Projekts "Jaundzimušā 12 nedēļas": sestajā nedēļā baudam pirmo smaidu un veicam gaisa peldes

Projekts "Jaundzimušā 12 nedēļas": sestajā nedēļā baudam pirmo smaidu un veicam gaisa peldes

03. Jan 2014, 11:10 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Tas, kā bērniņš nāk pasaulē un kas ar mazulīti notiek viņa dzīves pirmajos trīs mēnešos, ir ļoti aizraujoši, tāpēc Māmiņu Klubā ir iespēja sekot līdzi sirsnīgai un izzinošai stāstu sērijai par bērniņa pirmajām 12 nedēļām.

Konsultē Māmiņu Kluba speciāliste Sandra Lase.

Jau sešas nedēļas esam kopā ar mazulīti Katrīnu, kura mums palīdz uzzināt daudz vērtīga par bēbīšu dzīvi. Šoreiz stāstīsim par to, kas ntoiek ar bērniņu viņa dzīves sestajā nedēļā.

Kas notiek mazulīša sestajā dzīves nedēļā? 

Māmiņas puncī mazulim bijusi īsta paradīze, viņš bijis ar visu apmierināts, laimīgs, izjūtot nepārtrauktu mammas klātbūtni, jūtoties kā viens vesels ar mammu. Un arī pirmie neapzinātie mazuļa smaidi liecina par bēbīša labsajūtu. 

Tomēr teju kā likums būs tas, ka sešu nedēļu vecumā mazulis uzsmaidīs visburvīgāko, valdzinošāko un starojošāko smaidu, kas ir lielisks veids kā sazināties ar savu ģimeni šajā vecumā. Taču bērniņš ir gatavs savu smaidu dāvāt arī citiem labvēlīgi noskaņotiem cilvēkiem, tomēr visvairāk mazulītis smaida savai māmiņai un tētim, turklāt šis smaids atšķiras no visiem pārējiem mēģinājumiem pasmaidīt. Tāpat mēs varam pamanīt īpašo mazulīša skatienu, ar kādu viņš veras mūsos – tas ir silts, maiguma un mīlestības pilns. 

Visbiežāk līdz ar smaidīšanu, mazulītis arvien vairāk sāk kustināt savas rociņas un kājiņas, arī tas ir sava veida reflekss. Bērnu speciālisti šo izpausmi skaidro kā mazulīša prasmi atšķirt dzīvas radības no priekšmetiem, turklāt bērniņš dzīvām būtnēm dod priekšroku, tas nozīmē, ka mazulītis veselīgi attīstās. Ir izpētīts, ka mūsu komunicēšana ar mazuli palīdz viņā attīstīties šīm izpausmēt, savukārt bēbīša psihiskā attīstība tiek bremzēta, ja mēs bērniņam nepievēršam īpašu uzmanību. 

Taču, ko darīt, ja mēs esam mīlošākās māmiņas pasaulē, runājamies un esam kopā ar savu mazulīti no visas sirds, taču bēbītis pat nedomā par to, ka varētu pasmaidīt, kamēr viņa vienaudži savām māmiņām dāvā platus smaidus? Izrādās uztraukumam nav pamata, jo katrs bērniņš ir ar savām unikālām rakstura iezīmēm, kas ļauj mazuļiem smaidīt tad, kad paši to vēlas – kāds to dara jau ceturtajā dzīves nedēļā, kāds sestajā, vēl kāds astotajā, jo bēbīšiem taču ir tik daudz darāmā, tik daudz lietu, kas jāapgūst un noteikti pienāks brīdis arī pirmajam smaidam.

Sagaidām pirmo apzināto smaidu! 

Taču, kamēr vēl bērniņš tikai apgūst smaidīt prasmes, mēs varam viņam palīdzēt – mēs varam mazo paņemt klēpī, noglāstīt, mīļi sarunāties ar viņu un vairāk smaidīt pašas, lai bēbītim būtu vēlme atsaukties mūsu emocijām, atkārtot mūsu sejas izteiksmi un līdzināties mums. 

Lai bērniņš varētu sagādāt mums prieku uzsmaidot, viņa mazajā sejiņā vienlaikus ir jādarbojas 17 sejas muskuļiem, tiklīdz mazulim izdosies to paveikt, mūsu bēbītis pārvērtīsies par īstu saulstariņu, kurš nemitīgi smaidīs. 

Jau sešas nedēļas mēs esam kopā ar savu mazulīti un šajā laikā visbiežāk esam apguvušas ikdienā veicamās lietas – autiņbiksīšu mainīšanu, arī mazulīša zīdīšana kļūst saprotamāka un mēs arvien vairāk izjūtam un pieņemam sava bērniņa vajadzības.

Ļauj izbaudīt gaisa peldes!

Viena no ļoti nozīmīgām mazuļa vajadzībām ir gaisa peldes. Šī ir ne tikai iespēja bēbītim norūdīties un veicināt savas imūnsistēmas attīstību, tā ir iespēja izvairīties no izsitumiem un iekaisušas ādiņas autiņbiksīšu zonā. 

Gaisa peldes vēlams veikt katru dienu, ļoti labi, ja pirms tam esam izvēdinājušas telpas, lai mājās ienāktu svaigs gaiss, taču to nedarām tad, kad istabā ir mazulītis, jo caurvējš bēbītim nav vēlams, taču ja telpu vēdināšanas laikā mazulis ir māmiņai klēpī un aukstums netiek klāt, tad no vēdināmās telpas nav jāslēpjas. Kad telpa pēc vēdināšanas atkal ir sasilusi, droši varam izģērbt savu mazulīti. To varam darīt reizēs, kad mainām mazulītim autiņbiksītes – neilgu laika brīdi ļaujam bēbītim būt pavisam plikiņam. Bērnu ārsti zina teikt, ka mazulītis ķermeņa temperatūru spēj saglabāt uz paaugstinātā muskuļu tonusa rēķina, taču jāatceras, ka pirmajās dzīves nedēļās mazulis ātri spēj atdzist. Vēlamā gaisa temperatūra telpā ir no 21 līdz 24 grādiem, ja dzīvoklī ir krietni siltāks, tad telpas ir jāvēdina biežāk, ja tomēr mājās ir daudz vēsāks, tad nāksies telpu mākslīgi sasildīt. Apkures sezonas laikā noteikti jāseko līdzi tam, lai gaiss mājās nebūtu pārāk sauss, gaisa mitrināšanai varam izmantot tam speciāli paredzētas ierīces vai arī uzklāt mitru dvieli uz radioatora vai novietot trauku ar ūdeni līdzās radiatoriem.

Gaisa peldes laikā ir jāvēro savs bērniņš – ja mazulītis saliec kājiņas un velk tās pie puncīša, iespējams telpā nav pietiekami silts, tas nozīmē, ka gaisa peldes labāk būtu pārtraukt, bērniņu sapģērbjot. Taču, ja mazulītim gan deguntiņš, gan rociņas ir siltas, droši drīkstam procedūru turpināt, pakāpeniski pagarinot to ilgumu.

Lielākoties mazuļiem patīk gaisa peldes, tas, kas nogurdina, ir vienkārši gulēšana nekā nedarot. Tāpēc varam bērniņu nodarbināt, saskaitot mazulīša pirkstiņus tā, lai bēbītis to dzird, varam mazulīti viegli glāstīt, runāties ar viņu, paijāt bēbīša puncīti. Tas, cik garas būs gaisa peldes, ir atkarīgs no mazulīša noskaņojuma, ja bēbītis ir priecīgs un apmierināts ar dzīvi, tad varam to darīt 5 līdz 7 minūtes vairākas reizes dienā.

Gaisa pelžu laikā mazulīša organismā caur viņa ādiņu, nonāk skābeklis, tas liek visiem bēbīša orgāniem strādāt, nodrošinot labu bērniņa pašsajūtu. Ja laikā, kad mazais bauda gaisa peldes, viņš izrāda interesi par maltīti, droši mazuli saģērbjam un liekam viņu pie krūts. 

Arī šajā mazulīša vecumā mums jālūko, kādas autiņbiksītes izvēlamies, lai neiekaistu bēbīša ādiņa autiņbiksīšu zonā, jo bērniņa ādiņa joprojām ir ļoti maiga un viegli kairināma. Tāpēc, jo labāk autiņbiksītes uzsūc mitrumu, jo maigākas un mīkstākas tās ir, jo labāk mazajam dupsītim. 

Tāpat cenšamies mazuli pārāk netuntulēt, lai mazulītis nepārkarstu. Tomēr jāatceras, ka arī gluži bez apģērba bēbītis nejutīsies labi. Kokvilnas bodī ar garām piedurknēm, kokvilnas biksītes un zeķītes būs pilnīgi pietiekami, ja gaisa temperatūra telpā ir mēreni silta.

Jau sešas nedēļas esma viens ar otru pazīstami, mēs kopā jau daudz esam apguvuši, tomēr mums priekšā vēl ir tāls un patīkams ceļš ejams. Baudīsim laiku, kuru pavadām ar savu bērniņu, baudīsim mazulīša smaidu un skatienus un nepārstāsim mazulītim stāstīt, cik ļoti viņu mīlam. Tu esi mans dārgumiņš, mans lolojums, tu māmiņai dāvā vispatiesākos laimes brīžus.

Māmiņu Klubs

IZVEIDO SAVA JAUNDZIMUŠĀ KOLĀŽU ŠEIT->>>

20131115112130-36574.jpg

Eksperts

Sandra Lase

Zīdīšanas konsultants IBCLC, Latvijas Zīdīšanas veicināšanas konsultantu asociācijas dibinātāja
Sandra Lase Vecāku skolā