Pirmais ceļojums ar mazuli

Pirmais ceļojums ar mazuli

29. Feb 2012, 16:07 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kad ģimenē ierodas bēbītis, vecākiem sākas pavisam cita dzīve. To, ko kādreiz varēja izdarīt spontāni, tagad nākas ilgi un rūpīgi apsvērt, piemērojot plānus mazulim. Kaut gan iesākumā ceļot ar bēbi varētu šķist ļoti sarežģīti, patiesībā tas ir pavisam viegli – visa viltība ir pareiza plānošana un organizēšana. Tad arī atvaļinājums tiks pavadīts bez bažām!

 

Kad bērns ir gatavs ceļot?

 

Atbildēt uz viennozīmīgi uz jautājumu, kad tieši bērns ir gatavs doties ar vecākiem kopā atvaļinājumā, nevar. Varētu teikt, ka bērns ir gatavs doties tālākā ceļā, ja problēmas nesagādā viņa barošana, ja bērns ir vesels un ja māmiņa jūtas labi. Ja vecāki tomēr nejūtas droši, viņi var kā orientieri izmantot bērniņa vecumu – trīs mēnešus. Šajā laikā bērniem un vecākiem jau ir izveidojies savs diennakts ritms, viņi ir viens otru iepazinuši, mazulītis tik ļoti vairs vakaros neraud un ir palicis omulīgāks.

 

Ko der atcerēties pirms ceļojuma?

 

Ideālie gadalaiki, ceļojot ar bēbīti, ir rudens vai pavasaris. Karstie vasaras mēneši ir daudz mazāk piemēroti, jo laika apstākļi var pārslogot mazuļa asinsriti.

 

Dodoties uz eksotiskākām valstīm, padomājiet par to, kādas vakcīnas nepieciešams izdarīt. Savāciet informāciju par ārstiem un slimnīcām izvēlētajā galamērķī. Veiciet dzīvības un veselības apdrošināšanu.

 

Ja barojiet mazuli tikai ar krūti, tad par ēdināšanu nav jāsatraucas, tādejādi tiek aiztaupītas bažas par to, vai varēs nopirkt bērna iecienīto piena maisījumu.

 

Ja mazulis tiek jau piebarots, jau iepriekš ir jānoskaidro, vai izvēlētajā atpūtas vietā var iegādāties bērnu pārtiku. Lai būtu pavisam droši par to, ka bērniņš nepaliks neēdis, paņemiet līdzi iespēju robežās to pārtiku, ar ko mazuli barojat.

 

Ideālais transports – auto, vilciens vai lidmašīna?

 

Izvēloties transporta līdzekli jāņem vērā atpūtas vietas attālums no Latvijas. Uz ASV diez vai ceļosiet ar privāto auto, bet, piemēram, uz Igauniju tas būtu tieši laikā!

 

Auto

Mašīnai noteikti ir zināmas priekšrocības  - bagāžas nodalījums, kur salikt somas, neatkarība no satiksmes līdzekļiem, iespēja apstāties, kad gribās. Temperamentīgiem bērniem ilgstoša braukšana ar auto gan ir diezgan mokoša – viņi garlaikojas un kļūst nemierīgi. Dažiem vecākiem patīk braukt naktī, kad bērni guļ. Ja tomēr vislabāk dodaties ceļā pa dienu, tad jāatceras, ka bērnam nepieciešams daudz dzert, nenokļūt caurvējā un nepārkarst.

 

Vilciens

Dodoties pārbraucienos ar vilcienu ārzemēs, šo transporta līdzekli noteikti novērtēsiet! Šis ceļošanas veids ir gana ērts, jo vilciena vagoni ir plaši,  māmiņa un bērns var brīvi izkustēties. Bez tam ar mazuli pārmaiņus var nodarboties gan mamma, gan tētis. Grūtāk ir, ja apkārtējie cilvēki ir ļoti jūtīgi pret skaņām. Dažās valstīs ir vilcieni, kuri ir īpaši piemēroti ģimenēm ar bērniem –dažas kupejas ir aprīkotas ar pārtinamo virsmu, ir vietu bērnu ratiņiem un iespēja bērniem rāpot. Dažās valstīs un pilsētās, ja bērns ir jaunāks par 6 gadiem, viņš var braukt kopā ar vecākiem transportā pa brīvu.
 

 

Lidmašīna

Izvēloties kā transporta līdzekli lidmašīnu, bērnam vajadzētu būt vismaz sešus mēnešus vecam, jo no šī vecuma bērna organisms spēj pielāgoties spiediena maiņām. Protams, ir jāņem vērā, ka lidmašīnā bērnam tikpat kā nav iespēju kustēties, nav pārtinamo galdiņu vai īpašu bērnu sēdeklīšu. Sausais gaiss  un nepatīkamā nolaišanās un pacelšanās sajūta var bērnu ļoti nomocīt. Iesākumā izvēlieties lidot ne ilgāk kā trīs stundas. Lidošanas priekšrocība: Ja bērns nav vecāks par diviem gadiem, jūs maksājat tikai 10% no biļetes cenas.

 

Beidzot galamērķī

Ja esat padomājuši par bērna iemīļotajām spēļmantiņām, atbilstošajiem aprūpes piederumiem un knupīšiem, nekam nevajadzētu noiet greizi. Nakšņošanas vietā vajadzētu būt bērnu gultiņai, varat vēl prasīt barošanas krēsliņu. Dažas viesnīcas piedāvā iespēju izīrēt pārtinamo galdiņu, rāciju, barošanas krēsliņu un pat bērnu ratiņus.

 

Kas jāņem līdzi?

Lai atvaļinājums ar mazuli nepārvērstos par murgu, bet gan būtu jauks piedzīvojums, pirms došanās ceļā un pirms mantu kārtošanas, noteikti izveido divus sarakstus, vienu sarakstu ar lietām, kas ir jāizdara, otru ar visām lietām, kas jāpaņem līdzi. Šie saraksti palīdzēs padarīt dienas pirms došanās ceļā mazāk stresainas un izvairīties no nevēlamiem pārsteigumiem galamērķī.

 

Pirms ceļojuma:


•    Laicīgi pārbaudi, vai visi svarīgie dokumenti ir derīgi, piemēram, pase, tiesības, bērna pase, potēšanas pase un tā tālāk. Ja ir nepieciešams, vari paspēt vēl izņemt jaunus dokumentus, jo, kamēr tie tiek sagatavoti, var paiet vairākas nedēļas.

•    Pārliecinieties, kādas visiem ģimenes locekļiem potes ir veiktas un kādas būtu vēlams veikt. Painteresējies, vai dodoties uz izvēlēto valsti nav jāveic kādas īpašas vakcinācijas. Apdomā arī laicīgi revakcinēties, jo dažām vakcīnām tas ir nepieciešams sākot ar dažām dienām, līdz vairākām nedēļām pēc pirmās potes saņemšanas.

•    Noskaidrojiet visu par ierašanās un aizbraukšanas kārtību izvēlētajā apmešanās vietā.

•    Rezervējiet biļetes, naktsmājas, un, piemēram, auto laicīgi. Brīvdienās viesnīcas un lidojumi ir ne tikai ļoti dārgi, bet var arī jau būt izpārdoti.

•    Ja esat nolēmuši ceļot ar auto, pirms brauciena izpētiet maršrutu, vienojieties par to, kā arī noteikti atzīmējiet, kur varētu taisīt atpūtas pauzes. Noteikti izplānojiet, lai atpūtas pārtraukumi būtu gana bieži.

 

Rokas bagāža, dodoties atvaļinājumā

 

Bagāžā ietilpst:

•    Autiņbiksītes, vienreizējie autiņi, biezāks džemperis, siltas zeķes, silta jaka,( piemēram, vakari arī siltās dienvidu valstīs mēdz būt ļoti vēsi) atkarībā no ceļojuma galamērķa – arī cimdi.
•    Gana daudz dzeramā. Ideāla ir tēja, atšķaidīta sula vai ūdens.
•    Bērna mīļākās mantiņas, miega dzīvnieciņš, bilžu grāmatas.
•    Kabatas lakatiņi un mitrās salvetes.
•    Uzkodas bērnam, (griezti augļi nav piemēroti).
•    Saules aizsargs, ja ceļojat ar auto.
•    Barojošs krēms.

Ceļojumu aptieciņa:

Šīm lietām noteikti vajadzētu atrasties katrā ceļojumu aptieciņā:
•    Termometrs un pretdrudža/temperatūras medikamenti
•    Medikamenti pret caureju
•    Plāksteri, marles saites
•    Līdzeklis insektu atbaidīšanai
•    Materiāli, lai pagatavotu aukstās un siltās kompreses
•    Saules aizsargkrēms ar augstu aizsardzības faktoru
•    Krēms pret saules apdegumiem, cepure
•    Jūras ūdens aerosols degunam
•    Pincete
•    Termofors
•    Personīgi lietojamie medikamenti, ja tādi ir nepieciešami

 

Galamērķī

 

Pirms ierašanās plānotajā dzīves vietā, noskaidrojiet, vai viesnīcā vai brīvdienu dzīvoklī var dzīvot arī paši mazākie, kā arī, vai dzīves vieta ir piemērota mazulim – vai tā ir pietiekoši droša, vai istabā būs bērnu gultiņa, vai logus ir iespējams nobloķēt, vai kontakti ir ar aizsargiem, vai dzīvoklī nav kāpnes, mēbeles, kas varētu būt bērnam īpaši bīstamas.

Dzīvojot uz vietas izvēlētajā galamērķī  vajadzētu:

•    Bērnu gultiņu vai ceļojumu gultiņu.
•    Podiņu, ja mazulis jau nokārtojas uz tā.
•    Ratiņus.
•    Barošanas krēslu ( bet var arī iztikt).
•    Ierasto pārtiku.
•    Autiņbiksītes, autiņus, mitrās salvetes, bērna kosmētikas līdzekļus, bērnu ziepes.
•   Apģērbu visiem dzīves gadījumiem un visiem laika apstākļiem: siltu, vēsākām dienām, plānāku -  siltākām, pidžamu, vairākus apavu pārus, ja bērns jau staigā, dvieli, sauļošanās kostīmu, ja mazulis ir pietiekoši liels utt.
•    Mīļāko sedziņu, mantiņas, gultas veļa ( ja ir nepieciešamība)
•    Sūkli, zobu birsti, roku dvieli.
•    Insektu aizsargtīklu ratiem.
•    Pudelītes, knupīšus, bļodiņas utt.

 


Pastāsti par sava mazuļa pirmo ceļojumu, iesūtot ziņu šeit!

02. May 2011, 15:14

Zīdainītis arī gūst pozitīvas emocijas, tad ja redz, ka mamma, tētis un pārējie ģimenē ir priecīgi , patīk un interesē viss.
...
Precīzi! 😃

02. May 2011, 14:53

1) Protams, ir jāņem vērā, ka lidmašīnā bērnam tikpat kā nav iespēju kustēties, nav pārtinamo galdiņu vai īpašu bērnu sēdeklīšu.
....
Mana pieredze liecina, ka lidmašīnās ir pārtinamie galdi. Šauri, bet ir.

2) Ja bērns nav vecāks par diviem gadiem, jūs maksājat tikai 10% no biļetes cenas.
...
Ja lido ar airBaltic, tad visbiežāk tā nav. Bērna biļete līdz divu gadu vecumam izmaksā aptuveni pusi no pieaugušā biļetes cenas. Jo parasti vēl pierēķina kaut kādus nodokļus, degvielu, utt.

02. May 2011, 14:48

inesev, protams, ka no 1,6 gadus veca bērna nevar prasīt tādas pašas emocijas kā no 3, 4 vai piecus gadu veca bērna. Un galu galā katram bērnam var būt dažādas intereses, taču mana meita gan izrāda prieku gan par zvēriņu, gan par putniņu, gan par apkārtējiem cilvēkiem, kas ar viņu aprunājas. Viņai ir jauna pieredze nobaudot kaut ko jaunu un gardu. Viņa mācās komunicēt, un tas ir labi. Līdzšinējā pieredze neliecina, ka viņu kas nomāktu vai skumdinātu. Bet kā jau teicu ceļojums ir rūpīgi jāplāno, bērnam ir jādod atpūta, jādod iespēja izrāpoties, izskrieties - tas nozīmē, ka ritmam jābūt mierīgākam, bet saturīgākam.

Kristīne Māmiņuklubs.lv Kristīne Māmiņuklubs.lv 02. May 2011, 14:41

Mēs ar meitiņu īsākos un garākos izbraucienos braucam jau kopš pāris mēnešu vecuma! Protams, ceļošana prasa plānošanu, bet es redzu, ka tas ir nācis viņai par labu un viņa ir daudz komunikablāka 😀

02. May 2011, 14:33

Mēs gan ceļojam, un esam priecīgi, ka bērns mums nav sagādājis nekādas grūtības to darīt. Līdz meitas gada vecumam trīs reizes esam bijuši ārzemēs, un viss ir bijis lieliski, tikai mazliet vairāk jāplāno gan to, ko apskatīsim, gan kā to izdarīsim, cik daudz pārtikas jāpaņem līdz un kā nomainīsim autiņbiksītes. No pieredzes varu teikt, ka bērnam arī ir intersanti - vajag tikai izvēlēties un doties uz tām valstīm, kur bērnus mīl un ciena. 😉 Jo mazāks bēbītis, jo vieglāk ceļot, bet kad paaugas, tad arī ir forši!