Ko darīt, ja mazulis pie krūts niķojas?

Ko darīt, ja mazulis pie krūts niķojas?

10. Jan 2011, 18:05 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Lai noskaidrotu, kādēļ mazais raud ēdot no krūts, svarīgi ir uzzināt, kurā mirklī viņš sāk to darīt: vai bēbītis raud pirms ēšanas, ēšanas laikā vai pēc ēšanas. Kad šie jautājumi noskaidroti, var arī vieglāk konstatēt, kādēļ mazajam ķiparam kaut kas neiet pie sirds.

 

Mazulītis raud pirms barošanas:


•    Īstenībā Tev ar barošanu sokas ļoti labi, tikai dažkārt mazais piesaka ēšanas streiku? Tas varētu norādīt uz to, ka bērnu ir samulsinājuši kādi jauni apstākļi. Varbūt viņš sajūt kādu nebijušu smaržu? Piemēram, tā varētu būt jauna mazgājamā līdzekļa, dezodoranta vai dušas želejas smarža, kas traucē bērniņam. Pamēģini sekojošo: pirms barošanas nomazgājies bez dušas želejas un uzvelc drēbes, kas nav mazgātas ar veļas pulveri. Ja mazulis akceptē šo situāciju, tātad problēma ir bijusi neierastajā smaržā.

 

•    Lielāki bērni nevēlas ēst, ja viņiem ir sācies aizcietējums no piebarojuma. Uz laiku pārtrauc piebarojumu un vērsies pēc palīdzības pie ģimenes ārsta vai uzmeklē zīdīšanas konsultantu, ja problēma nemazinās.

•    Vai esi kaut ko dzirdējusi par „zīšanas apmulsumu"? Pirmajās dzīves nedēļās bērna mutes motorika aizvien labāk piemērojas, lai izzīstu pienu no māmiņas krūts. Lai zīstu pienu no krūts, bērnam nepieciešama citāda tehnika, nekā zīžot knupīti vai pudeli. Ja māmiņa mazajam ik pa mirklim piedāvā arī knupīti, vai baro pamīšus no krūts un no pudelītes, var šķist, ka mazais vairs netiek galā ar zīšanu no krūts. Lai no tā izvairītos, nepieciešams mazulīšiem vismaz pirmajās dzīves dienās piedāvāt tikai mātes krūti un izvairīties no māneklīšu došanas. Tik ilgi, kamēr bērns atsakās no krūts, vari barot viņu ar atslauktu pieniņu, izmantojot karotīti vai pipeti. Pēc dienas vai divām zīšanas mulsums pāries un bērniņam atkal vajadzētu normāli zīst no krūts.

 
Mazulītis raud ēšanas laikā:


•    Tas varētu būs saistīts ar piena garšu: stipras garšvielas vai fizisks sasprindzinājums pirms barošanas pārejoši ietekmē piena garšu. Ja sanācis panervozēt, pārpūlēties vai arī ēst garšvielām bagātu ēdienu, pirms barošanas apēd kaut ko ar vaniļas garšu, piemēram, dabisku jogurtu ar vaniļu vai rīsu pudiņu ar vaniļu. Tas neitralizēs nepatīkamo aromātu un pieniņš uzreiz būs garšīgāks. Mazuļiem saldā vaniļas garša ļoti patīk, tādēļ mākslīgo piena maisījumu ražotāji vaniļas garšu pievieno arī adaptētajiem piena maisījumiem.


•    Zīžot mazuli moka vēdera sāpes: mazajā puncīti burkšķ un kurkšķ. Šādas stipras zarnu kustības mazulim var būt ļoti sāpīgas. Silta vanna vai sasildīts maisiņš ar ķiršu kauliņiem palīdzēs mazajam vēderiņam atbrīvoties no sāpīgā sasprindzinājuma. Vari arī ar gludekli sasildīt autiņu un uzlikt uz vēderiņa!

 

•    Ja bērnam ir iesnas, arī tas var traucēt iespēju normāli paēst. Iepilini katrā nāsī sava piena pilīti, tas palīdzēs mazajam deguntiņam vieglāk elpot.



•    Dažiem mazuļiem ir iemīļotā puse, kurā viņi labāk zīž, piemēram, pie labās krūts mazulis ēd mierīgi, bet pie kreisās vienmēr raud. Tas var būt saistīts ar dažādas formas krūtsgaliem, vai arī ar to, ka no vienas krūts piens tek straujāk nekā no otras.



Mazulis raud pēc ēšanas:


•    Iespējams mazajā puncī vēl ir gaiss, kas spiež un nodara sāpes. Ļauj mazulim kārtīgi atraugāties. Pirmajos trīs mēnešos mazulis var pastiprināti ciest no kolikām, viņu visu laiku moka vēdersāpes. Turi mazuli tā, lai tava roka ir uz viņa vēderiņa, mazajam patiks arī siltums uz punča, piemēram,  sasildītu ķiršu kauliņu maisiņš un viegla masāža.