. Neviens mākslīgā piena maisījums nevar aizvietot māmiņas pienu.

Saskaņā ar Pasaules veselības organizāciju (PVO), īpaši svarīgi ir mazuli barot vismaz pirmo dzīves pusgadu tikai un vienīgi ar mammas pienu, jo šajā laikā tiek ielikti bērniņa veselības pamati visai atlikušajai dzīvei.

Vai tā var būt, ka jaunajai māmiņai NAV piena?

Visbiežāk, māmiņai "nav piena", nepareizas krūts ēdināšanas organizācijas rezultātā.

Sagatavošanās laktācijai sākas jau grūtniecības laikā: aug un attīstas piena dziedzeri, un jau trešajā grūtniecības trimestrī krūtīs sāk izstrādāties neliels pirmpiena daudzums. Piena izdalīšanos sākumā bloķē hormoni, ko izstrādā placenta. Attiecīgi, dzemdību procesā, pēc placentas atdalīšanās, organisms sāk saprast, ka laiks laist vaļā pirmpienu. Hormons prolaktīns stimulē krūtis, liekot tām izstrādāt pienu, un otrs hormons - oksitocīns atbild par piena izdalīšanos no krūtīm.

Tālāk, pēc dzemdībām, kad mazulis ir kopā ar māmiņu, māmiņa viņu ņem rokās, noglāsta viņu, sajūt viņa smaržu, dzird viņa raudāšanu, liek viņu pie krūts, mazulis pie krūts nomierinās, paēd, iemieg.. Viss notiekošais māmiņai saka priekšā, ka viņas pieniņš mazulim ir nepieciešams. Pirmajās mazuļa dzīves dienās viņš iegūst pirmpienu, un parasti 2.-5.dienā pēc dzemdībām parādās piens.

Palēnināta piena veidošanās, kad piena pieplūdums jūtams tikai 6.-10.dienā iespējama pēc sarežģītām dzemdībām vai sarežģījumiem pēcdzemdību periodā. Citi iemesli ir retas ēdienreizes ( ik pēc 3-4 stundām), neliels laiks pie krūts, tāpat to var veicināt arī fakts, ka mazulim pirmajās dienās tiek dots piebarojums - mākslīgā piena maisījums. Tā rezultātā nenotiek kvalitatīva mazuļa barošana, un tas var traucēt normālai piena ražošanai krūtīs.

Sertificēta krūts ēdināšanas

konsultante

Diāna Makedonska

saulux10 saulux10 10. Sep 2013, 23:42

Hmmm...Es esmu laikam arī viens no izņēmumiem,kurai pieniņš nevairojas,kā tam vajadzētu būt,bet gan samazinās!Esmu izmēģinājusies viskautko:Atslaukt,dzert tējas(ķimeņu un fenheļu),ēdu un dzeru daudz šķidruma,bet nekā.piena kā nav tā nav,no abām krūtīm kādi 50 ml tik sanāk.Tagad esam uzsākuši piebarojumu ar ārsta ziņu,bet kapēc piena nav-pat ārsts brīnās!

Elizel Elizel 10. Sep 2013, 12:42

Arī es neesmu piedzīvojusi sajūtu, kad krūtis ir pilnas ar pienu. 2 pirmās nedēļas mazajai pietika ar to, ko varu dot, bet tad sāka kristies svarā. Nekas nelīdzēja, kaut izmēģināju daudz no speciālistu ietektā piena pavairošanai - atslaucot diennaktī bija max 20 ml, tad jau 15 ml . Mazajai bija 3 mēneši, kad ar pediatra piekrišanu pārtraucu dot savu pienu, jo no tā krikuma uz maisījuma fona tāpat nav nekādas jēgas. Un ne jau tāpēc viņa izaugs sliktāka vai neveselāka par citiem. 😉
Protams, ka, esot stāvoklī, biju domājusi, ka nu tik barošu un man viss izdosies. Dzīvē ne vienmēr sanāk tā, kā plānots iepriekš! 😀