Cik stundu dienā guļ jaundzimušais?

Cik stundu dienā guļ jaundzimušais?

05. Jul 2013, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Nereti esam dzirdējuši to,ka pirmo mēnesi pēc dzemdībām mazuļi tikai guļ, ēd, guļ ēd. Laikā, kad mazulis ir nomodā,ir tikai jānomaina autiņbiksītes. Cik stundu diennaktī guļ jaundzimušais, atbild bērnu māsa Elita Svareniece.

Kā uzskata bērnu māsa Elita Svareniece, dienas režīms katram bērnam atšķiras un tas ir atkarīgs no bērna temperamenta.

"Ir grāmatas, kurās rakstīts, ka jaundzimušie guļ 20-22 stundas dienā un patiešām šādi bērni arī ir. Viņu mammām, protams, ir ļoti paveicies- viņas pabaro mazuli, viņš aizmieg pie krūts un māmiņas var atpūsties. Bet ir arī tādi mazuļi, kuri dienas laikā guļ vien pāris stundas, kas ļoti uztrauc māmiņas un viņas nesaprot, vai viss ir kārtībā," stāsta Elita Svareniece, kas daudzus gadus strādājusi vienā no labākajām Rīgas slimnīcām, aprūpējot tieši jaundzimušos.

Bērna pašsajūta ir galvenais rādītājs, pēc kura jāvadās, novērtējot bērna miega režīmu. "Ja bērns ir ir aprūpēts, nav koliku, ādas problēmu vai citu apstākļu, kas radītu diskomfortu, māmiņai jāpieņem, ka šim mazulim ir nepieciešams mazāk miega nekā citiem bērniem.Tomēr lai par to pārliecinātos pilnībā, būtu jākonsultējas ar ārstu," iesaka bērnu māsa Elita Svareniece.

Lielākā daļa jaundzimušo - aptuveni 80% - guļ 18-20 stundu diennaktī.

Tāpat jāsaprot, ka maza bērna miegs ir atšķirīgs kā pieaugušajiem, stāsta krūts ēdināšanas speciāliste un psiholoģe Sandra Lase.

Bērna miedziņam ir vairākas fāzes – dziļais jeb lēnais miegs un sapņu jeb ātrais miegs, kas izskaidro, kāpēc daļu nakts mazulis čuč mierīgi, taču ir brīži, kad bērniņš mostas. Dziļajā miegā visi fizioloģiskie procesi kļūst lēnāki – elpošana un sirdsdarbība palēninās, muskuļu tonuss un asinsspiediens pazeminās. Ja mēs – pieaugušie, ātrajā miegā pavadām aptuveni 20 procentus no sava nakts miera un dziļajā miegā 80%, tad bērniem tas ir pavisam otrādi, kas arī nodrošina,ka mazuļi miegā aug.

Māmiņu Klubs