Jaundzimušā pirmās nedēļas plašajā pasaulē

Jaundzimušā pirmās nedēļas plašajā pasaulē

04. Oct 2022, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Deviņi grūtniecības mēneši ir galā, un tavā organismā noris hormonālās pārmaiņas. Bet kādiem procesiem cauri iet mazulis pirmajās dzīves nedēļās?

Māmiņa

Apsveicam ar bērniņa dzimšanu! Tagad Tu esi MĀMIŅA!

Deviņi grūtniecības mēneši ir galā, un tavā organismā noris hormonālās pārmaiņas. Hormonu vētra, dzemdību stress, pirmo kopā pavadīto dienu uztraukumi nereti izraisa pēcdzemdību depresiju. Visbiežāk emocionālā nestabilitāte un trauksme pati no sevis pāriet 1,5 - 2 mēnešu laikā pēc dzemdībām, kad hormoni ir atkal normas robežās.

Pirmās divas - trīs dienas pēc dzemdīām no krūtīm izdalās dzeltenīgs šķidrums - pirmpiens, kas ir ļoti noderīgs mazulim. Īpaši svarīgi, ka pēc dzemdībām pirmās stundas laikā jaundzimušais tiek pie pirmajām pirmpiena lāsītēm, kas satur ļoti daudz olbaltumvielu un māmiņas antiķermenīšu. Tieši pirmpiens ir tas, ar ko mazulim pilnībā pietiks pirmajās ēdienreizēs. Un viņam pietiks pat, ja vienā ēdienreizē tiks apēsti vien 2-5g. Tas izklausās maz, bet tas ir pilnīgi pietiekami, jo pirmpiens ir ļoti barojošs. Trešajā - ceturtajā dienā pēc dzemdībām var iestāties pirmā laktācijas krīze, krūtis būs palielinājušās, pilnas, cietas, un tās var būt pat sāpīgas. Tas ir normāli. Bet, ja "akmeņainajām krūtīm" papildus tiek novērota ar paaugstināta ķermeņa temperatūra un citas piena sastrēguma pazīmes, jāvēršas pie speciālista.

Jaundzimušais

Katra bērniņa pirmajā dzīves dienā viņu apskata arī neonatalogs - speciālists, kurš atbild par jaundzimušo veselības jautājumiem. Pirmajās dzīves minūtēs neonatalogs apskata bērniņu, izmēra bērniņa garumu, nosver mazo, novērtē to pēc Apgares skalas. Ja nepieciešama medicīniska palīdzība, neonatalogs var veikt nepieciešamās darbības. Viņš ir arī tas, kurš lemj, kādus speciālistus izsaukt, ja nepieciešama papildus konsultācija.

Jaundzimušajiem slimnīcās pie gultiņām vai vietā, kur atrodas mazuļa gultiņa, tiek piestiprinātas īpašas zīmītes ar bērniņa vārdu, vecāku vārdiem, jaundzimušā svaru un garumu. Vairums māmiņu šīs mazās zīmītes saglabā un vēlāk ievieto mazuļa pirmajā fotoalbūmā.

Pirmās dzīves dienas

Vakcīnu pret B hepatītu 12 stundu laikā pēc piedzimšanas ievada tikai riska grupas jaundzimušajiem (dzimuši B hepatīta virsmas antigēna (HBsAg) pozitīvām mātēm vai mātēm, kuras nebija pārbaudītas HBsAg klātbūtnes noteikšanai). Vakcīnas devas ievada atbilstoši vakcīnas lietošanas instrukcijai

Dažās dzemdību iestādēs bērniem 2-3.dzīves dienā tiek veikta galvas ultrasonogrāfija. 

Arī pirms izrakstīšanās no dzemdību iestādes, bērniņš tiek vakcinēts pret tuberkulozi (2.-5.dzīves diena).

Iespējams, ieraudzījusi jaundzimušo, būsi mazliet vīlusies. Nav jau tā, ka pilnīgi visi bērniņi ir rozā krāsas apaļīgie bumbulīši kā nereti mammas iedomājas. Un tomēr, vairumā gadījumu lietas, par kurām māmiņas satraucas, runājot par bērniņa ārieni, ir norma. Tās pāriet pašas no sevis apmēram 2 nedēļu vecumā. 

Pirmajās septiņās dzīves dienās bērns adaptējas, pierod pie jaunajiem dzīves apstākļiem. Šis periods medicīnā tiek saukts par agrīni neonatālo periodu.

  • Lai bērniņa kuņģis dabīgi attīrītos no mekonija, mazulim vajadzīgs pavisam neliels ēdiena daudzums, un dabīgs ķermeņa masas zudums var būt normāls līdz pat 6-9% no tā svara, ar kādu bērniņš piedzimis.
  • Pēc dzimšanas bērniņam ir visai nenoturīga ķermeņa temperatūra.Piemēram, otrajā dzīves dienā tā var pazemināties pat par 1-2 grādiem. Bet trešajā dzīves dienā bērna temperatūra var būt pat 38-40 grādu augsta.  
  • Jaundzimušajiem ir nedabīga ādas krāsa. Tā ir koši sarkana, paplašināto asinsvadu dēļ. Vairāk nekā 50% bērnu ir fizioloģiskā dzelte, par ko norāda dzeltenīga ādas krāsa. Tas saistīts ar to, ka dzimšanas laikā bērniņam ir ļoti augsts hemoglobīna līmenis, savukārt, pēc dzemdībām liekie eritrocīti iet bojā, bet nieres nepagūst tikt ar tiem galā un izvadīt tos. Septītajā dzīves dienā bērniņa āda atkal ir normālā, rozā krāsā, bet tā var lobīties - uz rociņām, kājiņām.. Pirmā mēneša laikā bērna āda ir sevišķi jūtīga, tāpēc jāuzmana, jāapskata bērniņa āda vairākas reizes dienā.
  • Pamatā jaundzimušie tikai guļ un ēd, jo nervu sistēmā vēl ir bremzēti daudz un dažādi procesi, un tas, savukārt, ir aizsargmehānisms pret stresu, sāpēm, kas radušās dzemdību procesa laikā. 

Pēc pirmās dzīves nedēļas iestājas vēlais neonatālais bērna attīstības periods, kura laikā bērniņš turpina adaptēties dzīvei, kas jāpavada ārpus mammas punča. 

  • Ja viss ar krūts ēdināšanu kārtībā, mazulis ātri pieņemas svarā
  • Nomoda periodi kļūst mazliet garāki, un nomoda laikā bērns sāk apjaust savus pamata refleksus
  • 3-4.dzīves nedēļā mazulis sāk atbildēt uz māmiņas balsi ar smaidu

Tieši īstais bērna smaids kā atbilde uz māmiņas maigajiem vārdiem norāda, ka neonatālais periods ir galā, un notiek pāreja uz zīdaiņa periodu.

Māmiņu Klubs

LEKCIJAS PAR JAUNDZIMUŠĀ APRŪPI MĀMIŅU KLUBĀ->>>

Eksperts

Elita Svareniece

Sertificēta bērnu māsa, LMA valdes locekle
Elita Svareniece Vecāku skolā