Jo māmiņa mierīgāka gaidību laikā, jo mazāka varbūtība, ka bērnam būs kolikas

16. Apr 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Noteikti arī tu, esot vēl tikai gaidībās, esi noklausījusies neskaitāmus biedējošus stāstus par koliku periodu. Kā atklāj daktere Jolanta Ozola, izrādās, kolikas skar tikai aptuveni 25-50% no visiem bērniņiem, un liela nozīme tam, vai bērnu piemeklēs kolikas, ir pašam grūtniecības laikam.

“Ja bērniņš ir gaidīts ar mieru un mammas gūtniecības laikā bijusi mierīga, kolikas mazulim var arī nebūt,” skaidro ārste Jolanta Ozola, piebilstot, ka statistikas dati rāda, ka kolikas skar aptuveni 25-50% no visiem jaundzimušajiem. Pēc viņas teiktā, par kolikām sauc gadījumus, kad pilnīgi vesels bērniņš dienā raud vairāk par 3 stundām un tas atkārtojas vairāk nekā 3 reizes nedēļā laika periodu, kas ir garāks par 3 nedēļām.

 “Koliku gadījumā bērniņš raud, pievilcis kājiņas pie vēdera, savilcis dūrītes un viņa sejiņa ir sarkana. Parasti šis posms sākas, kad bērns ir sasniedzis 2-6 nedēļu vecumu un ilgst līdz pat 3-6 mēnešiem,” saka ārste. Šajos gadījumos māmiņu lielākais uztraukums ir par to, ka mazulis vēl ir ļoti mazs un pats nespēj izskaidrot notiekošo, tāpēc vecāki jūtas apjukuši un ir stresā, taču šis stress tālāk tiek nodots bērniņām, tādējādi izveidojot sava veida apburto loku.

Koliku rašanos var ietekmēt dažādi iemesli, tostarp jau pieminētais stress, tāpat arī jaundzimušā vēl nenobriedušā zarnu mikroflora un arī barošanas tehnika, ja mazulis ēd aizgūtnēm, tā sarijoties gaisu. Novērots, ka liela nozīme ir arī apkārtējai videi, jo pēcpusdienās, kad mājās pārrodas visi ģimenes locekļi, bērns kļūst trauksmaināks, jo apkārt sāk valdīt jaunas skaņas un balsis.

Daktere Jolanta Ozola uzsver, ka koliku gadījumā bērns ir vesels un viņam nav veselības problēmu, taču mammām dažkārt ir tendence citas veselības problēmas norakstīt uz koliku rēķina: “Kolikas ir veselam bērnam, bet, ja bērns ilgstoši raud, viņš ir jāizmeklē. Ja bērnam ir temperatūra, kas sasniedz 38 grādus, vemšana, caureja vai mazulis kļūst apātisks, tas ir brīdinājuma signāls citām veselības problēmām. Šī iemesla dēļ nepieciešams konsultēties ar pediatru vai savu ģimenes ārstu, lai izprastu bērna raudāšanas iemeslus.”

Kas var palīdzēt bērniņam koliku gadījumā?

  • Māmiņas miers gan grūtniecības laikā, gan pēc bērniņa piedzimšanas.
  • Atraudziņas sagaidīšana pēc ēšanas.
  • Mazuļa puncīša glāstīšana ar plaukstu pulksteņrādītāja virzienā.
  • Mazuļa kājiņu piespiešana puncītim, lai vieglāk izvadītu gāzītes.
  • Kontakts ar māmiņu – gan aijāšana rokās, gan arī “āda-āda” kontakts.
  • Fenheļa tēja.
  • Krustziežu, cukuru saturošu produktu izslēgšana no mammas uztura.
  • Probiotiķu lietošana.

Ārste uzsver, ka koliku gadījumā mazuļa puncīti nedrīkst sildīt ar griķu vai citiem sakarsētiem spilventiņiem, jo gadījumā, ja bērnam organismā ir iekaisīgs process, sildīšana var nodarīt vēl lielāku kaitējumu.

Palīgs – probiotiķi

Daktere J. Ozola stāsta, ka viens no palīgiem, kā mazināt kolikas, ir probiotiķu lietošana, jo tie palīdz vēl nenobriedušajai mazuļa zarnu mikroflorai. “BioGaia Protectis satur Lactobacillus reuteri Protectis labās baktērijas, kuru pozitīvā iedarbība ir zinātniski pierādīta. Pētījumi parādījuši, ka pusei no visiem bērniem, kuri divas nedēļas saņēmuši šo baktēriju, raudāšanas ilgums samazinājies uz pusi,” saka ārste. Viņa teic, ka BioGaia Protectis var lietot jau no piedzimšanas un tās var lietot arī citi ģimenes locekļi, piemēram, pēc antibiotiku lietošanas u.c gadījumos.

Daktere norāda, ka priekšlaikus un arī ar ķeizargrieziena palīdzību dzimušiem bērniņiem BioGaia Protectis var lietot arī profilaktiski.

“BioGaia Protectis pilieni uzlabo pārtikas kustību pa zarnu traktu un zarnu trakta darbību, mazinot arī ēdiena atgrūšanu un labvēlīgi iedarbojoties arī situācijās, kad bērnam ir kūtra vēdera izeja,” skaidro ārste.

NOSKATIES INTERVIJU AR DAKTERI J. OZOLU ŠEIT