Veselīgi ieradumi grūtniecības laikā. Vai māmiņai tiešām jāēd par diviem?

14. Apr 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Runājot par veselīgu grūtniecību, reizēm tomēr nākas saskarties arī ar dažādiem mītiem, jo sabiedrībā vēl aizvien pastāv uzskats, ka topošajai māmiņai ir jāēd par diviem. Vai tā patiesi ir, vaicājam ginekoloģei Alisei Vigulei.

“Nereti dzirdēts, ka grūtniecei jāēd par diviem, jo mazulītim vajag augt, bet vēlos šo mītu atspēkot, jo tā nav. Grūtniecības laikā nav jāēd par diviem. Grūtniecības laikā ir jāēd veselīgi, sabalansēti,” uzsver ginekoloģe Alise Vigule, piebilstot, ka gaidību laikā, atkarībā no grūtniecības perioda, kaloriju patēriņš tikai mazliet palielinās.

Topošajai māmiņai pirmajā trimestrī dienā būtu nepieciešams papildus uzņemt tikai 100kcal, kas atbilst vienam banānam, ābolam vai 150g bezpiedevu jogurta. Otrajā un trešajā trimestrī māmiņai papildus jāuzņem 200-300kcal dienā. Šis daudzums atbilst, piemēram, 150g vājpiena biezpiena.

Ginekoloģe Alise Vigule gan uzsver, ka kopējais kaloriju daudzums ir atkarīgs no dažādiem faktoriem, piemēram, sievietes sākotnējā svara, ikdienas aktivitāšu līmeņa, kā arī vielmaiņas īpatnībām. “Tāpēc vajadzētu konsultēties ar savu ginekologu, lai saprastu, kāds ir grūtniecības laikā pieļaujamais svara pieaugums,” uzsver ārste. Viņa norāda, ka sievietei ar normālu svaru gaidību laikā ieteicams pieņemties svarā par 10-16kg, taču gadījumā, ja sievietei ir virssvars vai arī samazināts svars, rekomendējamais svara pieaugums atšķirsies.

“Ēdīsim veselīgi, sabalansētu un daudzveidīgu uzturu, būsim fiziski aktīvas arī grūtniecības laikā! Visas uzturvielas un mikroelementus, kurus nevaram uzņemt ar pārtiku, papildus uzņemsim ar kompleksajiem vitamīniem īpaši piemeklētās devās,” mudina ginekoloģe Alise Vigule.