Lai nodrošinātu labu imunitāti, pievērs uzmanību uzņemto olbaltumvielu daudzumam!

25. Oct 2024, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Rudens ir laiks, kad ārā paliek aukstāks. Šādā laikā tā vien ir vēlme ieritināties dīvānā un našķoties, taču topošajām māmiņām īpaša uzmanība jāpievērš savai imunitātei un uzturam. Kam pievērst uzmanību, domājot par imunitātes stiprināšanu?

Domājot par imunitāti, pirmais, kas nāk prātā, ir C vitamīns. Tomēr uztura speciāliste Anda Elsena vērš uzmanību, ka primāri būtu jādomā par olbaltumvielām. “Tās, sadaloties līdz aminoskābēm, ir viena no galvenajām uztura sastāvdaļām, kas atbild par spēcīgu imunitāti,” skaidro viņa.

Uztura speciāliste novērojusi, ka ikdienā ļoti daudz patērējam ogļhidrātus, tomēr, jo vairāk tos patērējam, jo lielāks ikdienā ir proteīna deficīts, līdz ar to cilvēki vairāk slimo.

Ikdienā jāapēd 1 g olbaltumvielu uz katru sava ķermeņa optimālā svara kilogramu. Grūtniecības pirmajā trimestrī saglabājas tieši tāds pats aprēķins, bet grūtniecības otrajā pusē tie ir 1,1 g uz katra ķermeņa svara kilogramu. Pēc dzemdībām, ja ir ekskluzīva krūts barošana, dienā jāpievieno vēl 20 g olbaltumvielu.

Apvieno vērtīgas uzturvielas ar gardu mielošanos, pagatavojot biezpiena sacepumu ar ķirbju – smiltsērkšķu mērci!

Sastāvdaļas:

  • 300 g ķirbja;
  • 200 g smiltsērkšķu;
  • 350 g biezpiena;
  • 2 olas;
  • 3 ēdamkarotes mannas;
  • cepamais pulveris;
  • 3 ēdamkarotes cukura;
  • vaniļa.

 

Pagatavošana:

  • Katliņā liec vārīties ķirbi un smiltsērkšķus, pārlejot ar ūdeni, lai viss būtu nosegts. Vāra līdz ķirbis kļūst mīksts.
  • Viendabīgā masā sablendē biezpienu, olas, mannu, cukuru. Pievieno cepamo pulveri un vaniļu.
  • Biezpiena sacepumu cep 180 grādos aptuveni 40 minūtes.
  • Kad ķirbis mīksts, mērci sablendē. Pēc vēlmēm pievieno papildu garšvielas, piemēram, kanēli.