12 noderīgi padomi, kā vannot mazulīti

17. Jan 2014, 08:07 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Māmiņu Kluba stāstu sērijā pirmās 12 dzīves nedēļas joprojām sekojam līdzi mazulīša attīstībai un sajūtām un to darīsim līdz pat bērniņa 3 mēnešu vecumam. Jau astoto nedēļu mūsu uzmanība ir pievērsta mazulītei Katrīnai, kura šajās astoņās nedēļās ir krietni paaugusies, šoreiz uzzināism, ko piedzīvo bērniņi divu mēnešu vecumā.

Konsultē Elita Svareniece, Neonatoloģijas māsu apvienības prezidente, sertificēta bērnu māsa.

Kas notiek ar jaundzimušo astoņu nedēļu vecumā? 

Bērniņš divu nedēļu vecumā arvien vairāk sāk pielāgoties notikumiem apkārtējā pasaulē, turklāt viņš skaidri pauž nostāju par to, ka viņš ir pilntiesīgs ģimenes loceklis. Šajā laikā mazulītis arvien vairāk laika pavada nomodā, pētot to, kas notiek apkārt. Šajā laikā bērniņš var uzstājīgāk sākt izrādīt to, kas viņam patīk un kas īsti neiet pie sirds. Arī kustības kļūst koncentrētākas, atklājot to, ka ar laiku tās kļūs pat ļoti mērķtiecīgas. Mazuļa rociņas un kājiņas lielākoties ir saliektas, taču reizi pa reizei mazulis mēģina izstiepjoties, tās iztaisnot. Plaukstiņas vairs nav tik stingri savilktas dūrītēs. 

ir bērniņi, kuri šajā vecumā jau spēj pacelt savu mazo galviņu un to noturēt 45 grādu leņķī, taču pārdzīvojumiem par to, ka tas vēl īsti nenotiek, nav vietas, jo katra bērniņa attīstība ir atšķirīgs stāsts. Tomēr mēs varam savam bērniņam palīdzēt, ļaujot viņam vingrināties galviņas turēšanās mākslā, mēs bērniņam vairākas reizes dienā dodam iespēju dzīvoties uz puncīša.

Tāpat sāk nostabilizēties mazulīša dienas ritms, mēs arvien biežāk varam paredzēt to, kad bērniņš vēlēsies ieturēt maltīti un kad mazulis labprāt baudīs miedziņu.

TOP padomi mazuļa vannošanai

Izvēlies labāko laiku mazuļa vannošanai

Astoņu nedēļu veciem mazuļiem ļoti patīk vannoties. Iešana vannā var kļūt par patīkamu rituālu, kas ļauj sagatavoties nakts miedziņam, taču ne vienmēr vannošanās rituālam ir jābūt vakarā. Viss ir atkarīgs no mūsu mazulīša sajūtām, jo reizēm bērniņiem vakara peldes var likt kļūt aktīviem, šādos gadījumos varam mēģināt rast iespēju baudīt ūdens priekus vairāk no rītiem.

Elita Svareniece nosauc ieteicamo vannošanas kārtību: "Pirmajos mēnešos rekomendē vannoties katru otro vakaru. To vajadzētu ievērot, jo mazuļa āda vēl ir ar mammas mikrofloru un ja mazulis tiek mazgāts katru vakaru, šī aizsardzība tiek nomazgāta. Tā kā pirmajos mēnešos mazulītis nav noregulēta termoregulācija, mazulis var strauji atdzist."

Vannojies kopā ar mazulīti 

Lai mēs mazulīti varētu vannot, tam noteikti ir nepieciešama vanna - to vai bēbītis tiek tiek plunčāties mazajā vai lielajā vannā, mēs varam brīvi izlemt paši, vērojot sava mazulīša reakciju. Tad, kad mazulītis ir paaudzies, aptuveni no diviem mēnešiem, vari vannoties kopā ar mazulīti, tādējādi pagarinot vannošanās laiku līdz desmit, divdesmit vai trīsdesmit minūtēm.

Izmēri ūdens temperatūru

Pirms došanās vannā ir vairākas lietas, par kurām vērts padomāt pirms šī rituāla. Iespējams būs nepieciešams termometrs ūdens temperatūras izmērīšanai, lai gan mums atkal jāvēro savs mazulis, jo kādam var patikt siltāks, kādam vēsāks ūdens.

Ja mēs kaut reizi būsim izvēlējušies sava mazuļa sajūtām neatbilstošu ūdens temperatūru var gadīties, ka pāris turpmākās reizes bērniņš pretosies šim rituālam, raudot un niķojoties.

Piepildot vannu ar ūdeni, tā temperatūra var būt pat nedaudz augstāka par 37 grādiem, jo līdz brīdim, kad mazulis nokļūs vanniņā. ūdens jau būs nedaudz atdzisis. Tāpat vanniņas apakšā ieklājam vairākas reizes salocītu autiņu, lai mazulītis justos stabili un ērti.

Izvēlies mīkstu dvieli 

Dvielītim, kuru izmantosim mazuļa nosusināšanai jābūt mīkstam un patīkamam, kas viegli uzsūc mitrumu. varam izmantot arī dvielīšus, kuriem ir īpaša kapucīte, lai bērniņu pēc vannas būtu vieglāk ievīstīt.

Pirmajos mēnešos izvēlies tīru ūdeni 

Kas attiecas uz mazgāšanas līdzekļiem, varam tos izmantot un varam arī neizmantot. Ja tomēr izmantojam, izvēlamies tādu, kas ir draudzīgs mazuļa ādiņai. Noteikti nelietojam ziepes, kuras tiek dēvētas par antibakteriālām, jo tās var kaitēt mazuļa dabiskajai ādas mikroflorai.

"No diviem mēnešiem varam pievienot kādu kosmētikas līdzekli, piemēram, putas, bet pirmajos mēnešos vajadzētu tīru ūdentiņu," iesaka bērnu māsa Elita Svareniece.

Reizēm ūdenim, kurā vannosim mazuli, varam pievienot kumelīšu vai sunīšu tējas novārījumu, lai gan to nevajadzētu darīt pārāk bieži, jo tas var sausināt mazuļa ādiņu. Tāpat reizēm varam izmantot dažādu citu zāļu tēju novārījumus, tomēr vislabāk par to ir konsultēties ar speciālistu.

Mazuļa matus mazgā pēdējos 

Mazuļa matu mazgāšanai lūkojam pēc šampūna, kas paredzēts bērniem, lai gadījumā, ja šampūns iekļūst actiņās, tās neasarotu. Iespējams, mums būs jāizmēģina vairāku ražotāju piedāvātie mazgāšanas līdzekļi, kamēr sapratīsim, kurš ir īstais.

"Matiņus mazgājam vannā vienmēr pēdējos, jo caur galvu zaudē siltumu," atzīst bērnu māsa.

Piena krevelītei uz galvas izvēlies eļļu

Ja mazulītim ir piena krevelīte galvas ādiņā, varam mēģināt no tās atbrīvoties, izmantojot eļļu. Vienu stundu pirms vannošanās samitrini krevelīti ar eļļu, pēc tam vannošanās laikā izķemmē matus ar speciālu bērnu suku. "Protams, jārēķinās, ka pirmajā reizē reti nonāk viss nost, bet arī šis process ir ļoti individuāli- vienam atjaunojas krevelīte pēc 2 nedēļām, citam- pēc 2 mēnešiem," mierina Elita Svareniece.

Vanno mazulīti pēc hendlinga principiem  

Tāpat ļoti svarīgi ir tas, kā mēs mazulīti ieliekam vannā. Savu kreiso roku paliekam bērniņam zem padusītes un ar plaukstu pieturam bērniņu aiz zoda un ar savu plecu balstam mazulīti, ar labo roku pieturam mazulīti zem dupsīša. mazulītis ar kājiņām var brīvi plunčāties, taču mazo galviņu un ķermenīti gan pieturam. kad bēbītis ir nokļuvis ūdenī, dodam viņam laiku aprast ar šīm sajūtām.

Matiņus mazgājam ar maigām apļveida kustībām, tāpat prūpējamies arī par mazajām padusītēm, kakliņu, rokām, kājiņām, visu bēbīša ķermenīti. Bērniņa intīmās vietiņas mazgājam pēdējās.

Nepārspīlē ar vannošanās laiku 

Tas, cik ilgu laiku mazulis pavadīs vannā, atkarīgs no viņa vecuma. Pirmajos mēnešos pilnīgi pietiek ar piecām līdz septiņām minūtēm.

Kārtīgi noslauki mazulīti 

Bērniņu pēc izcelšanas no vannas ietinam dvielītī. Pēc tam mēs nosusinām bērniņa ādiņu, taču ne tā kā to esam pieraduši darīt ar sevi - mēs neberžam un nerīvējam mazulīša ādiņu. Īpaši parūpējamies par mazulīša krociņām, lai tās būtu sausas, lai nerastos iekaisums.

Ja bērniņa ādai nekas nekaiš, tad nekādu bērniem paredzētu kosmētiku varam neizmantot.

Laiks bēbīti saģērbt, tomēr visai bieži mazuļi pēc vannošanās mēdz raudāt, šādos gadījumos ar ģērbšanos nesteidzamies, bērniņu ietītu dvielī varam pielikt pie krūts.

Izvēlies maigākās autiņbiksītes 

Tāpat ir nozīme tam, kādas autiņbiksītes izmantojam, tāpēc vēlams dot priekšroku tādām autiņbiksītēm, kuru ražošanā izmantoti dabiski materiāli. Autiņbiksīšu galvenais uzdevums ir uzsūkt mitrumu un parūpēties par to, lai nerastos noplūdes. Tāpat lūkojam, lai autiņbiksīšu aizdares austņas būtu piestiprināmas jebkurā autiņbiksīšu vietā, lai mēs varētu regulēt to ciešumu. Turklāt mūsdienās autiņbiksīšu ražotāji ir parūpējušies par to, lai mēs viegli varētu pamanīt brīdi, kad tās ir jāmaina, tam paredzēts īpāss mitruma indikators. Ja laikā nebūsim nomainījuši mazulim autiņbiksītes, pastāv liela iespēja, ka mazulīša ādiņa var iekaist.

Apģērb mazulīti pidžamiņā

Mūsu vannošanās rituālu noslēdzam ar pidžamiņas uzvilkšanu, pirms tam varam to sasildīt, paturot uz radiatoriem. Pēc tam dodamies gultiņas virzienā, jo lielākoties bēbīši jūtas patīkami noguruši un gatavi doties pie miera.

Māmiņu Klubs

Mūsu visu laiku vislabākā maigā aizsardzība!

20140103101715-69639.jpg

Meklē labākajos Latvijas veikalos! Neaizmirsti Huggies® jaundzimušo autiņbiksītes ielikt savā dzemdību somā, lai pirmā satikšanās lielajā pasaulē būtu maiga, mīksta un sausa!

20131104200519-71679.jpg