D vitamīnu ieteicams bērnam dot papildus jau no dzimšanas

23. Sep 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Par D vitamīna nozīmi un tā nepieciešamību uzņemt to papildus mūsu platuma grādos dzīvojošajiem cilvēkiem runāts un dzirdēts daudz, taču sarunā ar VCA polikīnikas “Aura” endokrinoloģiju Maiju Gureviču par D vitamīnu atklāsim daudz jauna.

Izrādās, D vitamīns pēc savas būtības ir ļoti līdzīgs hormonam, tāpēc vārdu “vitamīns” pat varētu aizstāt ar vārdu “hormons”. “Lai arī to saņemam no saules, uztura, uztura bagātinātājiem, mūsu organismā tas vairākkārtīgi pārveidojas, izveidojoties hormoniem, kas ļoti aktīvi piedalās dažādos procesos,” skaidro endokrinoloģe Maija Gureviča. 

D vitamīns gan bērniem, gan pieaugušajiem ir svarīgs stipriem kauliem, jo pie normāla D līmeņa asinīs viss ar uzturu uzņemtais kalcijs organismā uzsūcas pilnvērtīgāk. Svarīgi atgādināt, ka stipri kauli ir svarīgi ne tikai bērniem un jauniešiem, bet arī pieaugušā vecumā. “Piemēram sievietei pēc menopauzes kalcijs ir nepieciešams, lai neattīstītos osteoporoze,” uzsver endokrinoloģe Maija Gureviča.

Ne mazāk būtisks aspekts, kāpēc ir svarīgs D vitamīns, ir imūnā sistēma. Tāpēc jānodrošinās, lai rudens sezonu, kad tuvojas gripas laiks, cilvēks sagaidītu jau ar optimālu D vitamīna līmeni.

D līmeni asinīs var noteikt ar analīžu palīdzību, jo, kā norāda ārste, D vitamīna deficītam nav specifisku pazīmju: “Tikai gadījumos, kad ir liels D vitamīna deficīts ilgstošu laiku, bērnam var attīstīties rahīts, piemēram, līkas kājas. Pieaugušam cilvēkam var rasties enerģijas trūkums, nogurums, bieža saaukstēšanās, slikts miegs, taču bieži vien visas šīs pazīmes var novelt vai sajaukt ar citiem faktoriem.”

D vitamīnu papildus svarīgi uzņemt ikvienam Latvijā dzīvojošajam, tostarp bērniem jau no pirmās dzīves dienas, jo saules stari nespēj nodrošināt iedzīvotājus ar D vitamīnu pietiekamā daudzumā. “Ja mazulis atradies mammas puncī ziemā, agrā pavasarī, viņš jau piedzimst ar nepietiekamu D vitamīnu, ja tas bijis nepietiekošs arī mammai, jo bērns puncī D vitamīnu saņemt tikai no mammas,” skaidro ārste, norādot, ka janvārī, februārī dzimušiem bērniņiem D vitamīnu vajadzētu saņemt papildus jau no pirmās dzīves dienas.