8 padomi jaundzimušā pretkoliku masāžai

08. Nov 2014, 00:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Reizēm došanās pie speciālista var but ļoti nepieciešama, lai apgūtu prasmes, kuras pēc tam varam pielietot esot kopā ar savu mazuli, piemēram, kā bēbītim palīdzēt pārdzīvot kolikas ar masāžiņas palīdzību.

Konsultē masiere Natālija Kirjuhina.

Bērniņa gremošanas trakts vēl nav pilnībā nobriedis, tāpēc bērniņš, sākot no divu nedēļu vecuma līdz pat brīdim, kad sasniegts pus gads, ik pa laikam tās var piedzīvot.

Veic masāžu pulksteņrādītāja virzienā

Lai samazinātu mazulīša vēderiņa pūšanos un nepatīkamās sajūtas puncī, varam viegli glāstīt bēbīša puncīti pulksteņrādītāja virzienā, glāstīt to virzienā no augšas uz leju vai viegli masēt ar pirkstu galiem. 

Saliec kājiņas

Tāpat var palīdzēt mazo kājiņu saliekšana tuvāk puncītim, taču tikai tad, ja bēbītis nepretojas. Mēs saliecam bēbīša kājiņas ceļos un maigi piespiežam tās pie puncīša – vispirms vienu kājiņu, tad otru, taču neko nedarām ar varu. Pēc tam saliecam abas kājiņas reizē un piespiežam pie mazuļa puncīša. 

Sniedz brīvību puncītim

Tāpat lūkojam, lai bēbīša puncīti nekas nespiestu, ne apģērbs, ne autiņbiksītes. Vislabāk, ja autiņbiksīšu aizdares austiņas ir viegli piestiprināmas jebkurā vietā autiņbiksīšu priekšējā daļā, lai mēs varētu regulēt to, cik stipri tās aiztaisām.

Ja jūtam, ka mazulīša puncītis ir kļuvis pavisam nemierīgs, droši ņemam bērniņu rokās un pašūpojam, lai gan ir reizes, kad varētu nelīdzēt neviens no ieteikumiem, tādos gadījumos mums vienkārši jācenšas būst pacietīgiem. 

Tiec galā ar muskuļu tonusu

Savukārt masāžiņa ir tā, kas var palīdzēt bēbītim pārdzīvot paaugstinātu muskuļu tonusu. Tomēr no vārda "tonuss" nevajadzētu baidīties, katram bēbīti tāds ir, jo mazulis deviņus mēnešus ir pavadījis māmiņas puncī ierobežotā telpā.

Kāpēc īsti speciālisti vēlas sekot līdzi tam, lai mazuļiem nenāktos saskarties ar muskuļu tonusa problēmām? Jo nopietni paaugstināts muskuļu tonuss var traucēt bērniņa attīstībai, mazulis var būt vairāk uzbudināts un satraukts, bērniņam var būt saraustīts miedziņš.

Ar laiku muskuļu tonuss bēbītīm lēnām sāk nostabilizēties, lai gan prasmes maigi un glāstoši masēt savu bērniņu, kā arī tas, ka izmantojam hendlinga pamatprincipus ikdienā ar mazuli, noteikti var palīdzēt bērniņam būt brīvākam.

Veic masāžu maigi

Masāžas galvenais uzdevums ir būt maigai un glāstošai. Glāstot bēbīti, tiek veicināta mazā ķermenīša apasiņošana, mazināts saspringums bēbīša muskuļos. Galvenais, lai laikā, kad to darāum, bēbītis būt mierīgs, jo raudošs mazulis ļoti sasprindzinās un nekas prātīgs no tā visa neizdosies. 

Ievēro virzienu masāžai

Visbiežāk masāžu sāk izmasējot mazās rociņas un kājiņas. Kājiņas masējam virzienā no pēdiņām uz augšu. 

Arī mazās pēdiņas viegli izmasējam, mazos pirkstiņus, tādā veidā stimulējot aktīvos punktus, kas atrodas bēbīša pēdiņās, veicinot dažādu orgānu labāku darbību.

Veic masāžu rociņām

Ja bēbītis savas plaukstiņas lielākoties tur savilktas dūrītēs, vēlams maigi izmasēt pirkstiņus un plaukstiņas. Ja to darām pašas mājas apstākļos, tad vienmēr aceramies nofiksēt mazuļa plaukstas locītavu. Droši glāstām mazās rociņas virzienā uz padusītēm. 

Ja bēbītis ļauj, varam viņa rociņas izvērts katru uz savu pusi un tad tās sakrustot uz mazuļa krūtīm.

Maigi glāstām mazuļa krūšu kurvi. Varam bērniņu pavelt arī uz puncīša, lai paglāstītu muguriņu. Darām to ar plaukstām no bēbīša vidukļa virzienā uz mazajiem pleciņiem. Šādu glāstošu masāžu mēs varam veikt savam bēbītm reizi dienā, kādā no autiņbiksīšu mainīšanas reizēm.

Iztiec masāžā bez eļļas

Eļļiņas izmantošana masāžā nebūt nav nepieciešama, mēs bez tās labāk jutīsim mazuļa ķermenīti. Māmiņas maigās rokas, silta telpa un labs bēbīša noskaņojums būs garants tam, ka masāžiņa izdosies.

Un atceramies, lai ko mēs darītu, stāstām to arī savam bērniņam – runājamies ar viņu, mēģinām viņu iepriecināt un mums viss izdosies, galvenais pacietību.

Māmiņu Klubs

IZVEIDO SAVA JAUNDZIMUŠĀ KOLĀŽU ŠEIT->>>

20131115112130-36574.jpg