Veselīga grūtniecība: Kādi vitamīni nepieciešami grūtniecības laikā?

16. Feb 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Lai gan lielākoties visus vitamīnus varam uzņemt ar sabalansētu uzturu, grūtniecības laikā pieaug uzturvielu patēriņš, tāpēc, iespējams, nepieciešams papildus lietot uztura bagātinātājus un vitamīnus. Kādus tieši, vaicājām pēc padoma ginekoloģei, dzemdību speciālistei Alisei Vigulei.

Svarīgi atcerēties, ka, plānojot grūtniecību, jau vismaz 3 mēnešus iepriekš vajadzētu lietot folskābi. Tā sastopama arī uzturā, piemēram, zaļajos lapu dārzeņos, dažādos augu valsts produktos, taču pierādīts, ka ar uzturu nav iespējams uzņemt vajadzīgo folskābes devu, kas nepieciešama grūtniecības sākuma periodam. Pierādīts, ka folskābei ir liela nozīme augļa attīstībā. Pietiekams folskābes daudzums mazulim novērš nervu caurulītes defektu rašanos.

Sarunā ar Māmiņu Klubu Alise Vigule uzsver, ka par vitamīnu lietošanu gaidību laikā nepieciešams konsultēties ar savu ginekologu vizītē, kad runājat par grūtniecības plānošanu, vai arī pirmajā grūtniecības vizītē.

“Tāpat jāatceras, ka mums, ziemeļos dzīvojošajiem, D vitamīns ir nepietiekamā līmenī, tāpēc tas būtu rekomendējams gan grūtniecības plānošanas, gan grūtniecības laikā,” uzsver ārste, piebilstot, ka sievietēm ir paaugstināts dzelzs patēriņš, tāpēc jāseko līdzi arī hemoglobīna un ferritīna līmeņiem, nepieciešamības gadījumā dzelzi uzņemot papildus.

Vēl viens svarīgs elements veselīgai grūtniecībai ir jods. Tas nepieciešams adekvātai māmiņas un arī mazuļa vairogdziedzera darbībai. “Pārrunājot ar savu ginekologu, iespējams, būtu ieteicams uzsākt arī papildus uzņemt jodu. Vai un kad to būtu ieteicams uzsākt lietot, vajadzētu noteikt pēc analīžu rādītājiem,” saka ginekoloģe Alise Vigule.

Pie veselīgas grūtniecības norisei svarīgiem vitamīniem un mikroelementiem ārste min arī Omega3 taukskābes, kas sastopamas treknajās zivīs. Ja topošās māmiņas uzturā tās tiek iekļautas reti, Omega3 vajadzētu uzņemt papildus, jo tam ir liela nozīme mazuļa smadzeņu šūnu attīstībā.

Īpaša uzmanība būtu jāpievērš sievietēm, kurām ir veģetārs vai vegāns uzturs. “Tas grūtniecības laikā nav aizliegts, tomēr būtu jāseko līdzi uzturvielu daudzumam. Īpaši jāseko kalcija uzņemšanai, jo gadījumos, kad no uztura ir izslēgti piena produkti, kalcijs, visticamāk, netiek uzņemts vajadzīgajā daudzumā , tāpat arī B grupas vitamīni,” norāda ārste.

Grūtniecības laikā ieteicams izvēlēties speciāli grūtniecēm izstrādātus vitamīnus, jo tajos visi mikroelementi un uzturvielas ir sabalansētas un īpaši piemērotas gaidību periodam.