10 jautājumi un atbildes par cilmes šūnu saglabāšanu

17. Apr 2020, 14:44 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Lai gan aizvien lielāks skaits topošo vecāku izlemj par labu mazuļa cilmes šūnu saglabāšanai, šo tematu aizvien pavada daudz mītu un pieņēmumu.

Lai kliedētu populārākos to tiem, pēc profesionāļa skaidrojuma vaicājām Cilmes Šūnu Bankas ārstei ķirurģei Inesei Bolmanei.

Cilmes šūnu iegūšana var negatīvi ietekmēt dzemdību gaitu

Nē, tā nav patiesība. Materiāls cilmes šūnu saglabāšanai tiek paņemts brīdī, kad mazulis jau ir piedzimis un bērniņš atrodas māmiņai uz krūtīm, līdz ar to asins vai audu materiāla paņemšana nekādi neietekmē dzemdību gaitu. 

Kuros gadījumos nevar paņemt cilmes šūnu materiālu?

Materiāla paņemšana nav iespējama, ja ir smagas dzemdības un ir apdraudēta māmiņas vai mazuļa dzīvība, jo vienmēr pirmajā vietā tiek likta mammas un bērna veselība un dzīvība.

Ir jāuzglabā liels skaits cilmes šūnu, lai nākotnē ar tām pietiktu ārstēšanai

Ārste Inese Bolmane norāda, ka gadu gaitā ārsti ir iemācījušies šūnas transplantācijas laikā izmantot daudz ekonomiskāk nekā sākotnēji, tāpēc dzemdībās nepieciešams uzglabāšanai paņemt vien 10ml asins, ar ko ir pilnīgi pietiekami, lai no tām varētu izdalīt nepieciešamo cilmes šūnu skaitu.

 

Cilmes šūnas pēc sasaldēšanas zaudē savas īpašības

Veicot dažādus pētījumus, ir noteikts, ka atbilstošākā temperatūra, kurā uzglabāt cilmes šūnas, ir -1960℃. Šādā temperatūrā tās saglabā savu dzīvotspēju un var tikt uzglabātas neierobežotu laiku, visu cilvēka dzīves ilgumu.

 

Saglabājot bērna nabassaites asinis, nav nepieciešams saglabāt arī audus

Asinis pēc būtības ir dzīvību glābjošs elements un tiek izmantotas dzīvībai smagu saslimšanu ārstēšanā, savukārt audu šūnas biežāk tiek izmantotas atjaunojošajā medicīnā, piemēram, apdegumu gadījumā. Tātad, atšķiras asins un audu šūnu pielietošana, līdz ar to katrai ģimenei ir jāpieņem savs lēmums par to, vai uzglabāt tikai asinis vai audus, vai arī abus.

 

Cilmes šūnu bankā uzglabātās nabassaites asins šūnas var izmantot, lai ārstētu ikvienu ģimenes locekli

Asins cilmes šūnu izmantošanai, atkarībā no diagnozes un pielietojuma, ir svarīga saderība, tātad, asins šūnas var izmantot nevis ikvienam ģimenes loceklim, bet gan gadījumos, kad ir vajadzīgā saderība. Piemēram, ļaundabīgu asins audzēju gadījumā parasti neizmanto paša bērna asins cilmes šūnas, tā vietā tiek izmantotas brāļa, māsas, tēta vai mammas asinis.

 

Ja saglabātas pirmā bērniņa nabassaites asins šūnas, otrā bērna asins šūnas vairs nav jāuzglabā

Inese Bolmane atgādina, ka bērniņam piedzimstot iespējams paņemt uzglabāšanai gan asins, gan arī audu cilmes šūnas, no kurām pēdējās var izmantot visi ģimenes locekļi. Ārste iesaka pārdomāt, kuru materiālu uzglabāt, kā piemēru minot, ka ieteicams pirmajam bērniņam uzglabāt gan nabassaites, gan audu šūnas, savukārt otrajam bērniņam - tikai nabassaites asins cilmes šūnas.

 

Cilmes šūnu transplantācijas laikā var tikt pārnesti dažādi audzēji

Lai nepārnestu gēnu īpatnības, asins vēžu gadījumos tiek izmantotas brāļu vai māsu asins šūnas, tāpat arī ģenētiķi pirms transplantācijas veic šūnu pārbaudi.  Kā norāda ārste, cilvēki, kuriem veikta asins cilmes šūnu transplantācija, visu turpmāko mūžu atrodas stingrā mediķu uzraudzībā, un nav konstatēts neviens gadījums, kad šūnu transplatēšanas gadījumā būtu pārnesti audzēji.

 

Nav informācijas, ka cilmes šūnas varētu izmantot kādu konkrētu saslimšanu ārstēšanā

Cilmes šūnu terapija nodrošina vairāk nekā 80 dažādu slimību efektīvu ārstēšanu. Tas nozīmē, ka nepilns simts dažādu diagnožu ir iekļautas ārstēšanas algoritmos, pirms tam izejot visas klīnisko pētījumu stadijas un procedūras, apstiprinot, ka šo diagnožu gadījumā ārstēšanā var tikt izmantota cilmes šūnu transplantēšana.

 

Nav zināms par konkrētiem gadījumiem, kad cilmes šūnas būtu palīdzējušas veselībai

Daktere Inese Bolmane teic, ka nabassaites asins cilmes šūnas tiek izmantotas tikai ļoti smagu slimību ārstēšanā un Latvijā, par laimi, šādi gadījumi nav bijuši, taču nabassaites audu šūnas izmantotas gan cerebrālās triekas, gan arī autisma ārstēšanā. Kā uzsver ārste, jo ātrāk tiek uzsākta ārstēšana ar cilmes šūnām, jo labāki ir sasniegtie rezultāti.

 

 

Ārste Inese Bolmane iesaka topošajiem vecākiem izanalizēt iespējas savam mazulim un ģimenei turpmākajai dzīvei nodrošināt drošības spilvenu, pirms tam visus savus neskaidros jautājumus kliedējot, sazinoties ar Cilmes Šūnu Banku un tos uzdodot zinošiem speciālistiem. Konsultācijas ar Cilmes Šūnu Bankas ārstu pieejamas arī attālināti - telefoniski un arī sazinoties ar video zvanu starpniecību.

 

Slēdzot līgumu ar Cilmes Šūnu Banku līdz š.g. 30.aprīlim, saņemiet 160 eiro atlaidi pamatmaksai!

 

www.nabassaite.lv

Tērbatas ielā 4 - 1, Rīgā

Tālr.: 26583773; 26572862