Kā mazuļa aprūpē iesaistīt bērniņa tēti?

Kā mazuļa aprūpē iesaistīt bērniņa tēti?

20. Sep 2022, 00:01 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Nereti tēti pēc bērniņa dzimšanas baidās mazuli ņemt rokās, baidās mazgāt, mainīt viņam autiņbiksītes. Un mammai tā vien gribas, lai tētis iesaistītos, palīdzētu viņai aprūpēt mazuli. Kā to panākt? Stāsta psiholoģe Alika Sorokina.

Apmeklējiet kursus kopā

Pirmais svarīgais brīdis - kopīga sagatavošanās dzemdībām, tāpēc uz dzemdību sagatavošanas kursiem dodieties kopā ar bērniņa tēti, lai abi iemācītos un iegaumētu viena un tā paša speciālista ieteikumus par to, kā jaundzimušais jāaprūpē.

Tad sievietei būs mazāk raižu par to, ka vīrietis kaut ko nezina, vai, ka viņam nevar uzticēties. Tētis zinās to pašu, ko māmiņa.

"Ne tā" nenozīmē "nepareizi"

Mazuļa pirmajās dzīves dienās daudzas māmiņas cenšas visu izdarīt patstāvīgi. Viņām pašām viss vēl jāiemācas, jāietrenē roka, tā teikt.

Bet jāatceras, ka bērniņš tikai iegūst no tā, ja viņam ir atšķirīga pieredze, ko sniedz katrs no vecākiem.

Jā, tētis nedarīs visu tā, kā darāt jūs, bet tas nenozīmē, ka viņš kaut ko darīs nepareizi. Iegaumējiet to!

Ļaujiet tētim iegūt savu bērnu aprūpes pieredzi. Ja viņam nebūs iespējas to darīt, ja nebūs iespējas praktizēties, viņš nevarēs iemācīties, piemēram, apmazgāt mazuli vai uzvilkt viņam tīras autiņbiksītes.

Nekritizējiet, atbalstiet!

Sievietei ir svarīgi kontrolēt savus izteikumus!

Ja tētis reāli kaut ko dara, viņš ir jāatbalsta, jāsaka, ka viņam viss izdosies, nevis jākritizē, citādāk viņā zudīs vēlme izrādīt iniciatīvu. Šo vēlmi uzturēt var tikai iedvesmojoši, uzmundrinoši izteikumi.

Katrai sievietei ar savu bērnu ir ļoti cieša psiholoģiskā saikne. Un ir arī noteikta trauksmes sajūta, jo viņai šķiet, ka pasaule bērniņam var kaut kādā ziņā kaitēt.

Bet padomājiet par to, ka tētiem nav nolūka kaut kādā ziņā bērniņam kaitēt, pat, ja viņš nepareizi mazuli rokās paņem vienu, divas, trīs reizes. Un, ja viņš paņem nepareizi, jūs reaģējat ļoti emocionāli, pasakot, ka viņam nesanāk pareizi, vēlme mēģināt, lai sanāktu labāk, viņā pazūd. Uz kaut kādu laiku noteikti.

Tāpēc vēlreiz jāuzsver: sekojiet saviem izteikumiem. Jebkura kritika nospiež iniciatīvu.

Vienojieties par visu grūtniecības laikā

Grūtniecības laikā ir grūti vienoties par to, kā kurš jutīsies pēc dzemdībām, bet vienoties par to, kurš ko darīs, ir pilnībā reāli. Piemēram, sākumā iepazīsto to, kāds jūs katrs esat, kādi ir jūsu priekšstati par mazuļu aprūpi, par ko kurš varētu atbildēt. Piemēram, tētis vakaros mazuli vannos un pēc darba dosies ar viņu pastaigā, bet mamma celsies naktīs, baros, mainīs autiņbiksītes utt.

Šis ir lielisks laiks, lai iepazītu tuvāk vīrieša pozīcijas. Ja viņa ģimenē visu vienmēr darījusi mamma un viņš uzskata, ka rūpes par bērnu pilnībā jāuzņemas sievietei, tad, pilnīgi iespējams, viņš šajā procesā neiekļausies. Arī tas ir jāizrunā savlaicīgi, jebkurā gadījumā, pirms dzemdībām ir jāsaliek visi punktiņi uz "i", lai pēc tam nebūtu vilšanās.

Ievērojiet to, kas tētim izdodas labi, un centieties vētraini nereaģēt uz to, kas viņam neizdodas. Ja viņam kaut kas pagaidām neizdodas, tas noteikti izdosies. Galvenais ticiet tam un neuzbāzīgi pasakiet, kas un kā jādara, parādiet, kā ir pareizi. Bet neuzbāzīgi. Vai arī gaidiet, kad viņš pats iemācīsies. Un viņš iemācīsies. Dodiet viņam tikai laiku un izrādiet atbalstu.

Мāmiņu Klubs