Pusmetrs prieka, jeb Māmiņu kluba mazulīšu vidējais garums piedzimstot.

Pusmetrs prieka, jeb Māmiņu kluba mazulīšu vidējais garums piedzimstot.

05. Feb 2018, 15:22 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vairāk kā divi tūkstoši  Māmiņu kluba mammas atklāja, ka piedzimstot mazulīšu garums ir ap 50 cm. Protams, ir arī izņēmumi - mammas, kuras dzemdībās ir sagaidījušas mazulīšus, kuru augums ir krietni vien pārsniedzis 60 centimetru atzīmi un mammas, kuras atzīst, ka mazulis, pilnībā iznēsāts un dzimis laikā, ir piedzimis vien 40cm garš. Vai ir vispār pareizs un nepareizs dzimšanas garums mazulim? 

 Speciālisti atklāj, ka mazuļa garums piedzimstot, lielākoties esot robežās no 45 līdz 55 centimetriem un tas esot pilnīgi normāli, ja šie rādītāji arī dažu centimetru robežās atsķiras. 

Mazulīša svars un garums ir viens no pirmajiem rādītājiem, kas tiek pierakstīti mazulim piedzimstot. Noteikti, katrā mājā var atrast kādu durvju stenderi vai īpašu auguma mērītāju, kur kādreiz ir atzīmēta bērna augšana dažādos laika posmos. Tās noteikti ir jaukas atmiņas. Bet ne tikai. Mazuļa dzimšanas svars un garums arī pasaka ļoti daudz, gan par jaunās māmiņas grūtniecības norisi un paradumiem, gan var sevī atspoguļot ģimenes svara vai auguma tendences.

Piekritīsiet, ka jautājums par svaru un garumu parasti ir arī pirmais jautājums, ko jaunajiem vecākiem uzdod paziņas un draugi, pie iespējas tiekoties vai apraugot mazulīti. “Nu, cik tad smags bija Jūsu bērniņš, vai cik centimetrus garš?” Un tad mēs saņemam mīlīgus komentārus “Vai kāds mazulītis”, ja bērniņš piedzimis maziņš vai gluži pretēji – “Kā tad Tev vispār gāja dzemdībās, cik plīsumi un vai vispār varēji pati tikt galā”, ja bērniņš ir piedzimis lielāks.

Bet kā tad ir patiesībā? Vai ir  pareizā atbilde uz jautājumu par to cik garam vai smagam ir jābūt mazulītim un kas to ietekmē?

Jaundzimušā garums nav atkarīgs tikai no iedzimtības vien, bet arī no tā, kādas barības vielas uzņēmusi māmiņa grūtniecības laikā, un no tā, kāds ir placentas asinsrites stāvoklis, kā arī no tā, kāda dzimuma bērniņš piedzimis. Jaundzimušā garums svārstās vidēji no 45 līdz 55cm.

Savukārt, ja runājam par mazulīša svaru piedzimstot, tad vidējais jaundzimušā svars ir 2600-4500g. Pēdējā desmitgadē, kad novērojama bioloģiskās attīstības izraušanās ātruma ziņā, mazuļi dzimst smagāki. Nu jau vairs nav retums arī mazuļi, kas dzimšanas brīdī sver ap 5kg. 

Galvenais ir saprast un pieņemt to, ka neviens nav vienāds. Katrs mazulis ir īpašs un unikāls, bet ja nu tomēr gribas zināt - kā tad vajadzētu būt - te būs  Vidējo rādītāju tabula, kas attiecas uz bērnu svara un garuma pieaugumu no bērna dzimšanas līdz 2 gadu vecumam. 

Ja nu ir mammas, kuras satraucas par to, ka bērniņš piedzimstot ir pārak mazs, tad svarīgi atcerēties, ka bērniņš visstraujāk aug tieši dzīves pirmajos mēnešos. 

  •  Pirmajos 3 dzīves mēnešos, izstiepjoties vidēji par 3cm mēnesī.
  • No trīs mēnešu vecuma līdz 6 mēnešu vecumam mazulis ar augt 1-2,5cm mēnesī. Ap 6-9 dzīves mēnesi mazulis sāk augt lēnāk, katru mēnesi paaugoties vien par 1.5-2cm mēnesī. Un no 10.-12.dzīves mēneša mazulis aug par 0,5-1cm mēnesī.

Pirmā dzīves gada laikā mazulis vidēji izaug par 25 cm, tas nozīmē, ka uz gadiņu vidējais mazuļa garums ir aptuveni 75cm.

Lai gan, lielakoties, Māmiņu kluba un egle.design konkursā māmiņu norādītie bērniņu piedzimšanas dati atbilst arī speciālistu norādītajiem, vidējiem rādītājiem,  mēs zinām - vienalga - 5 cm vairāk, vai varbūt kilograms mazāk - visi mūsu mazulīši piedzimstot mums uzdāvina bezgala daudz prieka, neatkarīgi no svaru rādītāja, vai centimetru daudzuma uz lineāla!