Kādu vārdu dosim mazulim?

03. Apr 2018, 12:30 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Tik daudz dažādu satraukumu, gatavojoties bērniņa ienākšanai ģimenē. Viens no svarīgākajiem lēmumiem, kas vecākiem ir jāpieņem – vārda došana mazulītim. Kā zināt, ka izvēlētais vārds būs īstais? Kādi šobrīd ir populārākie vārdi un vārdu došanas tendences? Uz šiem jautājumiem mums var atbildēt vēdiskā astroloģe Inese Dāvidsone un Rīgas pilsētas Ziemeļu dzimtsarakstu nodaļas vadītāja Inese Bumbiere Kaže.

Vārda nozīme cilvēka dzīvē ir ļoti būtiska, jo vārds sevī ietver noteiktas skaņas un katrai ir vibrācija - var būt labvēlīga cilvēkam un vairot viņa spēku vai gluži otrādi, tā var šķist ausij netīkama, tā var mazināt cilvēka spēku, tāpēc tam ir liela nozīme. Kā jaundzimušam bērnam izvēlēties - jau sendienās bijis interesants process. Izrietoši no bērna dzimšanas dienas, mēneša, gada, laika un vietas, ir meklēta atbilde caur dažādām metodēm, arī vēdiskajā kultūrā ir iespēja caur mēness nakšatrām atrast skaņas un iesākuma zilbi, un bērna vārdu var modelēt no šīs zilbes.

Ja kādreiz bērniņam vārdu deva tad, kad viņš jau bija nācis pasaulē, tad tagad, jau grūtniecības laikā vecāki šo lēmumu pieņem, balstoties uz savām sajūtām. Inese Dāvidsone atzīst, ka grūtniecības laikā mēs nevaram izvēlēties precīzu zilbi, ar kuru sākt bērna vārdu, jo nezinām, kurā datumā un mēnesī, dienā piedzims.

Ikdienā cilvēkam dzīve var šķist tīkamāka un komunikācija ar cilvēkiem var likties patīkamāka, kad tiek uzrunāts vārdā. 

“Cilvēki saka - man nepatīk vārds, izaugšu, mainīšu” tā ir liela māksla izvēlēties zilbi priekš vārda būvēšanas, ne vienmēr skaņas saskan ar vārdu, kādu būtu ievēlējušies, atklāj Inese Dāvidsone. Bērns piedzimst un ierauga, ka neskan kopā, bērns atnāk ar savu vēstījumu un dod ziņu, tev kā mātei. Inese Dāvidsone iesaka paļauties uz savu intuīciju.

Inese Bumbiere Kaže - Rīgas pilsētas Ziemeļu dzimtsarakstu nodaļas vadītāja atklāj, ka ir patīkami tas, ka vecāki bērniem izvēlas tādus senatnīgus, nopietnus latviešu vārdus, piemēram, Jumis, Dairis, Tens, Kurts, Krišs, Didzis, Ansis, Indriķis, Jēkabs, Gusts, viens Zemguss mums ir, tas laikam pateicoties tam, ka ģimene mīl hokeju.

Meitenēm tādi fundamentālāki vārdi tiek doti - Alma, Dārta, Austra. Tāpat popularitāti iegūst arī tādi nepierastāki vārdi kā Leja, Mija, Mia, Freija, Divna, Leandra.

Vārdi puišiem tiek izvēlēti arī nelatviskas izcelsmes - Eidans, Tors, Raido, Farles, Mateo.

Inese Bumbiere norāda, ka ja cilvēkam ar savu vārdu sadzīvot ir grūti, to ir iespēja mainīt esot pilngadīgam vai vecāki kopā ar nepilngadīgiem bērniem līdz 15 gadiem. Vārda maiņa notiek sev tuvākajā dzimtsarakstu iestādē, jāsniedz pamatojums, jo bez paskaidrojuma mainīt vārdu nevarēs. Iemesli var būt dažādi – vārds traucē komunikācijā ar radiem, tiek saukts savādākā vārdā, nespēj savu vārdu pieņemt, tas sagādā problēmas ikdienā.

Zēnu vārdu topa 1. vietā 100 gadu laikā bijuši 3 vārdi: Jānis, Daniels un Roberts. Visilgstošākā ir Jāņa popularitāte, no 1918. līdz pat 2000. gadam ieņemot pirmo vietu. Ap 2005. gadu līderpozīcijā izvirzījās Daniels, bet pēdējā desmitgadē dzimušajiem zēniem vispopulārākais vārds ir Roberts. Vārds Roberts bijis populārs jau Latvijas pirmās republikas laikā, it sevišķi Vidzemē, vēlāk vārds popularitāti nedaudz zaudējis, tomēr nekad nav izkritis no 100 populārāko zēnu vārdu saraksta.

Meiteņu vārdu dažādība ir lielāka, līdz ar to topa 1. vietā 100 gadu laikā ir bijuši 10 vārdi – Anna, Dzintra, Valentīna, Tatjana, Svetlana, Jeļena, Kristīne, Laura, Anastasija un Sofija.

Līdz pat Otrā pasaules kara beigām (no 1918. gada līdz 40. gadu vidum) vispopulārākais meiteņu vārds Latvijā bija Anna. Kopš 1990. gada Anna atkal ir topa pieciniekā.

Daudzi no šobrīd populāriem meiteņu vārdiem, piemēram, Sofija, Emīlija, Marta, Alise, Katrīna un Elza ir bijuši populāri pirms vairākām paaudzēm – pirmās brīvvalsts laikā. Lai gan 20. un 30. gados tikpat populāri vārdi bija Milda, Alma, Tekla, Zelma un Herta, tomēr tie zaudējuši savu popularitāti ap 1935. – 1940. gadu un pagaidām nav atgriezušies jaundzimušo meiteņu vārdu modē.

Centrālās statistikas pārvaldes mājas lapā ir izveidots īpašs kalendārs, kurā var aplūkot jaundzimušo bērnu 100 populārākos vārdus desmitiem gadu garumā.

Māmiņu klubs, 2018