Projekts "Jaundzimušā 12 nedēļas": pirmā nedēļa

28. Nov 2013, 09:13 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mazulītis ir tikko nācis pasaulē – pavisam mazs un neaizsargāts, no šī brīža mazā sirsniņa var paļauties tikai uz mums – māmiņas un tēta mīlestību, mūsu gādīgajām rokām, maigajiem pieskārieniem. Mūsu kopīgais ceļš ir sācies.

Konsultē Dr. Inese Bļodniece, Rīgas Dzemdību nama neonatoloģijas daļas vadītāja. 

Pirmā nedēļa šajā pasaulē bērniņam ir liels pārsteigums – no drošās un siltās vides māmiņas puncī, mazais ir nonācis nezināmajā. Viss šķiet svešs un satraucošs, vienīgi māmiņas un tēta balss ir tā, ko bērniņš spēj atpazīt. Mūsu balss ir mazulīša drošība, patvērums un tā būs vienmēr. Ja bērniņš spētu atklāt savas sajūtas, viņš mums lūgtu sarunāties daudz vairāk, mūsu balss ir kā miega dziesmiņa, kas sola mieru. Lai arī vārdiem sākumā nav nozīmes, tās ir tikai skaņas, kas izskan telpā, tomēr bērniņam tā ir sajūta – es neesmu viens, par mani rūpējas, mani mīl. Māmiņas balss ir tā, kas palīdz mazulītim pieņemt šo pasauli, pieņemt visu tajā notiekošo, visu, kas tikko dzimušam bērniņam jāpiedzīvo. Un jāpiedzīvo ir daudz.

Kas notiek pirmajā dzīves nedēļā?

Pirmās dzīves dienas, kopš bēbītis ir mūs saticis, paiet vietā, kur mazulītis nācis pasaulē – visbiežāk tā ir dzemdību nodaļa.

Pirmā mazulīša dzīves nedēļa ir laiks, kad ārsti pastiprināti seko līdzi tam kā bērniņš jūtas, jo tieši pirmajā dzīves nedēļā vislabāk atklājas tikko dzimušā bēbīša veselības stāvoklis. Katru dienu mazulīti nāk apskatīt ārsts – neonatologs, kurš pārbauda bēbīša refleksus, aktivitāti, muskuļu tonusu.

"Jau ar to vienu skatienu dakteris novērtē visu mazuļa ārējo veidolu, sākot no galvas - actiņas, ausis, mutīti. Tālāk, ejot uz leju – rociņas, kājiņas, ārējās pazīmes," atklāj Dr. Inese Bļodniece, Rīgas dzemdību nama neonatoloģijas daļas vadītāja.

Tiek izkausīta arī mazā sirsniņa un plaušas. Tāpat bēbītis katru dienu tiek svērts. Pirmajās trīs dzīves dienās mazulītis visbiežāk zaudē daļu sava svara, tie var būt 7 līdz 10%  jeb 250 līdz 400 grami no piedzimšanas svara. Taču jau ap ceturto dienu pēc dzemdībām, bēbīša svars sāk pieaugt.

Bēbīša ikrīta apkopes

Tāpat katru rītu mazulītim tiek veikta rīta dušiņa – ar vates tamponiņiem, samitrinātiem vārītā ūdenī, bērnu māsiņa iztīra bēbīša actiņas, noslauka mazo sejiņu. Tiek rūpīgi izslaucītas kakla krociņas un viss ap mazajām austiņām. Tāpat svarīgi ir izslaucīt mazās padusītes un plaukstiņas, arī visas krociņas autiņbiksīšu zonā un pēdiņas. Turpmāk to darīsim mēs pašas.

Par to, kā un ar ko pareizi apkopt mazo nabiņu ir dažādi viedokļi. Tomēr Pasaules Veselības Organizācijas ieteikums ir izmantot sausās nabas saites apstrādāšanu, tas nozīmē turēt nabiņu sausu un tīru.

Ārste atklāj, ka dzemdību iestādē arī māsiņas katru dienu kopj nabas saitīti, apmāca mammai, no kā būtu jāuzmanās, kopjot nabas saites atlieku: "Bērnus mēs arī laižam mājās ar visu nabas saites atlieku. Ja mammai rodas aizdomas, ka kaut kas nav labi – apsārtums, izdalījumi, tad mamma meklē ārstu. Bet pilnīgi dabīgi ir tad, ja nabas saite paliek sausa, nožūst un nokrīt."

20131122124149-71635.jpg

Pirmā autiņbiksīšu maiņa 

Un tad ir pienākusi pirmā reize, kad trīcošām rokām mainām mazulītim autiņbiksītes. Autiņbiksītēm jābūt maigām un mīkstām, no dabīgiem materiāliem, lai rūpētos par mūsu tikko dzimušā bērniņa labsajūtu, jo tikko pasaulē nākušam mazulītim ir nepieciešama īpaša kopšana. Tas nekas, ja ar pirmo reizi nesanāk pareizi aiztaisīt autiņbiksītes, tas nekas, ja viss nenotiek tik raiti, kā mēs vēlētos, mēs mēģinām, kamēr mums izdodas, galvenais, lai mazajam puncītim ērti.

Par nākamo reizi, kad būs jāmaina autiņbiksītes, mums vēstīs īpašais mitruma indikators, kurš iekrāsosies zaļgans, kad autiņbiksītes būs mitras. Mēs arī varam neraizēties par noplūdēm, jo autiņbiksītēs pie muguras jostiņas ir iestrādāta īpaša kabatiņas, kas rūpējas, lai mazais dupsītis būtu sauss.

Mūsu pieskārieni vēl ir neveikli, taču bērniņš tos atpazīst, ar laiku mēs iemācīsimies pieskrties savam mazulītim tā, kā viņam patīk vislabāk.

Pirmajā mazulīša dzīves nedēļā mēs piedzīvojam kopīgas mācību stundas, jo ne tikai bērniņam, bet arī mums, viss notiek pirmo reizi. Pirmā barošana – kā diez tas notiks? Lai cik neticami tas šķistu, taču bērniņš zina, kas darāms. Vien nedaudz mūsu palīdzības un mazulītis tiek pie visvērtīgākā un gardākā pasaulē – māmiņas pieniņa. 

Pirmā reize, kad ieskatāmies savam bērniņam acīs – tās uz mums lūkojas lielas un skaistas, it kā zinātu atbildes uz visiem noslēpumiem, it kā klusi teiktu – paldies, ka man esi.

Pirmās analīzes un pārbaudes jau dzemdību nodaļā 

Pirmajās dienās pēc nākšanas pasaulē, kamēr ar bērniņu vēl esam dzemdību nodaļā, mazulītim tiek pārbaudīta dzirde ar īpašu aparātiņu, kurā iepsējams uzreiz saņemt atbildi. Ja pārbaudes rezultāti ārstiem liek par kaut ko šaubīties, tad divu mēnešu vecumā kopā ar mauzlīti būs jādoas uz dzirdes centru atkārtotas pārbaudes veikšanai. 

Tāpat dzemdību nodaļā bēbītim tiek veiktas asins analīzes, lai noteiktu vai mazulītim nav ģenētisku saslimšanu. 

Dzemdību nodaļā mazulītis saņem arī savu pirmo poti – tā ir pret tuberkulozi. Vakcināciju iespējams veikt jau pēc otrās bērniņa dzīves dienas, visbiežāk tas notiek tajā dienā, kad bēbītis dodas mājās, protams, mums – māmiņām un tētiem pieņemot lēmumu – darīt to vai nē.

"Tie vecāki, kas atsakās no šīs potes, viņi neapzinās risku, kas būs, ja bērns inficēsies ar tuberkulozi un risks inficēties ir daudz bīstamāks nekā, ja būs blakus parādības saņemtajai potei," uzsver Dr. Inese Bļodniece.

Bērniņš vakcīnu pret tuberkulozi saņem kreisajā pleciņā, tā tiek ievadīta ar mazu adatiņu ādas virsslānī. Jau pēc dienas vai divām bēbītis būs gatavs savai pirmajai vannošanās reizei. Savukārt pēc mēneša vakcinācijas vietiņā uz ādas parādīsies tādā kā krevelīte, kura nokritīs, tā vietā atstājot mazu rētiņu.

Ja bērniņš pasaulē ir nācis ķeizargrieziena operācijas laikā, tad adaptācija šajā pasaulē var būt nedaudz lēnāka. Taču, ja bērniņš ir piedzīvojis dzemdības un tikai pati satikšanās ar māmiņu ir bijusi ar ķeizargrieziena operācijas palīdzību, tad mazulīša organismā jau ir notikuši visi svarīgie procesi un adaptācija būs tāda pati kā dabīgi dzimušiem mazuļiem.

Ķeizargriezienā dzimušie mazuļi dodas mājās ceturtajā vai piektajā dienā pēc piedzimšanas, ja ārsti nav atklājuši veselības sarežģījumus mazulītim vai māmiņai.

Mazulītis ir ienācis pasaulē – visskaistākais brīnums, kuru piedzīvot, jaunas dzīves sākums, jaunu sajūtu apjaušana. Mīlestība, kuru dāvāt un saņemt. Bērniņš uz mums paļaujas, mums uzticas. Mazulītis vēlas kaut mēs vienmēr būtu līdzās, vienmēr mīlošas, vienmēr gādīgas. Mēs esam saistīti uzmūžu – mēs esam viens otram.

 Māmiņu Klubs

20131115112130-36574.jpg

Eksperts

Inese Bļodniece

Rīgas Dzemdību nama neonatoloģijas daļas vadītāja
Inese Bļodniece Vecāku skolā